ΑρχικήinetΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που θα απαιτήσει από την κινεζική εταιρεία ByteDance-ιδιοκτήτη του TikTok, να πουλήσει το μερίδιό της από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, για να μην έρθει αντιμέτωπη με μια καθολική απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

νομοσχέδιο απαγόρευση TikTok

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρο με 352 μέλη του Κογκρέσου να ψηφίζουν υπέρ του νομοσχέδιου και μόνο 65 να ψηφίζουν κατά. Το νομοσχέδιο δίνει στην ByteDance προθεσμία 165 ημέρες για να αποχωρήσει από το TikTok. Αν δεν το κάνει, τα καταστήματα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του Apple App Store και του Google Play, θα σταματήσουν να φιλοξενούν το TikTok.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στο TikTok αλλά η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι η πιο άμεση απειλή προς την ByteDance. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα Αμερικανών χρηστών και να τα παραδώσει στην κινεζική κυβέρνηση. Από τη μεριά του, ο CEO του TikTok έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν συλλέγει και δεν κοινοποιεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο TikToker Tzane ενώ βρισκόταν στην Ιταλία

Το μέλλον του νομοσχεδίου είναι λιγότερο βέβαιο στη Γερουσία. Ορισμένοι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αντιτάχθηκαν δημόσια στο νομοσχέδιο απαγόρευσης του TikTok, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου. Είπαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας, τα οποία όμως πρέπει να ισχύουν και για άλλες πλατφόρμες. “Χρειαζόμαστε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά χρειαζόμαστε αυτούς τους περιορισμούς να ισχύουν παντού“, δήλωσε η γερουσιαστής Elizabeth Warren.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αντέδρασε, επίσης, στα σχέδια απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε απλά τη Meta και το Facebook να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε το νομοσχέδιο, με την γραμματέα Τύπου, Karine Jean-Pierre, να λέει ότι η κυβέρνηση θέλει “να δει να ολοκληρώνεται αυτό το νομοσχέδιο για να φτάσει στο γραφείο του προέδρου“.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου υποστήριξαν ότι αυτό δεν σημαίνει άμεση απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ, καθώς δίνει στην ByteDance την ευκαιρία να πουλήσει το μερίδιό της στο TikTok για να αποφύγει τον αποκλεισμό.

Δείτε επίσης: Το TikTok Photos ανταγωνίζεται το Instagram

Το TikTok δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο: “Αυτή η νομοθεσία έχει ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα: πλήρη απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες“, δήλωσε η εταιρεία μετά την ψηφοφορία της επιτροπής. “Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφαιρέσει από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση. Αυτό θα βλάψει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα εμποδίσει τους καλλιτέχνες να έρχονται σε επαφή με το κοινό τους και θα καταστρέψει την οικονομική κατάσταση αμέτρητων creators σε όλη τη χώρα“.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την επιτροπή, οι υπάλληλοι παραπονέθηκαν ότι οι υποστηρικτές του TikTok είχαν κατακλύσει το Κογκρέσο με τηλεφωνήματα, αφού η εφαρμογή έστειλε μια ειδοποίηση που καλούσε τους χρήστες να αντιταχθούν στη νομοθεσία.

Δείτε επίσης: Donald Trump: Η απαγόρευση του TikTok θα ενδυναμώσει το Facebook

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε απαγόρευση του TikTok

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους χρήστες του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η ByteDance δεν πουλήσει την πλατφόρμα, το TikTok θα απαγορευτεί πλήρως, κάτι που θα σήμαινε ότι οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το περιεχόμενο ή να δημιουργούν νέο περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Όπως είπε και η ίδια η εταιρεία, η απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ευκαιριών για τους influencers και τους δημιουργούς περιεχομένου που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να κερδίσουν χρήματα.

Επιπλέον, αν το TikTok πωληθεί σε μια άλλη εταιρεία, οι χρήστες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αλλαγές στη λειτουργία της πλατφόρμας, ανάλογα με το πώς η νέα εταιρεία αποφασίζει να διαχειριστεί την πλατφόρμα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αλλαγές στην πολιτική περιεχομένου, τις δυνατότητες διαφήμισης και την προστασία των δεδομένων των χρηστών.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS