ΑρχικήBusinessΝταβός: Οι πλούσιοι απαιτούν τη φορολόγηση της περιουσίας τους

Νταβός: Οι πλούσιοι απαιτούν τη φορολόγηση της περιουσίας τους

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι καλούν την πολιτική ελίτ που συναντάται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να εξετάσει την εισαγωγή φόρων περιουσίας, με στόχο την παροχή βοήθειας για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών παγκοσμίως.

Νταβός

Το αίτημά μας είναι απλό: σας ζητούμε να μας φορολογήσετε, εμάς τους πλούσιους της κοινωνίας“, ανέφεραν οι πλούσιοι σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους παγκόσμιους ηγέτες. Αυτό δεν θα επηρεάσει θεμελιωδώς το βιοτικό μας επίπεδο, ούτε θα στερήσει τα παιδιά μας, ούτε θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Ωστόσο, θα μετατρέψουμε αυτό τον μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε μια επένδυση για το κοινό μας δημοκρατικό μέλλον. Οι υπογράφοντες από 17 χώρες περιλαμβάνουν την Abigail Disney, κληρονόμο της Disney, τον Brian Cox που υποδύθηκε τον φανταστικό δισεκατομμυριούχο Logan Roy στο Succession, τον ηθοποιό και σεναριογράφο Simon Pegg, καθώς και την Valerie Rockefeller, κληρονόμο της δυναστείας των ΗΠΑ.

Στην επιστολή με τίτλο “Περήφανοι που πληρώνουμε”, αναφέρουμε ότι είμαστε αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από το status quo. Προτίθεμαι να παραδώσουμε αυτήν την επιστολή στους παγκόσμιους ηγέτες που συναντήθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη. Ωστόσο, η ανισότητα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο και το κόστος της για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητα είναι σοβαρό. Αυτό το κόστος αυξάνεται καθημερινά.

Διαβάστε ακόμα: Οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν περισσότερο για το ransomware παρά για την οικονομία

Μια νέα έρευνα για τις προτιμήσεις των υπερπλουσίων δείχνει ότι το 74% υποστηρίζει υψηλότερους φόρους στον πλούτο, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Η έρευνα, που διεξήχθη από τη Survation για λογαριασμό της εκστρατείας Patriotic Millionaires, ανέδειξε την άποψη περισσότερων από 2.300 ερωτηθέντων από χώρες της G20 που έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, εξαιρουμένων των κατοικιών τους. Οι ερωτηθέντες αυτοί κατατάσσονται στο πλουσιότερο 5%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 58% υποστήριξε την εφαρμογή ενός φόρου περιουσίας 2% για άτομα με περιουσίες άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 54% πιστεύει ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Ο Guy Singh-Watson, ο Βρετανός γεωργός που μετατράπηκε σε επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας διανομής κουτιών λαχανικών Riverford, δήλωσε: “Η παρούσα δημοσκόπηση φαίνεται να υποδεικνύει ότι ολόκληρος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, επιθυμεί να φορολογήσει τους υπερπλούσιους. Πού είναι, όμως, η ηγεσία των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας που διαθέτουν την εξουσία να το υλοποιήσουν αυτό πραγματικά; Εμείς, οι πλουσιότεροι, αισθανόμαστε αρρωστημένοι και εξαντλημένοι από την αδράνεια. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη που η άλλη πλευρά της κοινωνίας, που αφορά εργαζόμενους με μικρότερα εισοδήματα, έχει χάσει κάθε υπομονή.”

Ένας “μέτριος” φόρος περιουσίας στο 1,7% για τους πλουσιότερους 140.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίρες για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου των Συνδικάτων (TUC) πέρυσι.

Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν συνολική περιουσία που ανέρχεται σε 748 δισεκατομμύρια λίρες σύμφωνα με την τελευταία λίστα των Sunday Times. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 44 δισεκατομμύρια £ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός Rishi Sunak και η σύζυγός του Akshata Murty, οι οποίοι βρίσκονται στη θέση 275 από τις 350 και διαθέτουν συνολική περιουσία 529 εκατομμυρίων λιρών. Επίσης, στη λίστα βρίσκεται ο 32χρονος Δούκας του Westminster με περιουσία 9,9 δισεκατομμυρίων λιρών.

Δείτε επίσης: Η κυβέρνηση ΗΠΑ χρησιμοποιεί δεδομένα από τα push notifications

Νταβός

Η Cox, ηθοποιός που έχει βραβευθεί με Emmy και Χρυσή Σφαίρα, δήλωσε: “Βιώνουμε μια δεύτερη «χρυσή εποχή». Οι δισεκατομμυριούχοι εκμεταλλεύονται τον ακραίο πλούτο τους για να αποκτήσουν πολιτική εξουσία και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία. Εάν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συσσώρευση χρημάτων και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές”.

Πηγή: theguardian.com

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS