ΑρχικήsecurityShadow AI: Η νέα απειλή ασφαλείας για τις επιχειρήσεις

Shadow AI: Η νέα απειλή ασφαλείας για τις επιχειρήσεις

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, έχει αναστατώσει ολόκληρη τη βιομηχανία της τεχνολογίας, και η βιομηχανία κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων δεν αποτελεί εξαίρεση: ξαφνικά αντιμετωπίζει το Shadow AI.

Δείτε επίσης: Ο Elon Musk ανοίγει νέα εταιρεία AI με το όνομα xAI

Shadow AI επιχειρήσεις

Ο όρος “Shadow AI” αναφέρεται σε οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης εντός μιας οργάνωσης. Καθώς το τμήμα IT δεν το γνωρίζει, δεν έχει τρόπο να παρακολουθεί ή να ελέγχει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αυτό αφήνει την εταιρεία ανοιχτή σε πιθανή εκμετάλλευση ή άλλα προβλήματα. Ας δούμε γιατί το Shadow AI μπορεί να αποτελέσει ένα αυξανόμενο πρόβλημα και τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση γι’ αυτό.

Τι είναι το Shadow AI;

Το Shadow AI αναφέρεται στους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να τους βοηθήσει σε εργασίες χωρίς την γνώση ή τη συγκατάθεση της επιχείρησης. Όταν οι εργαζόμενοι δεν εξηγούν αυτήν τη χρήση στην εταιρεία τους, η εταιρεία δεν γνωρίζει για τη χρήση Shadow AI που λαμβάνει χώρα από το προσωπικό της.

Οι εργασίες μπορεί να ολοκληρώνονται, αλλά χωρίς ορατότητα και κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι αδύνατο να ελέγξετε πλήρως τα αποτελέσματα. Και για κάθε διευθυντή επιχείρησης, αυτή η έλλειψη ελέγχου είναι ανησυχητικό για τη συνεχή επιτυχία της επιχείρησης.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το Shadow AI αποτελεί ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις, ακόμα κι αν δεν έχει οδηγήσει ακόμα σε καταστροφικές παραβιάσεις ασφάλειας. Τουλάχιστον, καμία που να έχουμε ακούσει, αφού ένας σημαντικός αριθμός τεχνολογικών εταιρειών αμελεί να αναφέρει παραβιάσεις μετά το περιστατικό.

Δείτε επίσης: OpenAI: Πότε θα κυκλοφορήσει το AI εργαλείο ανίχνευσης εικόνων;

Μόνο το 4,39% των εταιρειών έχουν πλήρως ενσωματωμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης

Αυτή είναι μόνο 1 στις 25 επιχειρήσεις που διαθέτουν αυστηρές οδηγίες για την τεχνητή νοημοσύνη και κατ’ επέκταση το Shadow AI, σύμφωνα με δεδομένα από την έκθεση του Tech.co για το 2024 με θέμα την Επίδραση της Τεχνολογίας στον Χώρο Εργασίας.

Σε αντίθεση, το 44% των ανταποκρινομένων σε μια άλλη έρευνα, ανέφερε πως χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη τόσο σε επαγγελματικές όσο και σε προσωπικές ρυθμίσεις. Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία εξετάζει ειδικά γαλλικές εταιρείες, εκτιμά ότι το 28% των υπαλλήλων χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη χωρίς επίβλεψη της εταιρείας.

Αν και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τα εργαλεία γεννητικού κειμένου και εικόνας τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις ήταν αργές στο να επιβάλουν κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη.

Δείτε επίσης: Suno: Νέα πλατφόρμα AI τραγουδιών από τη Microsoft Copilot

Η ανεξέλεγκτη χρήση της AI μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και συμμόρφωσης. Χωρίς κατάλληλο έλεγχο, τα συστήματα Shadow AI μπορεί να εκθέτουν τις επιχειρήσεις σε κινδύνους, όπως η διαρροή δεδομένων ή η παραβίαση των νόμων περί προστασίας δεδομένων. Επιπλέον, το Shadow AI μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αποτελεσματικότητα και την απόδοση των συστημάτων AI της επιχείρησης. Χωρίς κατάλληλη διαχείριση και συντονισμό, η ανεξέλεγκτη χρήση της AI μπορεί να οδηγήσει σε αντιφατικές ή ανακριβείς προβλέψεις και αποτελέσματα.

Πηγή: tech.co

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS