ΑρχικήyoutubeΗ Σελήνη απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από τη Γη

Η Σελήνη απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από τη Γη

Η Σελήνη και η Γη χορεύουν γύρω από η μία γύρω από την άλλη από τη στιγμή που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η Σελήνη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα μετά από μια σύγκρουση ανάμεσα στον πλανήτη Θεία και τη Γη.

Δείτε επίσης: Η βάση προσεδάφισης του Apollo 17 προκαλεί σεισμούς στη Σελήνη

Σελήνη

Ωστόσο, οι τροχιές αυτών των δύο σωμάτων έχουν μεταβληθεί με το πάρασμα του χρόνου. Η Σελήνη απομακρύνεται συνεχώς από εμάς, υποδεικνύοντας ότι μία μέρα σε μερικούς αιώνες από τώρα, η ανθρωπότητα θα κοιτάξει ψηλά και θα δει την τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου.

Έχουμε μια εκπληκτικά ακριβή ιδέα για το πόσο γρήγορα αυτήν τη στιγμή το φεγγάρι απομακρύνεται από εμάς, χάρη στο Πείραμα Εμβέλειας με Λέιζερ στη Σελήνη. Οι αποστολές Apollo κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 τοποθέτησαν ανακλαστήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό επίτευγμα. Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ που στοχεύει σε έναν ανακλαστήρα και μετρώντας τον χρόνο που απαιτείται για να επιστρέψει πίσω στη Γη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν την απόσταση μεταξύ των δύο σημείων σε περίπου 3 εκατοστά. Με βάση τις επαναλαμβανόμενες μετρήσεις μας, παρατηρούμε ότι η Σελήνη απομακρύνεται από εμάς κατά περίπου 3,8 εκατοστά ετησίως.

Δεν συνέβαινε πάντοτε αυτό. Αν ανατρέξουμε στον τρέχοντα ρυθμό ύφεσης και τον αναπαραστήσουμε ανάποδα, θα δούμε ότι η Σελήνη συγκρούστηκε με τη Γη περίπου πριν από 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια. Αυτό είναι παράξενο, δεδομένου ότι το φεγγάρι είναι 3 δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από αυτό.

Δείτε ακόμα: Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στη Σελήνη

Γη

Αντίθετα, μπορούμε να παρατηρήσουμε άλλα στοιχεία, όπως στρώματα που έχουν απομείνει σε βράχους και κοράλλια, τα οποία μπορούν να μας δώσουν εκτιμήσεις για τη διάρκεια των ημερών της Γης και την απόσταση από τη Σελήνη σε διάφορα χρονικά σημεία της ιστορίας. Μπορούμε επίσης να προβλέψουμε το τι θα συμβεί στο μέλλον, όπως το ότι δε θα ξαναδούμε ολική έκλειψη ηλίου.

«Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός και η συχνότητα των ολικών εκλείψεων ηλίου θα μειωθούν», είπε ο σεληνιακός επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA Richard Vondrak το 2017. «Περίπου σε 600 εκατομμύρια χρόνια από τώρα, η Γη θα βιώσει την ομορφιά και το δράμα μιας ολικής έκλειψης ηλίου για τελευταία φορά.

Το γεγονός ότι η Σελήνη επισκιάζει αυτή τη στιγμή ολόκληρο τον Ήλιο αποτελεί μια ευχάριστη τυχαία σύμπτωση. Ο Ήλιος και η Σελήνη φαίνονται σχεδόν ίδιου μεγέθους στον ουρανό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Ήλιος είναι περίπου 400 φορές πιο μακριά από τη Γη από ό,τι η Σελήνη και έχει περίπου 400 φορές μεγαλύτερη διάμετρο. Πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, πριν το φεγγάρι παρασυρθεί στην τρέχουσα τροχιά του, είχε μια περίμετρο περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν που έχει σήμερα.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής σε τροχιά γύρω από τη Γη ίσως είναι κομμάτι της Σελήνης

Καθώς η Σελήνη θα συνεχίσει να παρασύρεται, εμφανίζεται ολοένα και μικρότερη στον ουρανό μας, όμως ποτέ δεν θα βγει από την τροχιά της γύρω μας. Ο Ήλιος θα εξελιχθεί σε έναν κόκκινο γίγαντα και θα καταπιεί τη Γη πριν αποχωρίσουμε από την επίδραση της Σελήνης. Θα ταξιδέψουμε μαζί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS