ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαChatGPT: Kαλύτερο από προπτυχιακούς φοιτητές στην επίλυση προβλημάτων

ChatGPT: Kαλύτερο από προπτυχιακούς φοιτητές στην επίλυση προβλημάτων

Το Chat GPT είναι καλύτερο από προπτυχιακούς φοιτητές, σύμφωνα με ερευνητές στο UCLA. Ανακάλυψαν, ότι το GPT-3 έλυνε σωστά το 80% των προβλημάτων συλλογισμού σε σύγκριση με το 60% των ανθρώπων.

chat gpt

Το ChatGPT μπορεί να λύσει προβλήματα σε επίπεδο που είναι ίδιο ή ξεπερνά έναν προπτυχιακό φοιτητή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι το μοντέλο GPT-3 που στηρίζει το chatbot, απέδωσε τόσο καλά όσο και οι προπτυχιακοί φοιτητές κολεγίων των ΗΠΑ όταν τους ζητήθηκε να λύσουν προβλήματα συλλογιστικής που εμφανίζονται σε τεστ νοημοσύνης ή εξετάσεις, όπως το τεστ εισαγωγής στο αμερικανικό κολέγιο, το SAT.

Δείτε επίσης: Το ChatGPT έρχεται τώρα και στο Android

Ψυχολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες δοκίμασαν την ικανότητα του GPT-3 να προβλέπει την επόμενη εικόνα σε μια σύνθετη σειρά σχημάτων, αφού μετέτρεψαν τις εικόνες σε μια μορφή κειμένου που το μοντέλο θα μπορούσε να επεξεργαστεί.

Τα ίδια προβλήματα τέθηκαν σε 40 προπτυχιακούς φοιτητές του UCLA και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το GPT-3 έλυσε σωστά το 80% των προβλημάτων, πολύ πάνω από τη μέση βαθμολογία λίγο κάτω από το 60% για τους ανθρώπους που συμμετείχαν.

Οι ερευνητές ώθησαν επίσης το μοντέλο να λύσει ορισμένες ερωτήσεις «αναλογίας» SAT – επιλέγοντας ζεύγη λέξεων που συνδέονται με κάποιο τρόπο – που πιστεύουν ότι δεν είχαν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν εμφανιστεί στον τεράστιο όγκο δεδομένων που ήταν εκπαιδευμένο σε αυτό. Η ομάδα του UCLA διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ξεπέρασε τη μέση βαθμολογία για τους ανθρώπους.

Σε μια άλλη δοκιμή το μοντέλο τα πήγε λιγότερο καλά. Οι ερευνητές ζήτησαν από αυτήν και από τους εθελοντές φοιτητές να αντιστοιχίσουν ένα απόσπασμα πεζογραφίας με ένα διαφορετικό διήγημα που απέδιδε το ίδιο νόημα. Σε αυτό το τεστ το GPT-3 τα πήγε λιγότερο καλά από τους φοιτητές, αν και το GPT-4 – η βελτιωμένη έκδοση του GPT-3 – τα πήγε καλύτερα από τον προκάτοχό του, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behavior.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το GPT-3 παρουσίαζε μια «αναπάντεχα ισχυρή» ικανότητα εντοπισμού μοτίβων και συμπερασμάτων, «ταιριάζοντας ή και ξεπερνώντας τις ανθρώπινες ικανότητες στις περισσότερες ρυθμίσεις».

Δείτε επίσης: Το AI θα αντικαταστήσει τους πολιτικούς!

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Taylor Webb, είπε ότι το μοντέλο που οδηγούσε το ChatGPT δεν ήταν στα πρότυπα της τεχνητής νοημοσύνης ή της νοημοσύνης του ανθρώπου.

Είπε ότι πάλεψε με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τη μαθηματική λογική και την επίλυση προβλημάτων που απαιτούν κατανόηση του φυσικού χώρου, όπως να βρει ποια εργαλεία είναι καλύτερα για τη μεταφορά γλυκών από το ένα μπολ στο άλλο. Ωστόσο, η τεχνολογία εξελίχθηκε πολύ γρήγορα.

Οι ερευνητές του UCLA πρόσθεσαν, ότι χωρίς πρόσβαση στις εσωτερικές λειτουργίες του GPT-3, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν, πώς λειτουργούν οι συλλογιστικές ικανότητες του μοντέλου και αν σκέφτεται σαν άνθρωπος ή αν δείχνει μία νέα μορφή τεχνητής νοημοσύνης.

AI Chat GPT

«Το GPT-3 μπορεί με κάποιο τρόπο να σκέφτεται σαν άνθρωπος», είπε ο Keith Holyoak, καθηγητής ψυχολογίας στο UCLA, «Αλλά από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι δεν έμαθαν κοιτώντας συνέχεια στο διαδίκτυο, επομένως η μέθοδος εκπαίδευσης, είναι εντελώς διαφορετική. Θα θέλαμε να μάθουμε, αν το κάνει πραγματικά με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι ή αν είναι κάτι ολοκαίνουργιο – μια πραγματική τεχνητή νοημοσύνη – κάτι που θα ήταν εκπληκτικό».

Πηγή: www.theguardian.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS