ΑρχικήHow ToΠώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τις διαδικτυακές απάτες

Πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τις διαδικτυακές απάτες

Οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γι αυτό είναι σημαντικό να τις αναγνωρίζετε και να προστατεύεστε από αυτές.

Δείτε επίσης: Εφοριακοί συμμετείχαν σε απάτη μέσω social media

διαδικτυακές απάτες

Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές διαδικτυακής απάτης είναι η απάτη ‘phishing‘. Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου που φαίνονται να προέρχονται από νόμιμες εταιρείες, συχνά τράπεζες ή παρόχους υπηρεσιών, προκειμένου να παρακινήσουν τα θύματα να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς πιστωτικών καρτών. Άλλη συνηθισμένη μορφή διαδικτυακής απάτης είναι η απάτη ‘advance-fee‘. Οι απατεώνες προσποιούνται ότι έχουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες χρημάτων ή αγαθών, αλλά χρειάζονται βοήθεια για να τα απελευθερώσουν. Ζητούν από τα θύματα να πληρώσουν μια ‘προκαταβολή‘ ή ‘τέλη‘ προκειμένου να λάβουν την επιθυμητή ανταμοιβή, η οποία φυσικά δεν υπάρχει.

Η απάτη ‘tech support‘ είναι επίσης πολύ διαδεδομένη. Οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι από μια γνωστή τεχνολογική εταιρεία και υποστηρίζουν ότι το υπολογιστή του θύματος έχει ιό ή άλλο πρόβλημα. Ζητούν από τα θύματα να τους δώσουν πρόσβαση στον υπολογιστή τους ή να πληρώσουν για ανύπαρκτες υπηρεσίες επισκευής. Τέλος, οι απάτες ‘romance‘ είναι πολύ συνηθισμένες στο διαδίκτυο. Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες γνωριμιών ή κοινωνικά δίκτυα και προσποιούνται ότι είναι ερωτευμένοι με τα θύματα τους. Ζητούν χρήματα για εισιτήρια, ιατρικές δαπάνες ή άλλες προσωπικές δαπάνες, εκμεταλλευόμενοι τα συναισθήματα των θυμάτων τους.

Δείτε ακόμα: Facebook: Χάκερς χρησιμοποιούν κουτάβια για να αποσπάσουν χρήματα

Πώς αναγνωρίζεται μια διαδικτυακή απάτη;

Μια διαδικτυακή απάτη μπορεί να αναγνωριστεί από την υπερβολική υπόσχεση κέρδους ή απόδοσης. Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Επίσης, οι διαδικτυακές απάτες συχνά χρησιμοποιούν την τακτική του φόβου ή της επείγουσας ανάγκης για να πιέσουν τα θύματα να δράσουν γρήγορα, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Οι διαδικτυακές απάτες επίσης μπορεί να απαιτούν προκαταβολική πληρωμή ή να ζητούν προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ή τα στοιχεία της τράπεζας σας. Τέλος, οι διαδικτυακές απάτες συχνά χρησιμοποιούν γλώσσα που είναι γεμάτη ορθογραφικά λάθη, κακή σύνταξη ή χρησιμοποιούν τεχνικούς όρους που δεν έχουν νόημα στο πλαίσιο που χρησιμοποιούνται.

Δείτε επίσης: ΕΛΤΑ: Phishing scam στοχεύει χρήστες iOS

Τι βήματα μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να αποφύγει τις διαδικτυακές απάτες;

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την αποφυγή των διαδικτυακών απατών είναι η εκπαίδευση. Οι χρήστες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις διάφορες μορφές απάτης που υπάρχουν στο διαδίκτυο, όπως το phishing, το scamming, την απάτη με πιστωτικές κάρτες και άλλες. Επίσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται ισχυρά και μοναδικά κωδικοί πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να αλλάζουν τακτικά και να μην χρησιμοποιούνται οι ίδιοι κωδικοί για διάφορους λογαριασμούς. Το να διατηρείται η λογική σκέψη και να ελέγχεται πάντα η αυθεντικότητα των μηνυμάτων και των ιστοσελίδων είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα. Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Τέλος, η χρήση ενημερωμένου λογισμικού antivirus μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον στρώση προστασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερώνεται τακτικά το λειτουργικό σύστημα και οι εφαρμογές για να διασφαλίζεται η προστασία από τις τελευταίες απειλές.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS