ΑρχικήsecurityΝιγηριανός φυλακίζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Νιγηριανός φυλακίζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ένας Νιγηριανός άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση (10 χρόνια και ένα μήνα) και κλήθηκε να πληρώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση, αφού καταδικάστηκε για σοβαρά αδικήματα που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ο Olugbenga Lawal, 33, από την Indianapolis της Ιντιάνα, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του περασμένου έτους για συνωμοσία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι αρχές είχαν ήδη συλλάβει τρία άλλα άτομα που είχαν ομολογήσει την ενοχή τους για το ίδιο έγκλημα.

Ο Νιγηριανός ξέπλυνε εκατομμύρια δολάρια που δημιουργήθηκαν από διάφορες διαδικτυακές απάτες, συμπεριλαμβανομένων ρομαντικών απατών (romance scams) και παραβιάσεων επιχειρηματικών emails (BEC επιθέσεις).

Δείτε επίσης: Οι hackers Anonymous Arabic προσφέρουν το Silver RAT σε άλλους εγκληματίες

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020, οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Lawal και των συνεργατών του είχαν λάβει τεράστια χρηματικά ποσά που ανήκαν σε μεμονωμένους χρήστες αλλά και εταιρείες.

Επτά λογαριασμοί που είχαν ανοιχτεί στο όνομα του Νιγηριανού ή της επιχείρησής του, Luxe Logistics LLC, έλαβαν πάνω από 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Μαΐου 2020. Οι λογαριασμοί ήταν κατανεμημένοι σε πέντε ξεχωριστά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία ξεπλύματος.

Πιστεύεται ότι ο Lawal συνεργάστηκε απευθείας με το αφεντικό μιας διεθνούς επιχείρησης απάτης, ο οποίος επίσης κατάγεται από τη Νιγηρία. Οι δύο άνδρες μετέτρεπαν δολάρια ΗΠΑ σε νιγηριανό νόμισμα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ακόμα ότι ο Lawal βοήθησε επίσης στο ξέπλυμα χρήματος, στέλνοντας αυτοκίνητα στη Νιγηρία.

Δείτε επίσης: Ο ιδρυτής του Bitzlato crypto exchange ομολογεί ότι η υπηρεσία χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος

Όπως προείπαμε, τα κλεμμένα χρήματα προέρχονταν κυρίως από romance scams και επιθέσεις BEC. Σύμφωνα με το FBI, αυτές οι δύο απάτες είναι πολύ προσοδοφόρες για τους εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Το 2022, τα romance scams πρόσφεραν 736 εκατομμύρια δολάρια στους εγκληματίες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα θύματα, των οποίων τα χρήματα ξέπλυνε ο Lawal, ήταν ηλικιωμένοι χρήστες του Διαδικτύου που εξαπατήθηκαν. Οι απατεώνες εκμεταλλεύτηκαν τη μοναξιά τους και τους έπεισαν να τους δώσουν τα χρήματά τους.

Νιγηριανός
Νιγηριανός φυλακίζεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Από την άλλη μεριά, οι επιθέσεις BEC οδήγησαν σε απώλειες άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του FBI. Ωστόσο, το πραγματικό ποσό είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται επίσημα όλες οι απάτες.

Ξέπλυμα χρημάτων

Οι νομικές αρχές αντιμετωπίζουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αυστηρά. Καταρχάς, έχουν θεσπιστεί αυστηροί νόμοι και κανονισμοί που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες και προβλέπουν σοβαρές ποινές για τους παραβάτες.

Επιπλέον, οι αρχές συνεργάζονται στενά με τις τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για την παρακολούθηση και την ανίχνευση των δραστηριοτήτων ξεπλύματος χρημάτων. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή αυστηρών απαιτήσεων για την ταυτοποίηση των πελατών και την αναφορά ύποπτων συναλλαγών.

Δείτε επίσης: FBI: Έκλεισε 9 crypto exchange sites που διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος

Επίσης, χρησιμοποιούνται εξελιγμένες τεχνολογίες και αναλυτικές μέθοδοι για την ανίχνευση και την καταπολέμηση της κακόβουλης αυτής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων και την ανακάλυψη ύποπτων μοτίβων.

Τέλος, οι νομικές αρχές συνεργάζονται σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του φαινομένου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και πόρων, την επιβολή διεθνών κυρώσεων και την προώθηση της νομικής συνεργασίας.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS