ΑρχικήinetAmazon: Ξεκινά δοκιμές για ρομποτικούς εργαζόμενους στις αποθήκες της

Amazon: Ξεκινά δοκιμές για ρομποτικούς εργαζόμενους στις αποθήκες της

Η Amazon πειραματίζεται με τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ ως ρομποτικούς εργαζόμενους, σε μερικές από τις αποθήκες της στις ΗΠΑ. Με αυτήν την κίνηση, η Amazon πηγαίνει την αυτοματοποίηση σε ένα νέο επίπεδο. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τις συνεχείς προσπάθειες του τεχνολογικού γίγαντα για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς της.

Δείτε επίσης: Amazon: Παράδοση πακέτων (delivery) μέσω drones σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία
Amazon

Η εταιρεία αναφέρει ότι η χρήση ρομπότ στο αποθεματοποιείο θα “απελευθερώσει το προσωπικό” για πιο σημαντικές δραστηριότητες.

Η Amazon έχει ιστορία με αρκετές αγωγές και κατηγορίες για τη δημιουργία ενός προβληματικού και μερικές φορές εχθρικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζομένους στις αποθήκες. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες από πρώην εργαζόμενους σε αποθήκες της Amazon, στις οποίες αναφέρουν ότι ήταν τόσο υπερφορτωμένοι και με τόσο αυστηρά χρονοδιαγράμματα, που έπρεπε να ουρούν σε μπουκάλια νερού ενώ βρίσκονταν στις θέσεις εργασίας τους, διότι δεν είχαν τον χρόνο να πάνε στις ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες.

Πολλές αναφορές έχουν επίσης δείξει ότι τα αποθήκευτικά κέντρα της Amazon έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά εργατών που αποχωρούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ορισμένες πόλεις, ο ρυθμός αποχώρησης μπορεί να είναι διπλάσιος από τον εθνικό μέσο όρο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η εισαγωγή των ανθρωποειδών ρομπότ με την ονομασία “Digit” στοχεύει στο να “απελευθερώσει τους υπαλλήλους μας για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας.” Ο Digit, εξοπλισμένος με χέρια και πόδια, αναπαριστά την ανθρώπινη κίνηση, επιτρέποντάς του να κινείται, να σηκώνει και να χειρίζεται αντικείμενα με τρόπο παρόμοιο με έναν ανθρώπινο εργάτη.

Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η αυτοματοποίηση που εφαρμόζει η Amazon κατά των εργατικών συνδικάτων, η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα ρομποτικά της συστήματα έχουν δημιουργήσει “εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας” στις λειτουργίες της, συμπεριλαμβανομένων 700 διαφορετικών κατηγοριών θέσεων εργασίας που δεν υπήρχαν προηγουμένως.

Δείτε ακόμα: Amazon: Προσθέτει υποστήριξη passkey ως νέα επιλογή σύνδεσης

Συνδικάτα εξέφρασαν ανησυχία για την προώθηση της αυτοματοποίησης από την Amazon, υπονοώντας ότι οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας στα κέντρα εκπλήρωσης. Ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου GMB παρατήρησε ότι η αυτοματοποίηση της Amazon είναι ένας αγώνας χωρίς συμβιβασμούς προς την απώλεια θέσεων εργασίας.

ρομποτικοί εργαζόμενοι

Οι προσπάθειες της Amazon να αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες της έχουν ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη πάνω από 750.000 ρομπότ, τα οποία συνεργάζονται με τους ανθρώπινους υπαλλήλους για να αντιμετωπίσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες.

Ο κύριος τεχνολόγος της Amazon Robotics, Tye Brady, τόνισε τον αναντικατάστατο ρόλο των ανθρώπινων εργαζομένων στη διαδικασία εκπλήρωσης και απέρριψε την ιδέα πλήρως αυτοματοποιημένων αποθηκών στο μέλλον.

Αντίθετα από τα παραδοσιακά ρομπότ με ρόδες που χρησιμοποιούνται στα αποθήκευτικά κέντρα της Amazon, το Digit διαθέτει ένα ζευγάρι πόδια για να κινείται. Αυτή η καινοτομία του επιτρέπει να κινείται σε σκαλοπάτια, σκάλες και άλλα εμπόδια που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις της Amazon. Ο Scott Dresser της Amazon Robotics περιέγραψε το Digit ως ένα πρωτότυπο, και η δοκιμή έχει ως στόχο να αξιολογήσει τη συμβατότητά του και την ασφάλειά του όταν εργάζεται δίπλα σε ανθρώπινους υπαλλήλους.

Η Amazon έχει αυξήσει τη χρήση ρομπότ, για να ενισχύσει τη λειτουργική αποδοτικότητα και να μειώσει το κόστος. Πέρα από τα ανθρωποειδή ρομπότ, η εταιρεία έχει παρουσιάσει προηγουμένως ρομπότ με ρόδες για τη μεταφορά εμπορευμάτων στα αποθήκευτήριά της και έχει ξεκινήσει τις παραδόσεις με drones σε επιλεγμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείτε επίσης: Amazon, Tripadvisor και άλλες εταιρείες συνεργάζονται για την καταπολέμηση ψεύτικων κριτικών

Η προοπτική των ρομποτικών εργαζομένων υπόσχεται ενδεχόμενες αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των επιχειρήσεων, καθιστώντας τους ανθρώπινους εργαζόμενους διαθέσιμους για άλλες, πιθανώς πιο σημαντικές, εργασίες. 

Όπως ισχυρίζεται η θεωρία, οι ρομποτικοί εργαζόμενοι θα αναλάβουν τις πιο ρουτινιάρικες και συχνά εξαιρετικά απαιτητικές εργασίες, απελευθερώνοντας τον ανθρώπινο πόρο από αυτήν την πίεση. Τέτοιες εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν διαδικασίες συναρμολόγησης, επαναλαμβανόμενες καθημερινές δραστηριότητες, ή καθήκοντα που διακινδυνεύουν την ασφάλεια του ανθρώπινου προσωπικού. 

Πέραν τούτου, οι υψηλότερα εκπαιδευμένοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε πιο περίτεχνες και σημαντικές λειτουργίες, ενώ τα ρομπότ θα κάνουν τη “βρώμικη δουλειά”. Όπως επισημαίνεται, αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγικότητα, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη. 

Πόση αλήθεια υπάρχει πίσω από αυτές τις προοπτικές; 

Παρόλο που η αλλαγή αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν και πολλοί που ανησυχούν. Κάποιοι θεωρούν ότι η αυτοματοποίηση της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, διότι τα μηχανήματα θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους εργαζόμενους. Άλλοι φοβούνται ότι τα ρομπότ μπορεί να γίνουν πολύ ανεξάρτητα, οδηγώντας σε ανάπτυξη που θα διέρχεται ανεξέλεγκτα υπό τη διαχείριση των μηχανημάτων.

Πηγή: firstpost

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS