ΑρχικήsecurityGoogle Chrome: Θα προειδοποιεί για την κατάργηση επεκτάσεων που είναι malware

Google Chrome: Θα προειδοποιεί για την κατάργηση επεκτάσεων που είναι malware

Η Google δοκιμάζει μια νέα δυνατότητα ασφαλείας (Safety Check) στον Chrome browser που θα προειδοποιεί τους χρήστες όταν μια εγκατεστημένη επέκταση έχει αφαιρεθεί από το Chrome Web Store, επειδή είναι malware (ή επειδή παραβιάζει άλλες πολιτικές). Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να απεγκαταστήσουν άμεσα την επικίνδυνη επέκταση.

Chrome επεκτάσεις malware

Πολλές νέες ανεπιθύμητες επεκτάσεις εμφανίζονται συνεχώς στο Chrome Web Store και προωθούνται μέσω διαφημίσεων. Αυτές οι επεκτάσεις δημιουργούνται από εταιρείες απάτης και hackers που τις χρησιμοποιούν για κακόβουλους σκοπούς, όπως εμφάνιση κακόβουλων διαφημίσεων, παρακολούθηση ιστορικού αναζήτησης, ανακατεύθυνση σε κακόβουλες σελίδες και κλοπή emails, social media accounts και άλλων προσωπικών δεδομένων.

Δείτε επίσης: Donald Trump: Defacement στο site “Patriot Legal Defense Fund”

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι εμφανίζονται συνεχώς τέτοιες επεκτάσεις, με τους προγραμματιστές να κυκλοφορούν νέες, αμέσως μόλις η Google αφαιρεί τις παλιές από το Chrome Web Store.

Δυστυχώς, αν έχετε εγκαταστήσει μία από αυτές τις επεκτάσεις, αυτή θα εξακολουθήσει να είναι εγκατεστημένη στον Chrome browser, ακόμη και όταν η Google την εντοπίσει ως malware και την καταργήσει από το κατάστημα.

Λόγω αυτού, η Google φέρνει τη λειτουργία Safety Check στις επεκτάσεις του Chrome, για να προειδοποιεί τους χρήστες όταν μια επέκταση εντοπιστεί ως malware ή αφαιρεθεί από το κατάστημα.

Αυτή η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη στην έκδοση Chrome 117, αλλά μπορείτε να τη δοκιμάσετε και στο Chrome 116 ενεργοποιώντας την πειραματική λειτουργία “Extensions Module in Safety Check” του προγράμματος περιήγησης.

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, απλώς αντιγράψτε τη διεύθυνση URL του Chrome, “chrome://flags/#safety-check-extensions“, στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε enter. Θα μεταφερθείτε στη σελίδα Chrome Flags με επισημασμένη τη λειτουργία “Extensions Module in Safety Check“.

Δείτε επίσης: Το Sphynx ransomware της BlackCat ενσωματώνει Impacket, RemCom

Ενεργοποιήστε τη λειτουργία και επανεκκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης, όταν σας ζητηθεί να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα.

Chrome Safety Check

Google Chrome: Safety Check για επεκτάσεις

Μόλις ενεργοποιηθεί, θα εμφανιστεί μια νέα επιλογή κάτω από τη σελίδα ρυθμίσεων “Privacy and security“. Σας ζητά να ελέγξετε τυχόν επεκτάσεις που καταργήθηκαν από το Chrome Web Store.

Κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο θα μεταφερθείτε στη σελίδα των επεκτάσεών σας, όπου θα δείτε τις επεκτάσεις που έχουν αφαιρεθεί και τους λόγους για τους οποίους καταργήθηκαν. Στη συνέχεια, θα κληθείτε να τις απεγκαταστήσετε.

Η Google λέει ότι οι επεκτάσεις αφαιρούνται από το Chrome Web Store, είτε επειδή καταργήθηκαν από από τον προγραμματιστή, είτε επειδή παραβιάζουν πολιτικές είτε επειδή εντοπίστηκαν ως malware.

Οι επεκτάσεις που θεωρούνται malware, πρέπει να αφαιρούνται άμεσα από τον Chrome browser για την προστασία των δεδομένων και γενικά της συσκευής σας.

Ωστόσο, ακόμα και αν κάποια επέκταση έχει αφαιρεθεί για άλλους λόγους (χωρίς να είναι κακόβουλη), καλό είναι να απεγκατασταθεί γιατί δεν υποστηρίζεται πλέον ή παραβιάζει άλλες πολιτικές.

Δείτε επίσης: CISA: Προειδοποιεί για το κρίσιμο ελάττωμα του Citrix ShareFile

Η Google εξηγεί τις πολιτικές του Chrome Web Store και περιγράφει λεπτομερώς το περιεχόμενο ή τη συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση μιας επέκτασης από το κατάστημα.

Η εταιρεία είπε, επίσης, ότι θα αρχίσει να εμφανίζει μια προειδοποίηση (από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023), όταν οι χρήστες επιχειρούν να κατεβάσουν αρχεία υψηλού κινδύνου ενώ βρίσκονται σε μη ασφαλή σύνδεση.

Τα ληφθέντα αρχεία μπορεί να περιέχουν κακόβουλο κώδικα που παρακάμπτει το sandbox του Chrome και άλλες προστασίες, επομένως ένας εισβολέας έχει μια μοναδική ευκαιρία να παραβιάσει τον υπολογιστή σας όταν συμβαίνουν μη ασφαλείς λήψεις“, δήλωσε η ομάδα του Chromium.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS