ΑρχικήyoutubeΦάρμακο που αναγεννά τα δόντια ξεκινάει κλινικές δοκιμές

Φάρμακο που αναγεννά τα δόντια ξεκινάει κλινικές δοκιμές

Η δυνατότητα να αναγεννήσετε τα δόντια σας είναι πιθανό να είναι πιο κοντά από ότι πιστεύετε.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες ανέπτυξαν πειραματικό φάρμακο για την ανάπτυξη δοντιών

Φάρμακο

Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής μια ιαπωνική φαρμακευτική startup, προετοιμάζεται να διεξάγει δοκιμές σε ανθρώπους για ένα νέο φάρμακο που αναπτύχθηκε με επιτυχία και έχει επίδραση στην ανάπτυξη νέων δοντιών σε ανθρώπους, με τη χρήση ζώων ως πρώτων δοκιμαστικών πειραμάτων.

Η Toregem Biopharma σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο του επόμενου έτους, καθώς κατάφερε να αναπτύξει νέα δόντια σε ποντίκια πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα των Japan Times.

Ο Δρ. Katsu Takahashi, πρωτοπόρος ερευνητής στο έργο και επικεφαλής του τμήματος οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Kitano Hospital, εκφράζει την άποψη ότι “η ιδέα της ανάπτυξης νέων δοντιών αποτελεί το όνειρο κάθε οδοντιάτρου“.

«Δουλεύω πάνω σε αυτό από τότε που ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής», είπε στην εθνική ημερήσια ιστοσελίδα ειδήσεων της Ιαπωνίας, Mainichi, νωρίτερα φέτος. «Ήμουν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα».

Στην έρευνά του που διεξήγαγε στο Πανεπιστήμιο του Κιότο από το 2005, ο Takahashi ανακάλυψε ένα συγκεκριμένο γονίδιο σε ποντίκια που επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών τους. Το αντίσωμα USAG-1 μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των δοντιών, εάν αποκλειστεί, και έκτοτε οι επιστήμονες εργάζονται για την ανάπτυξη ενός “φαρμάκου αντισωμάτων” που μπορεί να αποκλείσει το USAG-1.

Δείτε ακόμα: Η φαρμακοβιομηχανία Eisai δέχτηκε επίθεση ransomware

δόντια

Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα μας δοκιμάζει τη θεωρία ότι το “μπλοκάρισμα” αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ανάπτυξη δοντιών. Μετά τις επιτυχημένες δοκιμές σε ποντίκια, η ομάδα συνέχισε να πραγματοποιεί παρόμοιες επιτυχημένες δοκιμές σε κουνάβια – ζώα που έχουν παρόμοιο οδοντικό πρότυπο με τον άνθρωπο.

Πλέον, οι δοκιμές θα επικεντρωθούν σε υγιείς ενήλικες και, υπό την προϋπόθεση ότι όλα πηγαίνουν καλά, η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια κλινική δοκιμή για το φάρμακο από το 2025 για παιδιά ηλικίας από δύο έως έξι ετών που πάσχουν από ανοδοντία – μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί την έλλειψη έξι ή περισσότερων βρεφικών ή/και ενηλίκων δοντιών.

Σύμφωνα με τους Japan Times, τα παιδιά που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή θα λάβουν μία δόση του φαρμάκου για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών. Εάν η δοκιμή είναι επιτυχημένη, το φάρμακο θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμο για έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές έως το 2030. Ο Takahashi ελπίζει ότι το νέο φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμη επιλογή για όσους δεν έχουν πλήρη οδοντική σύνθεση.

Δείτε επίσης: Amazon: Προωθεί φάρμακο αποπαρασίτωσης ως θεραπεία του Covid-19

«Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή η ιατρική για την αναγέννηση των δοντιών θα είναι μια τρίτη επιλογή μαζί με τις τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα», είπε ο Takahashi στον Mainichi.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS