ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαChatGPT: Αναγνωρίζει με ακρίβεια πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους τα συναισθήματα

ChatGPT: Αναγνωρίζει με ακρίβεια πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους τα συναισθήματα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι το ChatGPT, το AI chatbot που αναπτύχθηκε από την OpenAI, ξεπέρασε τους ανθρώπους σε καθήκοντα συναισθηματικής επίγνωσης σε φανταστικά σενάρια κειμένου.

ChatGPT

Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί για να συμμετέχει σε συνομιλίες σε φυσική γλώσσα και να απαντά σε ερωτήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ωστόσο, περιορίζεται από το γεγονός ότι λειτουργεί αποκλειστικά με βάση τα μοτίβα των δεδομένων στα οποία εκπαιδεύτηκε χωρίς πραγματική κατανόηση του περιεχομένου που παράγει.

Δείτε επίσης: ChatGPT: Kαλύτερο από προπτυχιακούς φοιτητές στην επίλυση προβλημάτων

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά το ChatGPT, για να συζητήσουν προσωπικά προβλήματα ή προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει τις δυνατότητες των chatbots, ιδίως εκείνων που μπορούν να επεξεργάζονται τη φυσική γλώσσα, στον τομέα της ψυχικής υγείας με θετικά πρώτα αποτελέσματα. Τα chatbots έχουν δοκιμαστεί ως πάροχοι γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η συναισθηματική επίγνωση, η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και αναγνώρισης των δικών μας συναισθημάτων και των συναισθημάτων των άλλων, είναι μια βασική γνωστική ικανότητα απαραίτητη για την επιτυχή παροχή βοήθειας στην ψυχική υγεία.

Ο συγγραφέας της μελέτης και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν τις επιδόσεις συναισθηματικής επίγνωσης του ChatGPT σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Πιστεύουν ότι αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν chatbots που βασίζονται στο ChatGPT ή παρόμοια με αυτό για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι ικανότητες συναισθηματικής επίγνωσης τους δεν πρέπει να είναι χειρότερες από εκείνες των πραγματικών ανθρώπων. Για να αξιολογήσουν τις επιδόσεις συναισθηματικής επίγνωσης του ChatGPT, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα Levels of Emotional Awareness Scale, η οποία αποτελείται από 20 ερωτήσεις ανοικτού τύπου που περιγράφουν συναισθηματικά φορτισμένα σενάρια με σκοπό να προκαλέσουν συναισθήματα όπως θυμός, φόβος, ευτυχία και θλίψη.

Πρόταση: Τα κολλέγια διδάσκουν πλέον μαθήματα για την αποτελεσματική χρήση του ChatGPT

Στην εκδοχή που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη, το ChatGPT κλήθηκε να περιγράψει πώς θα ένιωθε ένας “άνθρωπος” στην περιγραφόμενη κατάσταση. Οι απαντήσεις του ChatGPT βαθμολογήθηκαν και συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα 750 Γάλλων συμμετεχόντων από άλλη μελέτη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδόσεις του ChatGPT δύο φορές, μία τον Ιανουάριο και μία τον Φεβρουάριο του 2023. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι βαθμολογίες του ChatGPT ήταν πολύ καλύτερες από τις βαθμολογίες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών κατά την πρώτη αξιολόγηση και οι επιδόσεις του βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο στη δεύτερη προσπάθεια. Δύο πιστοποιημένοι ψυχολόγοι αξιολόγησαν την ακρίβεια των αντιδράσεων συναισθηματικής επίγνωσης του ChatGPT και διαπίστωσαν ότι είναι πολύ ακριβείς.

Η μελέτη των Zohar Elyoseph, Dorit Hadar-Shoval, Kfir Asraf και Maya Lvovsky συμβάλλει σημαντικά στη διερεύνηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχική υγεία. Ωστόσο, η μελέτη αφορούσε σενάρια κειμένου και αναγνώριση συναισθημάτων σε φανταστικά σενάρια, κάτι που δεν συνάδει με την αναγνώριση συναισθημάτων στον πραγματικό κόσμο και είναι το είδος της εργασίας στην οποία τα μοντέλα AI αποδίδουν καλύτερα. Τα αποτελέσματα σε πιο σύνθετα καθήκοντα ή σε καθήκοντα όπου οι σχετικές πληροφορίες αναμειγνύονται με άσχετες πληροφορίες ενδέχεται να μην είναι τα ίδια.

Διαβάστε επίσης: ChatGPT: Καθιστά πιο παραγωγικούς τους αδύναμους συγγραφείς.

πηγή πληροφοριών: psypost.org

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS