ΑρχικήSecurityΟι κυβερνοεπιθέσεις από Κινέζους hackers αυξάνονται σημαντικά

Οι κυβερνοεπιθέσεις από Κινέζους hackers αυξάνονται σημαντικά

Οι κυβερνοεπιθέσεις από Κινέζους hackers, που συνδέονται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, αυξάνονται σε συχνότητα και ενισχύονται σε αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με αναλυτές.

Κινέζοι hackers κυβερνοεπιθέσεις

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατηγόρησαν την hacking ομάδα APT31, που υποστηρίζεται από Κίνα, για πολυετείς επιθέσεις με στόχο πολιτικούς, αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, δημοσιογράφους και επιχειρήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι οι Κινέζοι hackers είχαν πιθανότατα αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες δεκάδων εκατομμυρίων Βρετανών ψηφοφόρων, που κατείχε η Εκλογική Επιτροπή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανακοίνωσαν κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών και ατόμων.

Δείτε επίσης: Κινέζοι hackers παραβιάζουν δίκτυα μέσω ευπαθειών ScreenConnect και F5 BIG-IP

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι είχε εκφράσει ανησυχίες στην κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τη συμμετοχή της σε επίθεση που είχε στόχο τις κοινοβουλευτικές οντότητες της χώρας το 2021.

Αναλυτές είπαν στο Guardian ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις αύξησης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που φαινόταν να διεξάγονται από Κινέζους hackers, συχνά με διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών και την κυβέρνηση της Κίνας.

Ορισμένες από τις hacking ομάδες είναι εταιρείες ασφάλειας πληροφοριών που έχουν συνάψει συμβάσεις με κινεζικές μονάδες πληροφοριών, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους, όπως η πρόσφατη περίπτωση της iSoon Information“, δήλωσε ο αναλυτής Chung Che, από την εταιρεία ανάλυσης απειλών T5. “Πιστεύουμε ότι ο σκοπός τους είναι να διεισδύσουν σε συγκεκριμένους στόχους και να κλέψουν σημαντικές πληροφορίες, είτε αυτές είναι πολιτικές, στρατιωτικές ή εμπορικές“, είπε ο Chung.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν γίνει πολύ πιο πρόθυμες να ονομάσουν την Κίνα ως δράστη.

Δείτε επίσης: Οι Κινέζοι hackers Earth Krahang έχουν παραβιάσει 70 οργανισμούς

Η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησε τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με ένα κινεζικό δίκτυο hackers, γνωστό ως Volt Typhoon, που βρισκόταν εντός κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ για έως και πέντε χρόνια. Αυτή η επιχείρηση πυροδότησε συναγερμό μεταξύ των παρατηρητών των μελών Five Eyes.

Σύμφωνα με ερευνητή, η Κίνα γνωρίζει ότι δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να νικήσει τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς, τους Αυστραλούς, τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες, σε έναν κανονικό πόλεμο. Έτσι, χρησιμοποιεί τους Κινέζους hackers για να προκαλέσουν αστάθεια στη χώρα-στόχο και “ίσως απώλεια εμπιστοσύνης στις επιχειρησιακές ικανότητες αυτού του στόχου“.

Συνέπειες επιθέσεων από Κινέζους hackers

Οι στόχοι μπορεί να αντιμετωπίσουν διακοπές στη λειτουργία τους, καθώς οι επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα ψηφιακά συστήματα.

Επιπλέον, είναι πιθανή η διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, καθώς και την πολιτική και οικονομική σταθερότητα των χωρών.

Οι επιθέσεις από τους Κινέζους hackers μπορεί να προκαλέσουν απώλεια εμπιστοσύνης από το κοινό προς τις κυβερνήσεις, καθώς οι πολίτες μπορεί να ανησυχούν για την ικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύει τις πληροφορίες τους.

Τέλος, η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες δαπάνες για την ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

Δείτε επίσης: Κινέζοι hackers παραβίασαν το δίκτυο υπουργείου της Ολλανδία

Πώς μπορούν οι κυβερνήσεις να προστατευτούν από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις;

Οι κυβερνήσεις μπορούν να ενισχύσουν την κυβερνοάμυνά τους μέσω της εκπαίδευσης του προσωπικού τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Η ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως η αναγνώριση των phishing επιθέσεων, οι ασφαλείς πρακτικές κωδικού πρόσβασης και η προστασία των ευαίσθητων δεδομένων μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις μπορούν να επενδύσουν σε προηγμένα συστήματα ασφάλειας πληροφορικής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναβάθμιση του hardware και του λογισμικού, την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ανίχνευσης εισβολών και την εφαρμογή τεχνολογιών εντοπισμού απειλών που επιτρέπουν την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Τέλος, οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν με διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάπτυξη κοινών προτύπων κυβερνοασφάλειας. Η συνεργασία και η κοινή δράση μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών από τους Κινέζους hackers.

πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS