ΑρχικήYoutubeΑνταρκτική: Χιλιάδες μετεωρίτες βυθίζονται στους πάγους λόγω υπερθέρμανσης

Ανταρκτική: Χιλιάδες μετεωρίτες βυθίζονται στους πάγους λόγω υπερθέρμανσης

Εκατοντάδες χιλιάδες μετεωρίτες, που έχουν πέσει στη Γη και δεν έχουν ακόμα μελετηθεί, βρίσκονται διάσπαρτοι στην παγωμένη επιφάνεια της Ανταρκτικής και αρχίζουν να χάνονται κάτω από τους πάγους της. Ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αυξημένης θερμοκρασίας, οι περισσότεροι από αυτούς τους διαστημικούς βράχους θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα, τις επόμενες δεκαετίες, καθώς βυθίζονται όλο και πιο πολύ στον πάγο.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την εύρεσή τους και τη μελέτη τους, πριν εξαφανιστούν και πάρουν μαζί τους τα μυστικά του ηλιακού μας συστήματος.

Η Ανταρκτική βομβαρδίζεται από μετεωρίτες εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη κρυφτεί βαθιά στον πάγο και δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη της περιοχής, γνωστά ως “περιοχές μπλε πάγου“, οι παγιδευμένοι μετεωρίτες απελευθερώνονται καθώς ο άνεμος και το φως του ήλιου απομακρύνουν τα ανώτερα στρώματα του παγωμένου νερού. Μερικοί από αυτούς τους μετεωρίτες μπορεί να βρίσκονταν εκεί για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Δείτε επίσης: Ο μετεωρίτης που εξερράγη στο Βερολίνο ανήκει στο είδος aubrites

Ανταρκτική μετεωρίτες βυθίζονται στον πάγο

Αυτές οι περιοχές της Ανταρκτικής είναι ιδανικές για την αναζήτηση μετεωριτών. Υπάρχουν περίπου 600 τέτοιες περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 1% της επιφάνειας της ηπείρου.

Περίπου 50.000 μετεωρίτες έχουν ήδη βρεθεί στην Ανταρκτική, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% των γνωστών μετεωριτών που έχουν συλλεχθεί παγκοσμίως. Οι περισσότεροι έχουν διάμετρο μικρότερη από μία ίντσα, αλλά μερικοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2023, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μετεωρίτη στην Ανταρκτική, βάρους 7,7 κιλών.

Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, η ανάλυση των μετεωριτών μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να αποκαλύψουν μυστικά σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος. Η Ανταρκτική είναι ιδανική σε αυτή την περίπτωση, γιατί οι μετεωρίτες που καταλήγουν εκεί, διατηρούνται αναλλοίωτοι στον πάγο. Αντίθετα, εκείνοι που προσγειώνονται σε άλλες περιοχές, μολύνονται γρήγορα από ορυκτά, μικρόβια ή και τους ανθρώπους.

Ωστόσο, οι μετεωρίτες στην Ανταρκτική κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Λόγω του σκούρου χρώματός τους, απορροφούν το φως του ήλιου, το οποίο τους θερμαίνει. Σε υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες αέρα, αυτή η θέρμανση μπορεί να λιώσει τον περιβάλλοντα πάγο και να προκαλέσει τη βύθιση των μετεωριτών κάτω από την επιφάνεια. Στο παρελθόν, αυτό το λιώσιμο θα ήταν πολύ σπάνιο. Αλλά, τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση της θερμοκρασίας, οι μετεωρίτες βυθίζονται πολύ πιο συχνά κάτω από τον πάγο.

Δείτε επίσης: NASA: Eπιβεβαίωσε ότι ένας τεράστιος μετεωρίτης βάρους άνω των 500 κιλών έπεσε στο Νότιο Τέξας

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου στο περιοδικό Nature Climate Change, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική εκμάθηση για να προβλέψουν πόσοι μετεωρίτες θα μπορούσαν να χαθούν ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και διαπίστωσαν ότι κινδυνεύουν έως και 850.000 μετεωρίτες πάνω ή κοντά στην επιφάνεια των περιοχών μπλε πάγου στην Ανταρκτική.

Με τις τρέχουσες θερμοκρασίες, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι έως και 5.000 μετεωρίτες της Ανταρκτικής βυθίζονται ήδη κάθε χρόνο. Εν τω μεταξύ, βρίσκονται λιγότεροι από 1.000 μετεωρίτες σε όλη την ήπειρο κάθε χρόνο.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται περαιτέρω, περισσότεροι μετεωρίτες θα αρχίσουν να βυθίζονται τις επόμενες δεκαετίες. Στα πιο ακραία σενάρια υπερθέρμανσης, τα τρία τέταρτα των μετεωριτών θα μπορούσαν να χαθούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι μετεωρίτες είναι ουσιαστικά κομμάτια του διαστήματος που έχουν πέσει στη Γη, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για την επιστήμη να εξετάσει απευθείας υλικό από το διάστημα.

Δείτε επίσης: Μετεωρίτης στη Σομαλία έχει δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

Με την ανάλυση των μετεωριτών, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν τη σύνθεση και τη δομή των αστεροειδών, των πλανητών και άλλων αντικειμένων στο ηλιακό μας σύστημα.

Επιπλέον, οι μετεωρίτες μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για την ηλικία και την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και για τις διαδικασίες που οδηγούν στη δημιουργία και την εξέλιξη των πλανητών.

Τέλος, ορισμένοι μετεωρίτες μπορεί να περιέχουν συστατικά που παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή, γεγονός που μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για την προέλευση της ζωής στη Γη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν οι μετεωρίτες που έχουν καταλήξει στην Ανταρκτική.

πηγή: www.livescience.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS