ΑρχικήYoutubeΤα φεγγάρια του Ουρανού μπορεί να κρύβουν ωκεανούς μέσα τους

Τα φεγγάρια του Ουρανού μπορεί να κρύβουν ωκεανούς μέσα τους

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τέσσερα από τα πέντε μεγάλα φεγγάρια του Ουρανού μπορεί να κρύβουν ωκεανούς υγρού νερού μέσα τους.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που καταγράφηκαν από το διαστημόπλοιο Voyager της NASA, πριν χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν περισσότερα για τον Ουρανό και τα 27 φεγγάρια του.

Η NASA αναφέρει ότι παλαιότερα πίστευαν πως τα πέντε μεγαλύτερα φεγγάρια του Ουρανού (Ariel, Umbriel, Titania, Oberon και Miranda) δεν ήταν αρκετά μεγάλα για να διατηρήσουν επαρκή θερμότητα ώστε να μην παγώσει ένας εσωτερικός ωκεανός.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής σε τροχιά γύρω από τη Γη ίσως είναι κομμάτι της Σελήνης

Ουρανός φεγγάρια νερό

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Geophysical Research μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ενημερωθούν για μελλοντικές έρευνες πάνω στον Ουρανό και τα μεγάλα φεγγάρια του. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα δεδομένα του Voyager 2 της NASA που πέταξε δίπλα στον πλανήτη Ουρανό τη δεκαετία του 1980, αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία απ’ όσα πιστεύαμε.

Τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Ουρανού έχουν διάμετρο από 1.160 έως 1.580 χιλιόμετρα, το οποίο σημαίνει ότι είναι αρκετά μικρά. Το μεγαλύτερο από αυτά, το Titania, ίσως ήταν το μόνο που μπορούσε να διατηρήσει την εσωτερική του θερμότητα σύμφωνα με παλιές παρατηρήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που επανεξετάζουν αυτές τις παρατηρήσεις, ίσως έχουν και άλλα τρία φεγγάρια αυτή τη δυνατότητα.

Η νέα έρευνα εξηγεί πώς η εσωτερική θερμότητα των φεγγαριών του Ουρανού και μερικές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να τα καταστήσουν υδάτινους κόσμους παρά τη θέση τους στο παγωμένο εξωτερικό εύρος του ηλιακού συστήματος.

Αρχικά, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από το Voyager 2 και συνδύασαν πληροφορίες από τα διαστημόπλοια Galileo, Cassini και New Horizons της NASA. Αυτά τα διαστημόπλοια έχουν κάνει ανακαλύψεις σχετικά με υδάτινους κόσμους στο διάστημα.

Δείτε επίσης: SpaceX: Το Starship θα είναι έτοιμο να εκτοξευτεί ξανά σε 6 έως 8 εβδομάδες

Στη συνέχεια εξέτασαν δεδομένα από τη γεωλογία του φεγγαριού του Κρόνου, Εγκέλαδος, του Πλούτωνα και του φεγγαριού του Χάρωνα, καθώς και του πλανήτη Δήμητρα — παγωμένα σώματα που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα φεγγάρια του Ουρανού.

Συνδυάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα φεγγάρια του Ουρανού είναι πιθανότατα αρκετά “μονωμένα” ώστε να διατηρούν το επίπεδο εσωτερικής θερμότητας που απαιτείται για να μην παγώσει ένας ωκεανός κάτω από τις επιφάνειές τους. Μάλιστα, κάποιες νέες παρατηρήσεις του φεγγαριού Ariel δείχνουν ότι πρόσφατα απελευθέρωσε κάποιο είδος υγρού στην επιφάνειά του.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα φεγγάρια του Ουρανού πιθανότατα περιέχουν λεπτούς ωκεανούς με υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού“. Αυτό θα οφείλεται στην περιορισμένη εσωτερική θερμότητα που απομένει από τη γέννησή τους, καθώς και στην σημαντική αμμωνία, της οποίας η αντιψυκτική φύση βοηθά στη διατήρηση του νερού σε υγρή μορφή ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Δείτε επίσης: Οι δακτύλιοι του Κρόνου εξαφανίζονται, πόσος χρόνος τους έχει απομείνει;

Οι επιστήμονες βρήκαν, επίσης, ποιες θα μπορούσαν να είναι πιθανές πηγές θερμότητας στις παγωμένες επιφάνειες των πέντε μεγαλύτερων φεγγαριών του Ουρανού, οι οποίες θα μπορούσαν να παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τους εσωτερικούς ωκεανούς.

Μέχρι στιγμής, μόνο το διαστημόπλοιο Voyager 2 έχει επισκεφθεί για λίγο τον Ουρανό, τον Ιανουάριο του 1986, εντοπίζοντας 10 νέα φεγγάρια και μερικούς νέους δακτυλίους γύρω από τον παγωμένο γίγαντα. Ο Ουρανός είναι ένας πλανήτης που προσφέρει μια ατελείωτη προσφορά μυστηρίων και εκπλήξεων. Ο πλανήτης συνεχίζει να ιντριγκάρει και να συναρπάζει επιστήμονες και αστρονόμους. Η μελέτη του φαίνεται πως έχει πολύ ενδιαφέρον και υπάρχει πίεση για περαιτέρω εξερεύνηση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η έρευνα για εξωπλανήτες έχει αποκαλύψει ότι οι γίγαντες πάγου είναι από τους πιο συνηθισμένους, αλλά λιγότερο κατανοητούς, πλανήτες στον γαλαξία.

Πηγή: bgr.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS