ΑρχικήUpdatesiOS 16: Όλα τα χαρακτηριστικά που έφερε η Apple

iOS 16: Όλα τα χαρακτηριστικά που έφερε η Apple

iOS 16 Apple

Το iOS 16, το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple για iPhone, είναι πλέον διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Μετά από τρεις μήνες δοκιμών beta, η Apple κυκλοφόρησε την πιο πρόσφατη σημαντική ενημέρωση σε όλο τον κόσμο. Η νέα έκδοση έρχεται με πολλές νέες δυνατότητες. Μπορείτε να δείτε τις πιο σημαντικές από αυτές παρακάτω:

Νέες επιλογές προσαρμογής της οθόνης κλειδώματος

Μια από τις βασικές δυνατότητες του iOS 16 είναι η υποστήριξη για πλήρη προσαρμογή της οθόνης κλειδώματος. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε widgets στην οθόνη κλειδώματος, να επιλέξετε προσαρμοσμένες γραμματοσειρές και χρώματα και να εφαρμόσετε διαφορετικά φίλτρα. Είναι, επίσης δυνατή η δημιουργία διαφορετικών Lock Screens και η εύκολη εναλλαγή από τη μια στην άλλη. Οι διαφορετικές οθόνες κλειδώματος μπορούν επίσης να συνδεθούν με Focus Modes, έτσι ώστε να αλλάζουν αυτόματα καθώς ορίζετε τα Focus Modes.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και εφαρμογές τρίτων μπορούν επίσης να ενσωματωθούν με Lock Screen widgets.

Τα νέα Lock Screen widgets σάς προσφέρουν έναν ακόμη τρόπο για να κάνετε το iPhone σας να ταιριάζει με την προσωπικότητά σας.

Δείτε επίσης: Η Apple διορθώνει zero-day bug που επηρεάζει iPhone και Mac

Νέες ταπετσαρίες

Με το iOS 16, η Apple έχει προσθέσει επίσης νέες επιλογές ταπετσαρίας. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν μια νέα προεπιλεγμένη ταπετσαρία, νέες συλλογές για Pride and Unity, καθώς και νέες συλλογές Weather and Astronomy. Οι συλλογές Weather and Astronomy εμφανίζουν ζωντανά δεδομένα για την τρέχουσα τοποθεσία σας.

Τέλος, το iOS 16 σάς επιτρέπει να δημιουργείτε ταπετσαρίες χρησιμοποιώντας χαρακτήρες emoji, τυχαία αναπαραγωγή φωτογραφιών και προσαρμοσμένες χρωματικές διαβαθμίσεις. Έχει επιστρέψει επίσης και το εικονικό clownfish wallpaper από το αρχικό iPhone.

iOS 16 Apple

Νέες δυνατότητες iMessage

Το iOS 16 φέρνει επίσης τη δυνατότητα αναίρεσης της αποστολής ενός μηνύματος καθώς και την επεξεργασία ενός μηνύματος.

Για να επεξεργαστείτε ή να καταργήσετε την αποστολή ενός iMessage στο iOS 16, απλά πατάτε παρατεταμένα το εν λόγω μήνυμα αφού το στείλετε. Μπορείτε να αναιρέσετε την αποστολή ενός μηνύματος για έως και δύο λεπτά μετά την αποστολή του. Οι άλλοι χρήστες του iMessage θα μπορούν να δουν ότι ακυρώσατε την αποστολή ενός μηνύματος αλλά δεν θα μπορούν να δουν το περιεχόμενό του.

Μπορείτε να επεξεργαστείτε ένα iMessage έως και πέντε φορές. Κάθε μία από αυτές τις αλλαγές καταγράφεται και είναι ορατή τόσο στον αποστολέα όσο και στον παραλήπτη του μηνύματος.

Άλλες αλλαγές στα Μηνύματα:

  • Επισήμανση ως μη αναγνωσμένα
  • Ανάκτηση πρόσφατα διαγραμμένων μηνυμάτων
  • SharePlay μέσω Messages
  • SMS Tapbacks στο Android
  • Αναπαραγωγή ηχητικών μηνυμάτων: γρήγορη προώθηση ή επαναφορά των ηχητικών μηνυμάτων καθώς ακούτε

Δείτε επίσης: Οι επισκευές Apple Watch Ultra είναι πανάκριβες χωρίς AppleCare

Focus modes

Με το iOS 16, η Apple έχει βελτιστοποιήσει τη διαδικασία εγκατάστασης για να διευκολύνει την αποδοχή ή τον αποκλεισμό ειδοποιήσεων από συγκεκριμένες εφαρμογές και επαφές.

Τα Focus filters σάς επιτρέπουν να διαχειρίζεστε τα όρια εντός των εφαρμογών της Apple όπως το Ημερολόγιο, το Mail, τα Μηνύματα και το Safari. Για παράδειγμα, μπορείτε εύκολα να αποκρύψετε το ημερολόγιο εργασίας ή το email εργασίας σας όταν είναι ενεργοποιημένη η ρύθμιση Personal Focus.

Notifications

Η Apple έχει επίσης επανασχεδιάσει το σύστημα ειδοποιήσεων στο iOS 16, ιδιαίτερα στην οθόνη κλειδώματος. Οι ειδοποιήσεις έρχονται τώρα από το κάτω μέρος της οθόνης.

Passkeys

Το iOS 16, μαζί με τις επερχόμενες ενημερώσεις για το macOS Ventura και το iPadOS 16, στοχεύει στην πλήρη κατάργηση της εξάρτησής μας από usernames passwords. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους στην ψηφιακή ασφάλεια και η Apple υιοθετεί το νέο passkey standard για να το αλλάξει αυτό.

Το passkey standard περιγράφεται ως μοναδικά ψηφιακά κλειδιά που έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν την ανάγκη για κωδικούς πρόσβασης με βελτιωμένη σύνδεση στις συσκευές, τους ιστότοπους και τις εφαρμογές.

Η σύνδεση με passkey λειτουργεί παρόμοια με τη χρήση του iCloud Keychain και Face ID ή Touch ID. Η διαφορά είναι ότι, αντί να επιλέξετε ένα credential από το iCloud Keychain και να συμπληρώσετε αυτόματα τον κωδικό πρόσβασης και το όνομα χρήστη σας σε πεδία κειμένου, θα επιλέξετε (ή θα δημιουργήσετε) ένα passkey ως μέθοδο σύνδεσής σας.

Δείτε επίσης: Η Apple παρουσίασε τα iPhone 14, νέα μοντέλα Apple Watch & AirPods Pro 2

Siri και Dictation

Το iOS 16 περιλαμβάνει επίσης ορισμένες αξιοσημείωτες ενημερώσεις στις λειτουργίες Siri και Dictation. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα Dictation έχει ανανεωθεί πλήρως και σας επιτρέπει να κάνετε εύκολα εναλλαγή μεταξύ φωνής και αφής. Κατά την υπαγόρευση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το πληκτρολόγιο, να πατήσετε στο πεδίο κειμένου, να μετακινήσετε τον κέρσορα και να εισαγάγετε προτάσεις QuickType.

Επιπλέον, το Dictation υποστηρίζει τώρα αυτόματη τοποθέτηση σημείων στίξης.

Αναβαθμίσεις του Siri:

  • Εισαγωγή emoji όταν στέλνετε μηνύματα με το Siri.
  • Παράλειψη του βήματος επιβεβαίωσης κατά την αποστολή μηνυμάτων.
  • Το Siri μπορεί να εκτελεί συντομεύσεις από τις εφαρμογές σας χωρίς να απαιτείται καμία ρύθμιση.

Πλήρως επανασχεδιασμένη εφαρμογή Home

Το iOS 16 φέρνει και μια πλήρως επανασχεδιασμένη εφαρμογή Home. Η νέα εφαρμογή Home έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την πλοήγηση, την οργάνωση, την προβολή και τον έλεγχο όλων των αξεσουάρ σας. Μπορείτε να προσαρμόσετε την κύρια καρτέλα επιλέγοντας αγαπημένα αξεσουάρ για κάθε δωμάτιο, προβάλλοντας πράγματα ανά κατηγορίες, προσαρμόζοντας το μέγεθος διαφορετικών tiles και πολλά άλλα.

Νέες δυνατότητες Accessibility

Όπως ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την Apple τον Μάιο, υπάρχει μια σειρά από νέες δυνατότητες Accessibility στο iOS 16. Αρχικά ένα mirroring feature του Apple Watch σάς επιτρέπει να ελέγχετε πλήρως το Apple Watch από το iPhone σας και να χρησιμοποιείτε βοηθητικές λειτουργίες όπως το Switch Control και Voice Control.

Το Door Detection είναι μια απίστευτα εντυπωσιακή λειτουργία που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της κάμερας του iPhone σας για να εντοπίσει μια πόρτα, να διαβάσει πινακίδες και ετικέτες και να λάβει οδηγίες για το πώς να ανοίξει την πόρτα. Υπάρχει επίσης ένα νέο Detection Mode στο Magnifier app, που παρέχει “πλούσιες περιγραφές του περιβάλλοντός σας”, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης ατόμων και των περιγραφών εικόνας.

Τέλος, τα Live Captions παρέχουν υπότιτλους που δημιουργούνται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο για χρήστες με προβλήματα ακοής.

Photos app

Η εφαρμογή Φωτογραφίες αναβαθμίζεται, επίσης, στο iOS 16. Υπάρχει μια νέα δυνατότητα ανίχνευσης διπλότυπων που προσδιορίζει όλες τις διπλότυπες φωτογραφίες, έτσι ώστε να μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα τη βιβλιοθήκη. Τα κρυφά και τα πρόσφατα διαγραμμένα άλμπουμ είναι πλέον κλειδωμένα πίσω από τον κωδικό πρόσβασης και το Face ID του iPhone σας.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι η εφαρμογή Φωτογραφίες σάς επιτρέπει τώρα να αντιγράψετε τις αλλαγές που έχετε κάνει σε μια φωτογραφία και να τις επικολλήσετε σε μια άλλη ή ακόμα και σε μια δέσμη άλλων φωτογραφιών. Ομοίως, μπορείτε να αναιρέσετε και να επαναλάβετε πολλές επεξεργασίες στις φωτογραφίες σας.

iOS 16 Apple

Απόρρητο και ασφάλεια

Η Apple ισχυρίζεται ότι η ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών της είναι πολύ σημαντικά. Έτσι δεν θα μπορούσε να μην φέρει βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα. Μία από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις εδώ είναι κάτι που η Apple αναφέρει ως Safety Check. Αυτή είναι μια νέα ενότητα στην εφαρμογή “Ρυθμίσεις” που βοηθά τα άτομα σε καταστάσεις ενδοοικογενειακής βίας να κάνουν reset γρήγορα την πρόσβαση που έχουν παραχωρήσει σε άλλους.

Εάν αλλάξουν οι συνθήκες ή τα επίπεδα εμπιστοσύνης, το Safety Check σάς επιτρέπει να αποσυνδέεστε από άτομα, εφαρμογές και συσκευές με τις οποίες δεν θέλετε πλέον να είστε συνδεδεμένοι“, λέει η Apple.

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε ποια άτομα και εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας.

Το iOS 16 περιλαμβάνει επίσης ένα νέο εργαλείο pasteboard permission που απαιτεί από τις εφαρμογές να ζητούν την άδειά σας πριν αποκτήσουν πρόσβαση στο pasteboard για να επικολλήσουν περιεχόμενο από άλλη εφαρμογή.

Επίσης, υπάρχει το Rapid Security Response, μια νέα δυνατότητα που εφαρμόζει σημαντικές διορθώσεις ασφαλείας στη συσκευή ακόμα πιο γρήγορα από πριν. “Αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να εφαρμοστούν αυτόματα μεταξύ των τυπικών ενημερώσεων λογισμικού“, λέει η Apple.

Τέλος, το iOS 16 προσθέτει το Lockdown Mode που “παρέχει εξαιρετική προστασία για τον πολύ μικρό αριθμό χρηστών που αντιμετωπίζουν σοβαρές, στοχευμένες απειλές για την ψηφιακή τους ασφάλεια“. Αφορά κυρίως στην προστασία από spyware.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κύρια χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στο iOS 16. Η ενημέρωση περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες βελτιώσεις και αλλαγές, ενώ υπάρχουν και άλλες λειτουργίες που θα γίνουν διαθέσιμες λίγο αργότερα.

Πώς να εγκαταστήσετε το iOS 16 στη συσκευή σας;

Για να εγκαταστήσετε το iOS 16 στο iPhone σας πηγαίνετε στην εφαρμογή Ρυθμίσεις, ανοίξτε και επιλέξτε General. Στη συνέχεια, επιλέξτε Software Update. Έπειτα, μπορείτε να ενημερώσετε τη συσκευή στο iOS 16 με λίγα μόνο πατήματα στην οθόνη. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά για να εμφανιστεί η ενημέρωση.

Μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε το iOS 16 αμέσως ή να το εγκαταστήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ το iPhone σας φορτίζεται. Εάν επιλέξετε να το εγκαταστήσετε αμέσως, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο όση ώρα γίνεται η εγκατάσταση.

Πηγή: 9to5mac.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS