ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαAI σύστημα κέρδισε διαγωνισμό καλών τεχνών - Έξαλλοι οι καλλιτέχνες

AI σύστημα κέρδισε διαγωνισμό καλών τεχνών – Έξαλλοι οι καλλιτέχνες

Ο Jason M Allen ήταν πολύ νευρικός σχετικά με τη συμμετοχή του στον πρώτο του διαγωνισμό καλών τεχνών. Τώρα, η βραβευμένη εικόνα του που δημιουργήθηκε χάρη σε ένα σύστημα AI, έχει κάνει τους άλλους καλλιτέχνες έξαλλους και έχει προκαλέσει διαμάχες σχετικά με το αν η τέχνη μπορεί να δημιουργηθεί από έναν υπολογιστή και τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης.

Τον Αύγουστο, ο Allen, ένας game designer που ζει στο Κολοράντο, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία “digital arts/digitally manipulated photography” στον Διαγωνισμό Καλών Τεχνών της Πολιτείας του Κολοράντο.

Jason M Allen

Η εικόνα που τον έκανε νικητή, με τίτλο Théâtre D’opéra Spatial, έγινε με το Midjourney — ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει γραμμές κειμένου σε υπερρεαλιστικά γραφικά. Ο νικητής έλαβε ένα έπαθλο 300$ (440$).

Είμαι γοητευμένος από αυτές τις εικόνες. Μου αρέσουν. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να τις δουν“, είπε ο Allen σε συνέντευξή του.

Το έργο του Allen είναι ένα από τα πρώτα έργα AI που κέρδισαν ένα τέτοιο βραβείο προκαλώντας έντονη αντίδραση από καλλιτέχνες που τον κατηγόρησαν ότι “έκλεψε”.

Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη για αυτό“, είπε. “Κέρδισα και δεν παραβίασα κανέναν κανόνα“.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: AMD και Nvidia περιορίζουν τις πωλήσεις AI chip στην Κίνα

Η εικόνα του Allen μοιάζει με μια φωτεινή, σουρεαλιστική διασταύρωση ανάμεσα σε έναν πίνακα της Αναγέννησης και στο steampunk. Είναι μία από τις τρεις τέτοιες εικόνες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Συνολικά, 11 άτομα συμμετείχαν στην κατηγορία “digital arts/digitally manipulated photography” με 18 έργα τέχνης.

Ο ορισμός για την κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκε ο Allen αναφέρει ότι η ψηφιακή τέχνη αναφέρεται σε έργα που χρησιμοποιούν “ψηφιακή τεχνολογία ως μέρος της δημιουργικής διαδικασίας ή της διαδικασίας παρουσίασης“. Σύμφωνα με τον Allen, το σύστημα AI Midjourney χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει την εικόνα του όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό.

Όλο και περισσότερα τέτοια εργαλεία έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα. Η καινοτομία τους και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εικόνων έχουν οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με το αν μπορούν πραγματικά να κάνουν τέχνη ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν τέχνη.

Αυτές οι συζητήσεις ήρθαν στο επίκεντρο λίγο μετά τη νίκη του Allen. Ο Allen δήλωνε υπερήφανος στα social media σχετικά με τη νίκη του και δημοσίευσε τις φωτογραφίες από τις τρεις συμμετοχές του. Έγινε viral στο Twitter μέρες αργότερα, κάνοντας πολλούς καλλιτέχνες έξαλλους, επειδή η νίκη του προήλθε από τη χρήση του συστήματος AI.

AI τέχνη

Αυτό είναι χάλια και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν αφήνουμε τα ρομπότ να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες“, έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Αυτός είναι ο κυριολεκτικός ορισμός του «πάτησε μερικά κουμπιά για να φτιάξεις ένα ψηφιακό έργο τέχνης“, έγραψε ένας άλλος στο Twitter.

Δείτε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Τί είναι και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

Αυτό είναι τόσο χυδαίο“, έγραψε ένας άλλος. “Μπορώ να δω πώς η AI τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική, αλλά να ισχυριστείς ότι είσαι καλλιτέχνης δημιουργώντας μια τέτοια εικόνα; Με τίποτα“.

Ωστόσο, ο Allen ισχυρίζεται ότι παρόλο που δεν χρησιμοποίησε πινέλο για να δημιουργήσει την νικητήρια εικόνα του, χρειάστηκε πολλή δουλειά για φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν είναι σαν να λες απλά λόγια και να κερδίζεις διαγωνισμούς“, είπε.

Μπορείτε να πείτε μια φράση όπως “μια ελαιογραφία μιας θυμωμένης φράουλας” στο Midjourney και να λάβετε πολλές εικόνες από το σύστημα AI μέσα σε δευτερόλεπτα, αλλά η διαδικασία του Allen δεν ήταν τόσο απλή. Για να πάρει τις τρεις τελευταίες εικόνες, με τις οποίες συμμετείχε στον διαγωνισμό, χρειάστηκαν περισσότερες από 80 ώρες, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Αρχικά, είπε ότι έπαιξε με φράσεις που οδήγησαν το Midjourney να δημιουργήσει εικόνες γυναικών με κομψά φορέματα και διαστημικά κράνη. Στόχος του ήταν να συνδυάσει κοστούμια βικτοριανού στυλ με διαστημικά θέματα.

Αργότερα, με πολλές μικρές τροποποιήσεις σχετικά με το φωτισμό και τα χρώματα, δημιούργησε 900 επαναλήψεις για να καταλήξει στις τρεις τελευταίες του εικόνες.

Καθάρισε αυτές τις τρεις εικόνες στο Photoshop, προσθέτοντας σε μια από τις γυναικείες φιγούρες ένα κεφάλι με κυματιστά, σκούρα μαλλιά αφού το Midjourney την είχε κάνει ακέφαλη.

Στη συνέχεια έτρεξε τις εικόνες μέσω ενός άλλου προγράμματος λογισμικού που ονομάζεται Gigapixel AI που μπορεί να βελτιώσει την ανάλυση και εκτύπωσε τις εικόνες σε καμβά σε ένα τοπικό τυπογραφείο.

Ο Allen πιστεύει πως πρέπει να αξιοποιούμε την τεχνολογία και τις δυνατότητές της και χαίρεται που έχει ξεκινήσει μια τόσο μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τέχνης.

Δείτε επίσης: Πως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βελτιώσει μια επιχείρηση;

Αντί να μισούμε την τεχνολογία ή τους ανθρώπους πίσω από αυτήν, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο και να το χρησιμοποιήσουμε για το καλό, ώστε να μπορούμε όλοι να προχωρήσουμε μπροστά“, είπε ο Allen.

καλλιτέχνες

Ο Cal Duran, καλλιτέχνης και δάσκαλος καλών τεχνών που ήταν ένας από τους κριτές του διαγωνισμού, είπε ότι ενώ η εικόνα του Allen περιλάμβανε αναφορά στο Midjourney, δεν συνειδητοποίησε ότι δημιουργήθηκε από σύστημα AI, όταν το έκρινε. Ωστόσο, επιμένει ότι άξιζε την πρώτη θέση στην κατηγορία του.

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι και νομίζω ότι η τεχνολογία AI μπορεί να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους που μπορεί να μην θεωρηθούν καλλιτέχνες με τον συμβατικό τρόπο“, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και ορισμένοι άλλοι καλλιτέχνες που υπερασπίστηκαν τον Allen, λέγοντας ότι η χρήση του AI για τη δημιουργία ενός έργου τέχνης δεν διέφερε από τη χρήση του Photoshop ή άλλων εργαλείων ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και ότι η ανθρώπινη δημιουργικότητα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός βραβευμένου έργου.

Πηγή: www.9news.com.au

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS