ΑρχικήsecurityElon Mode: Ανακαλύπτεται από Tesla hacker για Full Self-Driving χωρίς χέρια

Elon Mode: Ανακαλύπτεται από Tesla hacker για Full Self-Driving χωρίς χέρια

Tesla

Ο CEO της Tesla, Elon Musk, μπορεί να έχει τη δική του υπερμυστική λειτουργία οδήγησης που επιτρέπει την οδήγηση χωρίς χέρια στα οχήματα Tesla.

Η κρυφή λειτουργία, που ονομάστηκε εύστοχα “Elon Mode”, ανακαλύφθηκε από έναν χάκερ λογισμικού της Tesla, γνωστό στο διαδίκτυο ως @greentheonly. Ο ανώνυμος χάκερ έχει σκάψει βαθιά στον κώδικα του οχήματος εδώ και χρόνια και έχει αποκαλύψει πράγματα όπως το πώς η Tesla μπορεί να σας κλειδώσει από τη χρήση των ηλεκτρικών καθισμάτων ή της κεντρικής κάμερας στο Model 3 πριν ενεργοποιηθεί επίσημα.

Δείτε επίσης: Tesla Cybertruck: Στη Νέα Ζηλανδία για τις τελικές χειμερινές δοκιμές

Αφού βρήκε και ενεργοποίησε το Elon Mode, ο greentheonly βγήκε έξω για να δοκιμάσει το σύστημα και δημοσίευσε μερικά πρόχειρα πλάνα από την προσπάθειά του. Δεν μοιράστηκαν την κυριολεκτική ρύθμιση “Elon Mode” στην οθόνη, αλλά υποστηρίζουν ότι είναι πραγματική.

Ο χάκερ διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητο δεν απαιτούσε καμία προσοχή από τους ίδιους, ενώ χρησιμοποιούσε το Full Self-Driving (FSD) λογισμικό της Tesla. Το FSD είναι το βασισμένο στην όραση προηγμένο σύστημα υποβοήθησης οδηγού της Tesla, το οποίο βρίσκεται σε beta έκδοση, αλλά είναι προς το παρόν διαθέσιμο σε όποιον πλήρωσε έως και 15.000 δολάρια για την επιλογή. Το λογισμικό αποτέλεσε αντικείμενο μιας εσωτερικής έκθεσης που διέρρευσε τον περασμένο μήνα και ανέφερε ότι το FSD είχε χιλιάδες παράπονα πελατών για απότομο φρενάρισμα και απότομη επιτάχυνση.

Το σύστημα Autopilot της Tesla, το σύστημα υποβοήθησης οδηγού πρώτης γενιάς της αυτοκινητοβιομηχανίας για αυτοκινητόδρομους, απαιτεί να κουνάτε το τιμόνι για να επιβεβαιώσετε ότι είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση. Οι ιδιοκτήτες παραπονιούνται συχνά για τη συχνότητα των ελέγχων του συστήματος, με αποτέλεσμα ορισμένοι να το αποκαλούν “γκρίνια”. Οι χρήστες του FSD υπόκεινται επίσης στο συχνό σπρώξιμο και μερικές φορές, φαίνεται να απαιτείται αρκετή δύναμη που θα μπορούσε κατά λάθος να απενεργοποιήσει το σύστημα.

Πρόταση: Η Tesla πατεντάρει ένα νέο σύστημα steer-by-wire

Elon Mode
Elon Mode Warning

Εκτός από την υπάρχουσα επιβεβαίωση της χειροκίνητης οδήγησης, τα οχήματα που διαθέτουν κεντρική εσωτερική κάμερα (πάνω από τον καθρέφτη) θα παρατηρούν τους οδηγούς για να βεβαιωθούν ότι κοιτάζουν μπροστά – αλλά και αυτό είναι αρκετά ιδιότροπο. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατόν να φοράτε καπέλο μπέιζμπολ χωρίς το σύστημα να σας γκρινιάζει διαρκώς λέγοντας “παρακαλώ δώστε προσοχή στο δρόμο”, καθώς φαίνεται ότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα μάτια σας κοιτάζουν μπροστά. Κάποια στιγμή μάλιστα απενεργοποιείται και λέει ότι θα χάσετε τα προνόμια FSD αν το κάνετε άλλες τέσσερις φορές.

Αλλά στη δοκιμή των σχεδόν 600 χιλιομέτρων που πραγματοποίησε η greentheonly στο Elon Mode, δεν βρήκαν καμία τέτοια ενόχληση. Η δοκιμή διεξήχθη σε ένα όχημα ιδιοκτησίας της εταιρείας, όπως ισχυρίζεται ο χάκερ, με βάση το σχόλιό τους ότι “δεν μπορούσαν να βάλουν ένα αυτοκίνητο εκτός Tesla” για να δοκιμάσουν στο Elon Mode. Στο βίντεο, φαίνεται ότι ο greentheonly οδηγεί ένα πρώιμο Model X, το οποίο σημειωτέον, θα μπορούσε να είναι αρκετά παλιό ώστε να μην έχει καθόλου εσωτερική κάμερα. Δεν είναι σαφές αν αυτό το μοντέλο διαθέτει την κάμερα ή πώς ο greentheonly απέκτησε πρόσβαση στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με ένα thread στο Twitter από τον hacker, το σύστημα FSD του Tesla φαίνεται να αλλάζει ακόμα τυχαία λωρίδες και καταλήγει να οδηγεί αργά στον αυτοκινητόδρομο. Είναι άγνωστο αν αυτή η έκδοση του FSD θα είναι διαθέσιμη στους κανονικούς ιδιοκτήτες, αλλά ο Elon Musk άφησε να εννοηθεί τον Δεκέμβριο ότι η οδήγηση χωρίς γκρίνια έρχεται. Ο Greentheonly σημειώνει επίσης ότι το λογισμικό της Tesla είναι πιο ασφαλές από ποτέ σε σύγκριση με το 2017 και ότι το επίπεδο φροντίδας που δίνει η Tesla στο λογισμικό της είναι σπάνιο να το δει κανείς σε σύγκριση με άλλα αυτοκίνητα. Παρά την ικανότητά τους να παρακάμπτουν σταθερά την ασφάλεια της Tesla, ο greentheonly αναφέρει στο tweet του ότι πρόκειται για ένα “ωραίο παζλ που γίνεται συνεχώς καλύτερο”.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός Tesla λέει ότι το αυτοκίνητο έπεσε σε δέντρο ενώ βρισκόταν σε “self-driving mode”

πηγή πληροφοριών:theverge.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS