ΑρχικήSecurityΗΠΑ: Κρατούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε pig butchering απάτη

ΗΠΑ: Κρατούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε pig butchering απάτη

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερις υπόπτους (δύο από αυτούς ήδη κρατούνται) για πιθανή εμπλοκή τους σε απάτες pig butchering που οδήγησαν στην απώλεια 80 εκατομμυρίων δολαρίων.

pig butchering

Οι τέσσερις ύποπτοι Lu Zhang, Justin Walker, Joseph Wong (κάτοικοι της Καλιφόρνια) και Hailong Zhu (κάτοικος του Ιλινόις), κατηγορούνται για πράγματα, όπως συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απόκρυψη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διεθνές ξέπλυμα χρήματος.

Φέρεται να άνοιξαν πολλές shell εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς για να ξεπλύνουν κέρδη από θύματα crypto επενδυτικών απατών (γνωστές και ως pig butchering ή cryptocurrency confidence scams) παράλληλα με άλλα δόλια συστήματα. Τα έσοδα μεταφέρθηκαν σε εγχώρια και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό τον έλεγχό τους.

Δείτε επίσης: Pig Butchering scams: Οι αρχές ανακοίνωσαν την κατάσχεση crypto αξίας $ 9 εκατ.

Στις απάτες pig butchering, οι εγκληματίες προσεγγίζουν συνήθως τα θύματα μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, πλατφορμών γνωριμιών ή social media. Προσπαθούν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και έπειτα τους προτείνουν να επενδύσουν σε crypto που υποτίθεται ότι θα τους φέρουν μεγάλα κέρδη. Στις περισσότερες περιπτώσεις τους λένε να δώσουν ένα αρχικό ποσό για να τους επιστραφούν περισσότερα χρήματα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το ποσό το παίρνουν οι απατεώνες και τα θύματα δεν λαμβάνουν τίποτα. Αντίθετα, χάνουν και τα χρήματα που έχουν επενδύσει.

Δύο από τους τέσσερις υπόπτους, οι Zhang και Walker, συνελήφθησαν και εμφανίστηκαν σε ακρόαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Λος Άντζελες που πραγματοποιήθηκε χθες. Εάν κριθούν ένοχοι, και οι δύο κατηγορούμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Δείτε επίσης: Pig butchering crypto scam: Hackers έκλεψαν $1 εκατ. σε τρεις μήνες

Το συνολικό σχήμα pig-butchering απάτης περιλάμβανε τουλάχιστον 284 συναλλαγές και οδήγησε σε περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια σε απώλειες. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια θυμάτων κατατέθηκαν απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς που σχετίζονται με τους κατηγορούμενους“, είπε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Pig-butchering απάτες: Μια αυξανόμενη ανησυχία

Η έκθεση του FBI για το 2022, για το έγκλημα στο Διαδίκτυο, έδειξε ότι η επενδυτική απάτη κόστισε στους Αμερικανούς πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, δείχνοντας μια ανησυχητική αύξηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη προειδοποίηση σχετικά με τις απάτες “pig-butchering” που εξέδωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο, εξέδωσε επίσης μια ανακοίνωση σχετικά με μια άνοδο των επενδυτικών απατών με crypto.

Τα pig butchering crypto scams είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς δεν απαιτούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή του θύματος. Αντίθετα, χρησιμοποιούν social engineering για να εξαπατήσουν το θύμα.

Δείτε επίσης: Νέο pig butchering scam υπόσχεται κέρδη από επενδύσεις σε χρυσό

Όπως προείπαμε, πολλές απάτες crypto ξεκινούν από εφαρμογές γνωριμιών, όπου ο απατεώνας δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης και “αγάπης” με το θύμα για να το πείσει να επενδύσει σε ψεύτικα sites.

Οι ειδικοί ασφαλείας προτρέπουν τους ανθρώπους να είναι επιφυλακτικοί με οποιονδήποτε τους πλησιάζει ξαφνικά μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών ή μιας πλατφόρμας κοινωνικών μέσων, ιδιαίτερα εάν το “άτομο” που επικοινωνεί, θέλει να μεταφέρει τη συνομιλία σε μια πλατφόρμα όπως το WhatsApp και στη συνέχεια συζητά για επενδύσεις crypto. Είναι απαραίτητο για τους επενδυτές να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να κάνουν μια καλή έρευνα πριν επενδύσουν τα χρήματά τους κάπου.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS