ΑρχικήyoutubeΣπάνιο φαινόμενο πάνω από τις ΗΠΑ επηρεάζεται από τον Ήλιο

Σπάνιο φαινόμενο πάνω από τις ΗΠΑ επηρεάζεται από τον Ήλιο

Πρόσφατα, ένας φωτογράφος τράβηξε εικόνες με ζωντανές πράσινες λωρίδες φωτός που στέκονται ακίνητες στον γεμάτο αστέρια ουρανό πάνω από μια οροσειρά των ΗΠΑ. Αν και το απόκοσμο φωτογραφικό σόου μπορεί να μοιάζει με Σέλας, στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμη πιο σπάνιο φαινόμενο.

Δείτε επίσης: Τηλεσκόπιο δείχνει νέες εντυπωσιακές εικόνες του Ήλιου

σπάνιο φαινόμενο

Ο Aaron Watson τράβηξε φωτογραφία του εντυπωσιακού φαινομένου κοντά στα βουνά West Elk στο Κολοράντο. Στις 21 Ιουνίου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εμφανίστηκαν σμαραγδί φώτα σε ράβδους στον ουρανό και έμειναν εκεί για περίπου δύο ώρες. Σε αυτό το διάστημα, τα φώτα μετακινούνταν αργά στον ουρανό, όπως δήλωσε ο Watson στο Live Science με ένα email. Το Spaceweather.com αναφέρει ότι παρατηρήθηκαν παρόμοιες αλλά λιγότερο έντονες εκδόσεις των φώτων αυτών και σε άλλα μέρη του Κολοράντο.

Αρχικά, ο Watson νόμιζε ότι τα φώτα προέρχονταν από νυχτερινά σύννεφα που συνηθίζουν να εμφανίζονται πιο συχνά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυτού του έτους. Ωστόσο, με την εμφάνιση των ζωντανών χρωμάτων, αυτή η προσέγγιση φάνηκε απίθανη. Ας υποθέσουμε ότι αυτό που είδαμε μπορεί να ήταν ένα Σέλας που κινούταν αργά ή ένα άλλο αντίστοιχο φαινόμενο, όπως το STEVE ή ένα σταθερό Σέλας σε σχήμα τόξου που προήλθε από μια ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη.

Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκε καμία ηλιακή καταιγίδα. Αντίθετα, τα φώτα είναι το αποτέλεσμα ενός σπάνιου φαινομένου που είναι γνωστό ως «αερολάμψη», το οποίο πυροδοτείται στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας της Γης από λιγότερο ακραίες μορφές ηλιακής ακτινοβολίας. Η ιστοσελίδα Spaceweather.com ανέφερε ότι η αερολάμψη εμφανίζεται σπάνια στην επιφάνεια της Γης, αλλά μπορεί να γίνει πιο συχνή στα επόμενα χρόνια λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν στο Live Science πως η προβλεπόμενη αιχμή της ηλιακής δραστηριότητας για το 2025, που αναμενόταν να είναι αδύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες, μπορεί να συμβεί στα τέλη του 2023 και να είναι πιο ισχυρή από ό,τι περιμέναμε. Η θέα μιας αερολάμψης σαφώς υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση.

Δείτε ακόμα: Ήλιος: Κομμάτι του αποκολλήθηκε δημιουργώντας περίεργη δίνη

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JGR Space Physics τον Μάρτιο του 2021 αποκάλυψε ότι η λάμψη του αέρα ήταν πιο έντονη κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ηλιακών μέγιστων, δηλαδή κατά την περίοδο περίπου 11 ετών όπου η ηλιακή δραστηριότητα είναι στο αποκορύφωμά της και ο ήλιος εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία και ηλιακές καταιγίδες. Σύμφωνα με τη NASA, η παρακολούθηση των αλλαγών στη λάμψη του αέρα μπορεί να βοηθήσει στην παρατήρηση της εξέλιξης του ηλιακού κύκλου.

αερολάμψη

Η αερολάμψη και τα Σέλας πυροδοτούνται από την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη, αλλά οι διαδικασίες που τα προκαλούν είναι διαφορετικές: Τα σέλας δημιουργούνται όταν ισχυρά ρεύματα ηλιακής ακτινοβολίας, γνωστά ως ηλιακός άνεμος ή γρήγορα κινούμενα σύννεφα μαγνητισμένου πλάσματος, γνωστά ως στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CME), συγκρούονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης και δημιουργούν φαινόμενα όπως το Βόρειο και Νότιο Σέλας. Αυτή η διαδικασία προσωρινά μειώνει την ανθεκτικότητα της ατμόσφαιρας της Γης, επιτρέποντας στην ηλιακή ακτινοβολία να διεισδύσει βαθιά στην ατμόσφαιρα και να διεγείρει τα μόρια του αέρα, δημιουργώντας φωτεινά και κινούμενα χρώματα.

Η αερολάμψη δημιουργείται από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία ιονίζει τα μόρια του αέρα και αφαιρεί ηλεκτρόνια κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζεται η λάμψη. Τη νύχτα, τα μόρια που είναι ιονισμένα αντιδρούν με αέρια που μεταφέρουν ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο ώστε να ανακτήσουν τα χαμένα σωματίδιά τους. Αυτές οι αντιδράσεις απελευθερώνουν πολλή ενέργεια η οποία εκπέμπεται ως φως παρόμοιο με αυτό που εκπέμπεται από τα Σέλας. Αλλά προκαλεί μια πιο σταδιακή και συχνά πιο αμυδρή εμφάνιση.

Η αερολάμψη δημιουργείται σε υψόμετρο 80 έως 480 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης σε μια περιοχή της ατμόσφαιρας που ονομάζεται ιονόσφαιρα. Στα υψηλότερα υψόμετρα, η λάμψη του αέρα φαίνεται κόκκινη και προέρχεται από τη διέγερση άτομων αζώτου.

Δείτε επίσης: Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!

Η αερολάμψη δεν είναι το μόνο σημάδι που δείχνει ότι το ηλιακό μέγιστο πλησιάζει γρήγορα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Η θερμότητα στη θερμόσφαιρα, το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας καλύπτεται από την ιονόσφαιρα, αυξάνεται γρηγορότερα από ό,τι τα τελευταία 20 χρόνια, γιατί απορροφά θερμότητα από τις συνεχώς αυξανόμενες ηλιακές καταιγίδες.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS