ΑρχικήsecurityΕπίθεση ransomware προκάλεσε την δυσλειτουργία στην Panera Bread

Επίθεση ransomware προκάλεσε την δυσλειτουργία στην Panera Bread


Η πρόσφατη διακοπή λειτουργίας της Panera Bread, προκλήθηκε από μια επίθεση ransomware, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν για το θέμα.

Δείτε επίσης: Πάνω από 40 χώρες θα υπογράψουν για να σταματήσουν να πληρώνουν λύτρα σε ransomware συμμορίες

Panera Bread ransomware

Σύμφωνα με το BleepingComputer, μια επίθεση ransomware κρυπτογράφησε πολλές από τις εικονικές μηχανές της εταιρείας, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε δεδομένα και εφαρμογές. Η εταιρεία έχει αποκαταστήσει μερικά από τα συστήματά της από αντίγραφα ασφαλείας.

Δεν είναι σαφές ποια ομάδα ransomware ευθύνεται για την επίθεση, καθώς καμία δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιτιθέμενοι είτε περιμένουν για πληρωμή λύτρων είτε ήδη τα έχουν λάβει.

Η Panera Bread δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με την διακοπή λειτουργίας και την επίθεση ransomware.

Πολλοί εργαζόμενοι της Panera ανέφεραν στο BleepingComputer ότι η εταιρεία δεν έχει κοινοποιήσει καμία πληροφορία και ανησυχούν για την έλλειψη διαφάνειας της εταιρείας και εάν τα δεδομένα τους κλάπηκαν στην επίθεση.

Την 22η Μαρτίου, η Panera Bread αντιμετώπισε μια μαζική διακοπή λειτουργίας που επηρέασε τα εσωτερικά της συστήματα πληροφορικής, τα τηλέφωνα, το σύστημα σημείων πώλησης, τον ιστότοπο και τις εφαρμογές. Καθώς τα συστήματα ήταν εκτός λειτουργίας, οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις λεπτομέρειες της βάρδιάς τους και έπρεπε να επικοινωνήσουν με τους διευθυντές για να μάθουν πότε να πάνε στη δουλειά.

Δείτε ακόμα: Hive ransomware: Αμοιβή 10 εκατομμύρια για πληροφορίες σχετικά με τα μέλη του

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, τα καταστήματα δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν ηλεκτρονικές πληρωμές και έπρεπε να δέχονται μόνο μετρητά. Επιπλέον, τα συστήματα προγραμμάτων επιβράβευσης ήταν εκτός λειτουργίας, εμποδίζοντας τα μέλη να εξαργυρώσουν τους πόντους τους.

Τα μέλη του Panera Sip Club εξέφραζαν ιδιαίτερα την απογοήτευσή τους για το περιστατικό που προκάλεσε η επίθεση ransomware, γιατί δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τα απεριόριστα ποτά για τα οποία είχαν πληρώσει $14.99 το μήνα ως μέρος της συνδρομής τους στην Panera Bread.

Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2024, η εταιρεία και οι θυγατρικές της είχαν συνολικά 2.160 καφετέριες με τα ονόματα Panera Bread ή Saint Louis Bread Co. Αυτές οι καφετέριες βρίσκονται σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ και στο Οντάριο, Καναδάς.

Δείτε επίσης: Η εταιρεία Carolina Foods έπεσε θύμα επίθεσης ransomware

Ποιες είναι οι βέλτιστες μέθοδοι προστασίας από το ransomware;

Η πρώτη και πιο σημαντική μέθοδος προστασίας από επιθέσεις ransomware, όπως αυτή στην Panera Bread, είναι η εκπαίδευση των χρηστών. Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι, όπως το phishing, και να μάθουν να αναγνωρίζουν ύποπτα emails και συνδέσμους. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διατηρείτε ένα ενημερωμένο αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων. Σε περίπτωση επίθεσης ransomware, οι χρήστες μπορούν να επαναφέρουν τα δεδομένα τους από την αντίγραφο ασφαλείας αντί να πληρώσουν τα λύτρα. Η χρήση ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας είναι επίσης κρίσιμη. Τέλος, η εφαρμογή της αρχής του ελάχιστου προνομίου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από το ransomware. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν μόνο τα δικαιώματα που χρειάζονται για την εκτέλεση των εργασιών τους, περιορίζοντας έτσι την ευκαιρία για την εξάπλωση του ransomware.

Πηγή: bleepingcomputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS