ΑρχικήinetMicrosoft: Προσωρινή λύση για το πρόβλημα δυσλειτουργίας των εικονικών μηχανών του Windows...

Microsoft: Προσωρινή λύση για το πρόβλημα δυσλειτουργίας των εικονικών μηχανών του Windows Server 2022

Η Microsoft αναγνώρισε δημοσίως ένα γνωστό πρόβλημα που προκαλεί μπλε οθόνη και αποτυχία εκκίνησης των εικονικών μηχανών (VM) των Windows Server 2022 σε VMware ESXi hosts.

Δείτε επίσης: Microsoft: Τα updates Φεβρουαρίου “σπάνε” ορισμένα Windows Server 2022 VMs
Microsoft

Οι διαχειριστές των Windows ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν προβλήματα εκκίνησης της εικονικής μηχανής, μετά την εγκατάσταση της ενημέρωσης KB5031364 για τον Οκτώβριο του 2023. Τώρα, η εταιρεία επιβεβαίωσε αυτά τα συνεχιζόμενα προβλήματα, αναφέροντας ότι επηρεάζουν μόνο τους διακομιστές VMware ESXi όπου οι διαχειριστές έχουν εγκαταστήσει την ενημέρωση που κυκλοφόρησε ως μέρος του Patch Tuesday του προηγούμενου μήνα.

Οι επηρεαζόμενες εικονικές μηχανές θα λάβουν ένα σφάλμα μπλε οθόνης και ένα μήνυμα διακοπής: “PNP DETECTED FATAL ERROR“, δήλωσε η Microsoft.

Το γνωστό πρόβλημα επηρεάζει μόνο τους VMware ESXi hosts με την παρακάτω διαμόρφωση:

  • ​Φυσικός επεξεργαστής AMD Epyc
  • ​”Expose IOMMU to guest OS” ενεργοποιημένο στις ρυθμίσεις του VMware για την εικονική μηχανή.
  • ​”Enable Virtualization Based Security” ενεργοποιημένο στο Windows Server 2022.
  • ​”System Guard Secure Launch” ενεργοποιημένο στο Windows Server 2022.

Η ομάδα μηχανικών της Microsoft εργάζεται για την επίλυση αυτών των προβλημάτων εκκίνησης των εικονικών μηχανών, με μια δυνητική λύση να είναι διαθέσιμη την επόμενη εβδομάδα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το γνωστό πρόβλημα, οι διαχειριστές μπορούν να απενεργοποιήσουν την επιλογή “Expose IOMMU to guest OS” στις ρυθμίσεις των επηρεαζόμενων εικονικών μηχανών. Ωστόσο, αυτή η προσωρινή λύση λειτουργεί μόνο σε ορισμένα συστήματα, καθώς ορισμένα περιβάλλοντα απαιτούν την ενεργοποίηση αυτής της επιλογής.

Δείτε ακόμα: Windows Server 2012: Φτάνει στο τέλος υποστήριξης τον Οκτώβριο

Οι διαχειριστές των Windows με επηρεαζόμενες συσκευές έχουν επίσης σημειώσει ότι η απεγκατάσταση της προβληματικής ενημέρωσης KB5031364 θα επιλύσει το πρόβλημα (αν και θα αφαιρέσει επίσης όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας που εφαρμόζει), επιτρέποντας στις εικονικές μηχανές να ξεκινήσουν ξανά χωρίς προβλήματα.

Μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας το εργαλείο Windows Update Standalone Installer (WUSA), το οποίο βοηθά στην εγκατάσταση και απεγκατάσταση πακέτων ενημερώσεων μέσω του Windows Update Agent API.

Windows Server 2022

Αρχικά, ανοίξτε ένα ανώτατο παράθυρο εντολών κάνοντας κλικ στο μενού “Έναρξη“, πληκτρολογώντας cmd, και κάνοντας δεξί κλικ στην εφαρμογή Command Prompt, Επιλέξτε ‘Εντολής Εκτέλεσης.’ και στη συνέχεια εκτελέστε την παρακάτω εντολή:

wusa /uninstall /kb:5031364

Τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο του 2022, η Microsoft εξέδωσε επίσης επείγουσες ενημερώσεις για το Windows Server, προκειμένου να διορθώσει γνωστά προβλήματα που προκαλούν αποτυχία στην εκκίνηση των Hyper-V VMs και προβλήματα κατά τη δημιουργία νέων VMs σε ορισμένους Hyper-V hosts. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος, που επηρέασε τα VMware ESXi VMs με Secure Boot μετά την εγκατάσταση των συσσωρευτικών ενημερώσεων του Φεβρουαρίου 2023.

Η VMware εξέδωσε επείγουσες ενημερώσεις για το vSphere ESXi μετά από μερικές ημέρες, για να διορθώσει τον αρχικό λόγο των προβλημάτων εκκίνησης που οδήγησαν στην αποτυχία των εικονικών μηχανών να εντοπίσουν ένα εκκινήσιμο λειτουργικό σύστημα.

Δείτε επίσης: Microsoft: Windows Server Update για επιδιόρθωση των VM

Υπάρχουν ωστόσο γνωστοί περιορισμοί και δυνητικές παρενέργειες κατά την εφαρμογή της προσωρινής λύσης της Microsoft, για τα προβλήματα των εικονικών μηχανών Windows Server 2022. Ένας περιορισμός είναι ότι η προσωρινή λύση απαιτεί την απενεργοποίηση της επιτάχυνσης μνήμης για τις εικονικές μηχανές. Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση των εικονικών μηχανών.

Επιπλέον, η προσωρινή λύση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια του συστήματος, καθώς απαιτεί την απενεργοποίηση της επέκτασης μνήμης Secure Memory Encryption (SME). Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επιθέσεις που στοχεύουν στην αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων.

Επιπλέον, οι παρενέργειες της προσωρινής λύσης μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια απόδοσης στην επεξεργασία εικονικών μηχανών, αύξηση του χρόνου απόκρισης και πιθανές αστάθειες στο σύστημα. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αυτές οι πιθανές επιπτώσεις πριν από την εφαρμογή της προσωρινής λύσης.

Πηγή: bleepingcomputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS