ΑρχικήinetApple Watch: Η λειτουργία οξυγόνου βοήθησε επιβάτη αεροπλάνου

Apple Watch: Η λειτουργία οξυγόνου βοήθησε επιβάτη αεροπλάνου

Το Apple Watch φαίνεται ότι βοήθησε να σωθεί η ζωή ενός επιβάτη αεροπλάνου, χάρη στη λειτουργία μέτρησης του οξυγόνου του αίματος, την οποία η εταιρεία σκοπεύει να καταργήσει στα πιο πρόσφατα ρολόγια της, λόγω μιας νομικής διαμάχης με τη Masimo.

Apple Watch λειτουργία οξυγόνου

Το Apple Watch έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους κατά καιρούς, χάρη στα χρήσιμα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, δεν έχουμε μάθει πολλές περιπτώσεις χρήσης του ρολογιού από επαγγελματίες γιατρούς για να βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Σε μια πτήση της Ryanair στις 9 Ιανουαρίου, μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την αναπνοή της, κάτι που ώθησε το πλήρωμα να αναζητήσει γιατρό στο αεροπλάνο. Ο γιατρός του NHS, Rashid Riaz, ταξίδευε και αυτός και έσπευσε να βοηθήσει τη γυναίκα.

Δείτε επίσης: Apple: Αφαιρεί τη μέτρηση οξυγόνου αίματος από Apple Watches λόγω διαμάχης με τη Masimo

Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα φέρεται να είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Ο Δρ. Riaz χρησιμοποίησε ένα Apple Watch που δανείστηκε από το πλήρωμα για να προσπαθήσει να παρακολουθήσει τα ζωτικά στοιχεία της ηλικιωμένης. “Το Apple Watch με βοήθησε να μάθω ότι η ασθενής είχε χαμηλό οξυγόνο“, εξήγησε.

Στη συνέχεια, δόθηκε οξυγόνο στη γυναίκα μέχρι που το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ιταλία.

 “Είναι ένα μάθημα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα ταξίδια κατά την πτήση, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μέσω ενός βασικού gadget που σήμερα είναι εύκολα διαθέσιμο“, είπε ο Δρ Riaz.

Το Apple Watch βοήθησε αλλά το oxygen feature αποτελεί πρόβλημα

Οι δυνατότητες μέτρησης του οξυγόνου αίματος του Apple Watch βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αγωγής, για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η Apple αποφάσισε να αφαιρέσει τη λειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσπαθήσει να κατευνάσει τα δικαστήρια.

Δείτε επίσης: Καθημερινές Ιστορίες: Πώς το Apple Watch Αναγνωρίζει και Προλαμβάνει Καρδιακά Προβλήματα

Ο Joe Kiani, ο διευθύνων σύμβουλος της Masimo υποστηρίζει ότι η Apple παραβιάζει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της εταιρείας του, και είχε πει σχετικά με τη λειτουργία: “Η Apple μεταμφιέζει αυτό που προσφέρει στους καταναλωτές ως ένα αξιόπιστο, ιατρικό παλμικό οξύμετρο, παρόλο που δεν είναι“. Ο Kiani υποστηρίζει “Πραγματικά νιώθω ολόψυχα ότι οι καταναλωτές είναι καλύτερα χωρίς αυτό“.

Η Apple συμβουλεύει στον ιστότοπό της ότι οι μετρήσεις που βρέθηκαν στην εφαρμογή watchOS Blood Oxygen δεν προορίζονται για ιατρική χρήση” και έχουν σχεδιαστεί μόνο για “γενικούς σκοπούς φυσικής κατάστασης και ευεξίας“.

Παρ’ όλα αυτά στην περίπτωση της 70χρονης στο αεροπλάνο, βοήθησε έναν γιατρό στο έργο του. Η λειτουργία μέτρησης του οξυγόνου στο αίμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς.

Δείτε επίσης: Apple Watch Series X: Δεν θα είναι συμβατό με παλιά λουριά

Εάν ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως δύσπνοια ή αίσθημα ασφυξίας, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει το Apple Watch για να ελέγξει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα του ασθενούς.

Επιπλέον, το Apple Watch διαθέτει μια λειτουργία μέτρησης του καρδιακού ρυθμού, η οποία επίσης θα μπορούσε να βοηθήσει έναν γιατρό να παρακολουθήσει την καρδιακή λειτουργία του ασθενούς. Αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως στηθάγχη ή αιφνίδια αδυναμία.

Πηγή: appleinsider.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS