ΑρχικήYoutubeΗ startup Prophetic θέλει να σας βοηθήσει να ελέγχετε τα όνειρά σας

Η startup Prophetic θέλει να σας βοηθήσει να ελέγχετε τα όνειρά σας

Πριν από μερικούς μήνες, δύο νέοι, ο Eric Wollberg και ο Wesley Berry δημιούργησαν την Prophetic, μια startup στον τομέα της τεχνολογίας, που κατασκευάζει αυτό που η εταιρεία αποκαλεί “την πρώτη φορητή συσκευή στον κόσμο για τη σταθεροποίηση των διαυγών ονείρων“.

Διαυγή” ονομάζονται τα όνειρα, τα οποία γίνονται αντιληπτά από το άτομο που κοιμάται. Δηλαδή το άτομο που κοιμάται καταλαβαίνει πως ονειρεύεται και μπορεί να ελέγχει μέρη του ονείρου.

Η συσκευή της Prophetic ονομάζεται “Halo” και η εταιρεία έχει συνεργαστεί με την Card79, την ίδια εταιρεία που σχεδίασε και κατασκεύασε hardware για την εταιρεία του Elon Musk, Neuralink.

Ο Wollberg και ο Berry, Διευθύνων Σύμβουλος και chief technology officer της Prophetic, αντίστοιχα, σχεδιάζουν να παρουσιάσουν ένα ημιτελές πρωτότυπο της συσκευής είτε στα τέλη Οκτωβρίου είτε στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, η πλήρης δοκιμή του πρωτοτύπου, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2024, μετά την ολοκλήρωση μιας ετήσιας μελέτης για την απεικόνιση του εγκεφάλου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

Δείτε επίσης: Φάρμακο που αναγεννά τα δόντια ξεκινάει κλινικές δοκιμές

Prophetic

Οι ιδρυτές της Prophetic λένε πως θέλουν να βοηθήσουν “στην κατανόηση της φύσης της συνείδησης“.

Ωστόσο, η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει τη συσκευή από την άνοιξη του 2025, οπότε έχουμε ακόμα καιρό για να δούμε αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Διαυγή / Συνειδητά όνειρα μέσω headset

Τα διαυγή όνειρα έχουν συναρπάσει εξίσου το ευρύ κοινό και την κοινότητα της νευροεπιστήμης εδώ και δεκαετίες. Έχουν κυκλοφορήσει ταινίες σχετικές με το φαινόμενο, όπως το “Inception“, ενώ υπάρχει και μια σχετική κοινότητα στο Reddit με περισσότερα από 500.000 μέλη. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στη National Library of Medicine, οι νευροεπιστημονικές μελέτες για το θέμα χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, αλλά το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί με την επέκταση του πεδίου της γνωστικής νευροεπιστήμης.

Ο Wollberg είχε το πρώτο του διαυγές όνειρο στην ηλικία των 12 ετών. Δεν θυμάται ακριβώς τι έκανε τότε, ωστόσο το αποκάλεσε “μία από τις πιο σημαντικές εμπειρίες που έχει ζήσει“. Στο κολέγιο, άρχισε να έχει διαυγή όνειρα δύο φορές την εβδομάδα και αποφάσισε ότι ήθελε να βρει έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει αυτήν την πρακτική, για να εξερευνήσει τη συνείδηση σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, ο συνιδρυτής της Prophetic, Berry, ασχολούνταν με τη δημιουργία πρωτοτύπων νευροτεχνολογίας. Τροφοδοτούσε ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και δεδομένα σε ένα transformer neural network, ένα μοντέλο AI, για να εξερευνήσει τι μπορεί να βλέπουν οι άνθρωποι στο μυαλό τους.

Δείτε επίσης: Νέα έρευνα: Τελικά, περνά η ζωή μας μπροστά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε;

διαυγή όνειρα

Ο Eric (Wollberg) ήρθε σε μένα και μου είπε πάνω σε τι δούλευε και δεν πίστευα ότι υπήρχε η τεχνολογία εκείνη τη στιγμή – δεν μπορούμε να προκαλέσουμε όνειρα, πόσο μάλλον διαυγή, οπότε πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;“, είπε ο Berry στο CNBC. “Η καθοριστική στιγμή για μένα ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι δεν προκαλείς την ίδια την ονειρική κατάσταση – κάποιος ονειρεύεται ήδη κανονικά, κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους πολλές φορές την εβδομάδα. Απλώς ενεργοποιείται ο προμετωπιαίος φλοιός και γίνεται διαυγές το όνειρο“.

Ο Wollberg και ο Berry βασίζονται στα αποτελέσματα της μακροχρόνιας μελέτης του Ινστιτούτου Donders για να παράσχουν αρκετά εκπαιδευτικά δεδομένα, ώστε το AI εργαλείο τους να δουλεύει σωστά στη συσκευή Halo. Ο τύπος εγκεφαλικών δεδομένων που αναζητούνται είναι τα εγκεφαλικά κύματα γάμμα — τα ταχύτερα εγκεφαλικά κύματα, που εμφανίζονται σε καταστάσεις βαθιάς εστίασης και αποτελούν χαρακτηριστικό του ενεργού προμετωπιαίου φλοιού και πιστεύεται ότι συνδέονται με τα διαυγή όνειρα.

Το σχέδιο του Berry είναι να χρησιμοποιήσει ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο για να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου σε “tokens” και στη συνέχεια να τα τροφοδοτήσει στο transformer model με τρόπο που μπορεί να τα κατανοήσει.

Δείτε επίσης: Βοηθώντας τα robot να μάθουν αφήνοντας τα να αποτύχουν

Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόν τον κλειστό βρόχο, όπου το μοντέλο μαθαίνει και ανακαλύπτει τι είδους ακολουθίες εγκεφαλικών καταστάσεων πρέπει να συμβούν, τι είδους αλληλουχίες νευροδιέγερσης πρέπει να συμβούν, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού“, εξήγησε ο Berry.

Ο στόχος της Prophetic με το πρωτότυπο είναι να χρησιμοποιήσει εστιασμένους υπερήχους για να διεγείρει τον προμετωπιαίο φλοιό του χρήστη, ενώ ονειρεύεται, και να δημιουργήσει ένα διαυγές όνειρο. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η εστιασμένη διέγερση με υπερήχους μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη εργασίας.

Στόχος της Prophetic είναι να δημιουργήσει μια συσκευή που θα επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα διαυγή όνειρα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην έρευνα και την κατανόηση της συνείδησης.

Κατά κάποιον τρόπο, η δυνατότητα ελέγχου των ονείρων μοιάζει να ανήκει σε αιώνες μακριά. Όμως, αυτή η εταιρεία AI αποδεικνύει ότι η μελλοντική τεχνολογία έχει ήδη φτάσει. Η συνεχής ερευνητική της δραστηριότητα και η πρωτοποριακή της τεχνολογία, δημιουργούν έναν νέο τρόπο για τους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να ελέγξουν τα όνειρά τους. 

Πηγή: www.cnbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS