ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑκούστε τον ήχο μίας ηλιακής καταιγίδας που χτυπά το μαγνητικό πεδίο της...

Ακούστε τον ήχο μίας ηλιακής καταιγίδας που χτυπά το μαγνητικό πεδίο της Γης

Αν θέλετε να τρομάξετε πραγματικά αυτό το Holloween, αφήστε στην άκρη τις ταινίες και τα παιχνίδια τρόμου για λίγα λεπτά και ακούστε κάτι ακόμα πιο ανατριχιαστικό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο από το πώς ακούγεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Ενώ μας προστατεύει από την κοσμική ακτινοβολία και τα φορτισμένα σωματίδια από τους ηλιακούς ανέμους, αποδεικνύεται ότι το μαγνητικό πεδίο παράγει ένα τρομακτικό βουητό.

Δείτε επίσης: Ηλιακή καταιγίδα ετοιμάζεται να χτυπήσει τη Γη με «άμεσο χτύπημα»

μαγνητικό πεδίο

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους τρεις δορυφόρους Swarm της ESA μετατράπηκαν σε ήχο (ακούστε τον εδώ), που αντιπροσωπεύει τόσο το μαγνητικό πεδίο όσο και μια ηλιακή καταιγίδα, από επιστήμονες του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας.

Ο ήχος είναι τόσο ελαφρύς και αέρινος που θυμίζει ξύλινους μελοδούς, που χτυπούν μεταξύ τους καθώς το έδαφος κινείται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Ακούγεται επίσης σαν ένας παγετώνας που μετατοπίζεται και ραγίζει. Ωστόσο, όποιος ακούσει το πεντάλεπτο κλιπ, μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για το πώς ακούγεται.

Δείτε ακόμα: Μυστηριώδης ηλιακή καταιγίδα χτυπά τη Γη και μπορεί να διαρκέσει μέρες

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τους δορυφόρους Swarm της ESA, καθώς και από άλλες πηγές, για να δημιουργήσει μια ηχητική αναπαράσταση του πυρήνα του πεδίου. “Το έργο ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνδυάσουμε την τέχνη και την επιστήμη”, δήλωσε ο Klaus Nielsen, μουσικός και υποστηρικτής του έργου, από το πανεπιστήμιο. Ο ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης συνοδεύεται από μια αναπαράσταση της γεωμαγνητικής καταιγίδας του 2011, η οποία προκλήθηκε από μια ηλιακή έκλαμψη. Αναμφίβολα ακούγεται αρκετά τρομακτικό.

ήχο

Αν βρίσκεστε στην Κοπεγχάγη αυτή την εβδομάδα, περάστε από την πλατεία Solbjerg για να ακούσετε το χαμηλό βουητό του μαγνητικού πεδίου. Στο σημείο αυτό, περισσότερα από 30 μεγάφωνα έχουν τοποθετηθεί, στραμμένα προς το έδαφος. Ο ήχος θα αναπαράγεται σε επανάληψη τρεις φορές την ημέρα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Nielsen, το έχουμε στήσει έτσι ώστε κάθε ηχείο να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική τοποθεσία στη Γη και να δείχνει πώς το μαγνητικό μας πεδίο έχει κυμανθεί τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Δείτε επίσης: Ηλιακή έκλαμψη μπορεί να προκαλέσει γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη

Οι ερευνητές έχουν ήδη χρησιμοποιήσει δεδομένα από σιωπηλές δυνάμεις και τα έχουν μετατρέψει σε ήχο κι άλλες φορές. Πέρυσι, η NASA μετέτρεψε τη δραστηριότητα του μαγνητικού πεδίου γύρω από το φεγγάρι Γανυμήδη του Δία σε αρχείο ήχου. Πρόσφατα ακούσαμε επίσης μια τρομακτική απεικόνιση του πώς ακούγεται μια μαύρη τρύπα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS