ΑρχικήYoutubeApophis: Ο αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη για πρώτη φορά...

Apophis: Ο αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη για πρώτη φορά στην ιστορία

Η NASA επανεκκίνησε μια αποστολή για τη μελέτη του αστεροειδούς “Apophis“, καθώς αυτός άρχισε να πλησιάζει την τροχιά της Γης. 

Δείτε επίσης: Κολοσσιαίος αστεροειδής θα έρθει πιο κοντά στη Γη απ’ ό,τι έχει έρθει ποτέ το φεγγάρι

Ένα διαστημόπλοιο, το οποίο πρόσφατα επέστρεψε από το βαθύ διάστημα, στάλθηκε ξανά από τη NASA για να πραγματοποιήσει τρεις μελέτες.

Apophis

Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA, το οποίο ονομάστηκε OSIRIS-APEX, αποστάλθηκε για να μελετήσει το εξαιρετικά κοντινό πέρασμα του αστεροειδούς Apophis το 2029, το οποίο “δεν έχει συμβεί από την αυγή της αναγεγραμμένης ιστορίας“, ανακοίνωσε η NASA.

Το διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη τον Σεπτέμβριο μετά από επτά χρόνια συλλογής δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu.

Ο Apophis, επίσης γνωστός και ως “Θεός του Χάους”, αναμένεται να περάσει κοντά στη Γη στις 13 Απριλίου 2029, σε απόσταση μόλις 32.187 χιλιομέτρων, που είναι πιο κοντά σε σύγκριση με μερικούς τεχνητούς δορυφόρους και θα είναι ορατός στον Ανατολικό Ημισφαίριο.

Ο διαστημικός βράχος, ο οποίος μετρά περίπου 338 μέτρα σε διάμετρο, πλησιάζει τη Γη κάθε 7.500 χρόνια.

Δείτε ακόμα: Ο αστεροειδής 2007 FT3 θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2024

Η βαρύτητα της Γης θα επηρεάσει τον διαστημικό βράχο καθώς πλησιάζει στην τροχιά της, και το OSIRIS-APEX θα παρατηρήσει τις επιπτώσεις για να δει “πώς αλλάζει η επιφάνειά του“, όπως ανέφερε η Amy Simon, επιστήμονας του έργου.

αστεροειδής

Οι επιδράσεις της Γης πιθανόν να αλλάξουν τη διάρκεια της ημέρας του αστεροειδούς, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι περίπου 30,6 ώρες. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατολισθήσεις και σεισμούς στον Apophis.

Η NASA ανέφερε ότι το διαστημόπλοιο όχι μόνο θα εξετάζει τις αλλαγές στην επιφάνεια, αλλά θα χαρτογραφεί επίσης την επιφάνεια και θα αναλύει τη χημική σύνθεση του βράχου.

Το διαστημόπλοιο θα πλησιάσει επίσης σε απόσταση περίπου πέντε μέτρων από την επιφάνεια του βράχου, ώστε οι κινητήρες του να μπορούν να εκτοξεύσουν το καύσιμο προς τα κάτω, προκειμένου να δούν τι έχει προκαλέσει αυτή την αναστάτωση και να παρέχουν στους επιστήμονες μια “ματιά στο υλικό που βρίσκεται κάτω από αυτό”.

Δείτε επίσης: Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων από τη Γη

Παρόλο που ο βράχος είναι ακόμα πέντε χρόνια μακριά από την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να τον παρακολουθούν καθώς προσεγγίζει την πρώτη από τις έξι πλησιέστερες διελεύσεις του από τον ήλιο.

Πηγή: wionews

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS