ΑρχικήinetJulian Assange: Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικό κίνητρο

Julian Assange: Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικό κίνητρο

Σύμφωνα με δικηγόρους των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης ακροάσεως για την έκδοσή του, οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του Julian Assange απορρέουν από το γεγονός ότι αποκάλυψε πηγές και προώθησε κλοπές και hacking, όχι λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.

Δείτε επίσης: Julian Assange: δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ λένε οι δικαστές

Julian Assange κατηγορίες

Ο ιδρυτής των WikiLeaks μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες μέρες, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες κατασκοπείας σχετικά με τη δημοσίευση χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων που αφορούν τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αν το ανώτατο δικαστήριο στο Λονδίνο αρνηθεί να του δώσει άδεια για έφεση κατά της απομάκρυνσής του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τετάρτη, δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης προσπάθησαν να αντικρούσουν τα επιχειρήματα που είχαν παρουσιάσει την προηγούμενη ημέρα οι δικηγόροι του ιδρυτή των WikiLeaks, οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωκαν πολιτικά κινητοποιημένες ενέργειες εκδίκησης για την αποκάλυψη κρατικής εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εξορίας και εκτός δικαστηρίου εκτελέσεων.

Ο Assange υποστηρίζεται από οργανισμούς όπως οι Reporters Without Borders και ο Εθνικός Σύνδεσμος Δημοσιογράφων, και οι δικηγόροι του περιέγραψαν τη δίωξή του ως “χωρίς προηγούμενο“. Ωστόσο, η Clair Dobbin KC είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Julian Assange δεν είναι πολιτικές αλλά ασκήθηκαν επειδή πήγε “πολύ πέρα από τις πράξεις ενός δημοσιογράφου που απλά συλλέγει πληροφορίες“.

Στο δικαστήριο δήλωσε: “Η δίωξή του βασίζεται στο κράτος δικαίου και στα στοιχεία. Η δίωξη του εναγομένου μπορεί να είναι πρωτοφανής, αλλά και ο εναγόμενος έκανε κάτι πρωτοφανές.”

Η Dobbin είπε ότι ο Assange δεν είχε απλά δημοσιεύσει υλικό, αλλά είχε συνωμοτήσει και βοηθήσει την Chelsea Manning στην κλοπή και αποκάλυψη ταξινομημένων πληροφοριών. Επίσης κατηγορείται ότι προσπάθησε να προσλάβει άλλους χάκερ για διαρροές ταξινομημένων πληροφοριών.

Ανέφερε ότι ο Assange επίσης “παρουσίασε δημοσίως και αδιακρίτως στον κόσμο τα ονόματα ατόμων που λειτούργησαν ως πηγές πληροφοριών για τις Ηνωμένες Πολιτείες“.

Η δικηγόρος πρόσθεσε: “Αυτό είναι που αποτελεί την αντικειμενική βάση για τη δίωξή του. Αυτά τα γεγονότα τον διακρίνουν, όχι οι πολιτικές του απόψεις.

Δείτε ακόμα: Julian Assange: New York Times, Guardian, Le Monde και Spiegel καλούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κατηγορίες

Την Τρίτη, ο Mark Summers KC υποστήριξε ότι η δημοσίευση των Cablegate ήταν ακούσια, αλλά ακόμη κι αν ήταν εσκεμμένη, το δημόσιο συμφέρον θα μπορούσε να υπερισχύσει της αποκάλυψης των ατόμων.

Ωστόσο, η Dobbin δήλωσε στο δικαστήριο πως υπήρχαν άνθρωποι “οι οποίοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να φύγουν από τις πατρίδες τους, επειδή είχαν αναγνωριστεί στα διπλωματικά έγγραφατου κράτους“. Ανέφερε ότι άλλοι έχασαν τις δουλειές τους, είχαν περιουσιακά στοιχεία παγωμένα ή “εξαφανίστηκαν”, παρόλο που δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι η εξαφάνισή τους ήταν αποτέλεσμα της αποκάλυψης του ονόματός τους. Η Dobbin είπε ότι οι επηρεαζόμενοι περιλάμβαναν άτομα στην Αιθιοπία, την Κίνα, το Ιράν και τη Συρία.

Ο Assange ελπίζει ότι οι δύο δικαστές που εξετάζουν την υπόθεσή του θα εγκρίνουν το αίτημά του για μια πλήρη ακρόαση. Αν δεν το κάνουν, θα έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές προκλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και η μοναδική του νομική επιλογή θα είναι να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να διατάξει το Ηνωμένο Βασίλειο να μην τον εκδώσει ενώ εξετάζει την υπόθεσή του. Ωστόσο, αν αυτή η αίτηση απορριφθεί, θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τη χώρα από αξιωματικούς των “Πολεμικών Αεροπορικών Δυνάμεων” των “ΗΠΑ” εντός ημερών.

Δείτε επίσης: Ο Julian Assange, ιδρυτής του WikiLeaks, συνελήφθη από τις αρχές του Λονδίνου!

Ο Assange είχε λάβει άδεια να παραστεί στη διήμερη ακρόαση, αλλά υποτίθεται ότι ήταν πολύ άρρωστος για να πάει στα Ανώτατα Δικαστήρια της Δικαιοσύνης ή να παρακολουθήσει τις διαδικασίες online.

Αποκαλύψεις των Wikileaks

Το WikiLeaks, είναι ένας διαδικτυακός τόπος για τη δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών, που έχει κάνει αρκετές σημαντικές αποκαλύψεις. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές είναι πληροφορίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, όπου διέρρευσαν περίπου 400.000 έγγραφα που αποκάλυπταν την καταπίεση και την κακομεταχείριση των ιρακινών από τις αμερικανικές δυνάμεις. Επίσης, το WikiLeaks διέρρευσε περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας τις πολιτικές και στρατηγικές των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαφάνειας, αλλά και την αύξηση της ανησυχίας για την παγκόσμια ασφάλεια.

Πηγή: theguardian

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS