ΑρχικήBusinessASML: Η ζήτηση για προηγμένες μηχανές παραγωγής chip μειώνεται

ASML: Η ζήτηση για προηγμένες μηχανές παραγωγής chip μειώνεται

Η ASML Holding NV ανακοίνωσε νέες παραγγελίες που ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες των αναλυτών, επηρεασμένες από τη μείωση της ζήτησης για τα πιο εξελιγμένα μηχανήματά της στον τομέα παραγωγής chip.

ASML

Οι πρόσφατες κρατήσεις της κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας στην Ευρώπη ανήλθαν στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο, αποκλίνοντας από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 4,63 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο προηγούμενο τρίμηνο, η εταιρεία είχε καταγράψει νέες παραγγελίες 9,19 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή της αγοραστική δύναμη.

Δείτε επίσης: Οι μετοχές του δημιουργού των iPhone σημειώνουν άνοδο

Οι μετοχές της ASML κατέγραψαν πτώση 7,3% στην πλατφόρμα Tradegate σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στο Άμστερνταμ την Τρίτη.

Η ASML, ο μοναδικός προμηθευτής εξοπλισμού παγκοσμίως για την κατασκευή των πλέον σύνθετων chip, αντιμετώπισε μείωση στη ζήτηση των προηγμένων μηχανημάτων ακραίας υπεριώδους λειτουργίας, με τις παραγγελίες να υποχωρούν στα 656 εκατομμύρια ευρώ από 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εταιρεία προβλέπει μια περίοδο χαμηλότερων πωλήσεων για το δεύτερο τρίμηνο, πριν ανακάμψει η ζήτηση.

«Οι εκτιμήσεις μας για το σύνολο του έτους 2024 παραμένουν σταθερές, προβλέποντας ένα δυνατότερο δεύτερο εξάμηνο σε σύγκριση με το πρώτο, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Peter Wennink σε δήλωση την Τετάρτη. «Βλέπουμε το 2024 ως μεταβατικό έτος».

Η ASML προβλέπει πωλήσεις για το τρέχον τρίμηνο στο εύρος των 5,7 έως 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν και προηγουμένως δεν είχαν διατυπωθεί εκτιμήσεις για πωλήσεις έως 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ζήτησης.

«Είναι προφανές ότι ο κλάδος ανακάμπτει», τόνισε ο Οικονομικός Διευθυντής Roger Dassen. «Αναμένουμε ανάκαμψη για τον κλάδο το 2024, εργαζόμενοι παράλληλα για μια ακόμη ισχυρότερη χρονιά το 2025».

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία λόγω αδυναμιών στην Ταϊβάν και στις ΗΠΑ – τις οποίες αποτελεί την κύρια αγορά για τις μηχανές EUV της ASML – η δραστηριότητά της στην Κίνα παρέμεινε σχετικά ισχυρή. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονική περίοδο. Οι εξαγωγικοί κανονισμοί της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, που στοχεύουν να περιορίσουν τις φιλοδοξίες του Πεκίνου στην ανάπτυξη τσιπ, επηρέασαν την ικανότητα της εταιρείας με έδρα το Veldhoven να διαθέτει τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

Η ASML κατάφερε να επωφεληθεί από την αυξημένη ζήτηση στην Κίνα το προηγούμενο έτος, καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές chip έσπευσαν να εξοπλιστούν με προηγμένες μηχανές, ξεπερνώντας τα καθιερωμένα όρια. Ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί, που τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, περιορίζουν την ASML από το να πωλεί τις λιθογραφικές μηχανές εμβαπτισμού DUV – τις δεύτερες σε ικανότητα στη σειρά των προϊόντων της – στην Κίνα.

Η ASML δεν κατάφερε να διαθέτει ποτέ τις σύνθετες μηχανές EUV της στην αγορά της Κίνας, λόγω των πιεστικών ενεργειών από την Αμερικανική κυβέρνηση. Η εταιρία προβλέπει ότι οι νέοι κανονισμοί ελέγχου εξαγωγών θα επηρεάσουν μέχρι και το 15% των φετινών πωλήσεων της στην Κίνα.

Πρόσφατα, μερικοί από τους μεγαλύτερους πελάτες της ASML ανακοίνωσαν εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. αποκάλυψε ότι τα έσοδά της κατέγραψαν την ταχύτερη αύξηση εδώ και περισσότερο από ένα έτος.

ASML chip

Διαβάστε ακόμα: Οι μετοχές της CrowdStrike αυξήθηκαν, λόγω αυξημένης ζήτησης για κυβερνοασφάλεια

Christophe Fouquet, τωρινός εκτελεστικός διευθυντής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ASML, πρόκειται να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καθώς ο Wennink πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί αυτό τον μήνα. Ενώ αναλαμβάνει αυτό τον νέο ρόλο, θα κληθεί να διαχειριστεί τις γεωπολιτικές προκλήσεις από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των μετόχων για συνεχή ανάπτυξη. Υπό την ηγεσία του Wennink για μια δεκαετία, η αξία των μετοχών της εταιρείας εκτοξεύθηκε σχεδόν κατά 1.400%.

Πηγή: bnnbloomberg

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS