ΑρχικήYoutubeSpaceX Starship: Εξερράγη κατά την πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση

SpaceX Starship: Εξερράγη κατά την πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση

Το διαστημόπλοιο SPACEX STARSHIP, που σκοπεύει να μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη στο μέλλον, πραγματοποίησε μια επιτυχημένη ολοκληρωμένη εκτόξευση. Ωστόσο, αυτή διήρκησε μόλις λίγα λεπτά πριν τελικά εκραγεί.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Το Starship της SpaceX έχει 50% πιθανότητες επιτυχίας στην 1η τροχιακή πτήση

SpaceX

Περίπου τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση από την τοποθεσία εκτόξευσης της εταιρείας στη Μπόκα Τσίκα του νότιου Τέξας, έγινε η έκρηξη διαχωρισμού του Starship από τον πύραυλο Super Heavy. Και οι δύο υπέστησαν μια «απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση», έναν όρο που χρησιμοποιεί ο Elon Musk και οι συνεργάτες του στη SpaceX για τις έκρηξεις πυραύλων.

Η δοκιμαστική πτήση είχε ως στόχο να φτάσει σχεδόν σε τροχιά. Το διαστημόπλοιο έπρεπε να ανέβει σε υψόμετρο 146 μιλίων και να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος ενός κύκλου γύρω από τη Γη. Ο πύραυλος Super Heavy είχε σχεδιαστεί να προσγειωθεί στα ανοικτά των ακτών του Τέξας. Στη συνέχεια, το Starship θα πραγματοποιούσε την προσγείωσή του στα ανοιχτά της ακτής του Kauai, στη Χαβάη, 90 λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου Super Heavy.

Η SpaceX θεωρεί ότι η πτήση ήταν επιτυχής και αποτελεί μια ευκαιρία για τη βελτίωση του Starship για μελλοντικές δοκιμές. «Με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία έρχεται από όσα μαθαίνουμε και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship καθώς η SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική», έγραψε η SpaceX αμέσως μετά την έκρηξη.

Δείτε ακόμα: Πρώτη προσπάθεια του Starship για εκτόξευση σε τροχία. Θα γίνει;

Starship

Οι υπεύθυνοι της SpaceX, κυρίως ο ίδιος ο Elon Musk ως διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής, έχουν πει ότι στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν το Starship για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ζήσουν σε άλλους πλανήτες. Η NASA παρακολουθεί προσεκτικά τη δοκιμαστική πτήση, η οποία έχει καθυστερήσει πολλές φορές από το 2021. Αυτό θα βοηθήσει στο να διαπιστωθεί εάν η SpaceX θα είναι σε θέση να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της να παρέχει προσγειώσεις με το σκάφος Starship στη διαστημική υπηρεσία έως το 2025 για την τρίτη και τέταρτη αποστολή Artemis. Η Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ παρακολουθεί το πρόγραμμα Starship της SpaceX για να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή εκτόξευσης, καθώς ανέλυσε τους πιθανούς κινδύνους.

Ο Phil Metzger, πλανητικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα που μελετά την οικονομία του διαστήματος, λέει ότι στο μακροπρόθεσμο μέλλον το Starship μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σεληνιακές αποστολές εξόρυξης και για να ανεφοδιάζει πτήσεις από τη Γη στον Άρη. Η NASA σχεδιάζει να αντλήσει πόρους από τον πάγο του νερού στο φεγγάρι, όπως το οξυγόνο που θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Σύμφωνα με τον Metzger, τα Starships μπορεί να έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της εξόρυξης σελήνης που αναπτύσσεται. «Πιστεύω ότι το Starship θα είναι επαναστατικό. Νομίζω ότι θα μειώσει δραματικά το κόστος και θα αυξήσει τις δραστηριότητες στο διάστημα. Αυτό θα είναι καλό για την επιστήμη, καλό για την οικονομία και καλό για το περιβάλλον», λέει.

Δείτε επίσης: Elon Musk: Το Starship θα μπορούσε να εκτοξευθεί τον Μάρτιο

Το όνειρο του Musk για αποικίες στον Άρη εξαρτάται και από το Starship. Εκφράζει την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας πολιτισμός ανθρώπων στον Άρη, ο οποίος θα μεταφερθεί εκεί μέσω χιλιάδων Starships. Εάν είναι εφικτό, αυτή η ιδέα θα αναμετρηθεί με πολλούς κινδύνους, ηθικά ζητήματα και τεχνικές προκλήσεις. Επίσης, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τις δοκιμές του Starship για να καταλήξουμε σε απόφαση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS