ΑρχικήSecurityΑκόμα και οι οδοντόβουρτσες πέφτουν θύματα DDoS επιθέσεων

Ακόμα και οι οδοντόβουρτσες πέφτουν θύματα DDoS επιθέσεων

Ένα απίστευτο σενάριο έγινε πραγματικότητα: σύμφωνα με την Aargauer Zeitung, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες που ελέγχονταν απομακρυσμένα, συμμετείχαν σε μια επίθεση DDoS, με στόχο να εισέλθουν και να ανατρέψουν την ιστοσελίδα μιας εταιρείας στην Ελβετία.

Δείτε επίσης: Cloudflare: Προβλήματα στο site λόγω DDoS επίθεσης
οδοντόβουρτσες

Ορισμένες έξυπνες οδοντόβουρτσες χρησιμοποιούν τη συνδεσιμότητα για να παρακολουθούν και να βελτιώνουν τις συνήθειες υγιεινής των χρηστών. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές μπορούν να παρακολουθούν πόσο καλά τοποθετούν οι χρήστες την οδοντόβουρτσα στα δόντια τους.

Οι κυβερνο-εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά στη γλώσσα προγραμματισμού Java για να μολύνουν κρυφά έξυπνες οδοντόβουρτσες. Έπειτα χρησιμοποιήθηκε μια εντολή για να κατευθύνουν τα αιτήματά τους προς ένα στοχευμένο διακομιστή. “Κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο είναι ένας δυνητικός στόχος ή μπορεί να καταχραστεί για επίθεση“, προειδοποίησε ο Züger.

Ωστόσο, ενώ η ιστορία κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι η συμμετοχή οδοντοβουρτσών σε επιθέσεις DDoS μπορεί να είναι ένα φανταστικό παράδειγμα.

Ο ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, Kevin Beaumont, μοιράστηκε στο Mastodon ότι η ιστορία με το botnet των τριών εκατομμυρίων οδοντοβουρτσών δεν είναι αληθινή. Πρόκειται απλά για ένα φανταστικό παράδειγμα που δεν υπάρχει.

Δείτε ακόμα: Η.Β: To site της βασιλικής οικογένειας εκτός σύνδεσης λόγω DDoS επίθεσης

Παρ’ όλα αυτά, μελλοντικές τεχνολογικές πρόοοδοι μπορεί να καταστήσουν τέτοια σενάρια εφικτά. Το Cybernews έχει ήδη αναφέρει ότι οι επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας αποφεύγουν τις έξυπνες συσκευές για καλό λόγο – είναι εύκολο να υποκλαπούν λόγω αμφίβολων πρακτικών ενημέρωσης και έλλειψης υποστήριξης.

DDoS επιθέσεις

Σύμφωνα με αναφορά της Aargauer Zeitung, ο Züger και η ομάδα του πρόσφατα παρουσίασαν ένα πείραμα για να διαπιστώσουν πόσο χρόνο χρειάζεται για να μολυνθεί ο συνδεδεμένος στο διαδίκτυο υπολογιστής “χωρίς καμία προστασία“. Προφανώς, το σύστημα παραβιάστηκε μόλις μετά από 20 λεπτά.

Το προηγούμενο έτος, καταγράφηκαν σχεδόν 50 χιλιάδες περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων που αναφέρθηκαν στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Κυβερνοασφάλειας (BACS), ποσοστό αύξησης 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δείτε επίσης: Το OracleIV DDoS Botnet Malware στοχεύει API Instances του Docker Engine

Ποιες είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι πρόληψης των DDoS επιθέσεων;

Οι επιθέσεις DDoS μπορούν να προληφθούν μέσω διαφόρων μεθόδων. Η πρώτη και πιο βασική είναι η εφαρμογή ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας δικτύου, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει και να αποκρoύσει τις επιθέσεις DDoS.

Επιπλέον, η χρήση ενός συστήματος διαχείρισης επιθέσεων DDoS (DDoS mitigation system) μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των επιθέσεων DDoS. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν με την ανίχνευση της αύξησης της κίνησης στο δίκτυο και την απομόνωση της ύποπτης κίνησης.

Η χρήση ενός συστήματος ανίχνευσης και πρόληψης εισβολών (Intrusion Detection and Prevention System – IDPS) είναι επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη των επιθέσεων DDoS. Τα IDPS μπορούν να ανιχνεύσουν τις απειλές σε πραγματικό χρόνο και να αποκρούσουν τις επιθέσεις πριν αυτές προκαλέσουν ζημιά.

Τέλος, η εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα ασφάλειας δικτύου και η εφαρμογή καλών πρακτικών, όπως η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης και η ενημέρωση του λογισμικού, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιθέσεων DDoS.

Πηγή: cybernews

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS