ΑρχικήYoutubeΤο αεροπλάνο X-59 της NASA ίσως επιτρέψει εμπορικές πτήσεις με την ταχύτητα...

Το αεροπλάνο X-59 της NASA ίσως επιτρέψει εμπορικές πτήσεις με την ταχύτητα του ήχου

Πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, το Concorde προσγειώθηκε για τελευταία φορά και τερμάτισε τις υπερηχητικές εμπορικές πτήσεις. Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για το Concorde, ήταν η ηχητική έκρηξη που δημιουργείται, όταν ένα αεροπλάνο σπάει το φράγμα του ήχου. Οι κατοικημένες περιοχές δεν ανέχονται τους ιδιαίτερα δυνατούς ήχους που παράγονται. Εάν η υπερηχητική πτήση πρόκειται να γίνει βιώσιμη, πρέπει να λυθεί αυτή η ηχητική έκρηξη.

Δείτε επίσης: NASA: Θα εξερευνήσει την Αφροδίτη με ένα αερόστατο
X-59 NASA

Ωστόσο, το πειραματικό αεροσκάφος X-59 της NASA σχεδιάστηκε να σπάσει το φράγμα του ήχου με έναν εντελώς νέο τρόπο: με ένα «ηχητικό χτύπημα».

Σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να υποβιβάζει τη θορυβώδη ηχητική έκρηξη σε ένα πιο αθόρυβο ηχητικό «χτύπημα», το X-59 έχει αναζωπυρώσει τα όνειρα να διασχίζουμε την υδρόγειο μέσα σε λίγες ώρες και μια επερχόμενη δοκιμή θα μπορούσε να δει το X-59 να γράφει ιστορία.

Μόλις το 2023, η NASA θα παραλάβει το αεροσκάφος από τη Lockheed Martin και το επόμενο έτος θα δει την επόμενη φάση στο Mission Quesst, στην οποία το X-59 θα ταξιδέψει σε κατοικημένες περιοχές. Στη συνέχεια, οι κάτοικοι θα ερωτηθούν για τον αντίκτυπο που έχει το αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένου του πόσο δυνατός και ενοχλητικός ήταν ο ήχος. Εάν η δοκιμή επικυρώσει τα αθόρυβα και γρήγορα διαπιστευτήρια του X-59, η NASA θα ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να επανεξετάσουν την απαγόρευση των υπερηχητικών αεροσκαφών στη στεριά.

Δείτε ακόμα: Νέα επιτυχία της NASA: Τελικά, το DART probe άλλαξε την τροχιά του αστεροειδούς

Τότε είναι που πραγματικά το X-59 θα μπει πραγματικά στα βιβλία της ιστορίας, καθώς οι ισχύοντες νόμοι απαιτούν από τα αεροσκάφη να ταξιδεύουν υπερηχητικά μόνο πάνω από τα 9.145 μέτρα (30.000 πόδια) ή πάνω από το νερό και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα αεροπλάνα ταξιδεύουν πάντα με μέγιστη ταχύτητα 926 χιλιόμετρα την ώρα. Ένας τέτοιος νόμος είναι επίσης εξαιρετικά κοινός σε άλλες χώρες.

πτήσεις

Μία ηχητική έκρηξη είναι το αποτέλεσμα συμπιεσμένων κυμάτων πίεσης στο μπροστινό και πίσω μέρος του αεροσκάφους που συγχωνεύονται σε ένα μοναδικό κρουστικό κύμα καθώς δεν μπορούν πλέον να ξεφύγουν πριν φτάσουν στο έδαφος. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ηχητική έκρηξη συμβαίνει μόνο όταν το αεροσκάφος περάσει το 1 Mach πάνω 1.235 χιλιόμετρα την ώρα, που είναι η ταχύτητα του ήχου, αλλά αυτό είναι ψευδές.

Το X-59 ήταν μια ιδέα αεροσκαφών που τα μοντέλα υπολογιστών προέβλεπαν ότι θα παράγει μια πολύ πιο αθόρυβη ηχητική έκρηξη, την οποία η NASA αποκαλεί «ηχητικό χτύπημα». Αν και δεν είναι ακόμα ιδανικός, ο σχεδιασμός μειώνει σημαντικά τον θόρυβο και την πιθανή ζημιά που δημιουργείται από μια ηχητική έκρηξη, κάτι που τόσο η Lockheed Martin όσο και η NASA ελπίζουν ότι θα επιτρέψει την άρση της απαγόρευσης των χερσαίων υπερηχητικών εμπορικών πτήσεων.

Δείτε επίσης: Το ταχύτερο αεροσκάφος του κόσμου θα διασχίζει τον Ατλαντικό σε 3,5 ώρες

«Με το X-59 να πετάει στην αποστολή Quesst, νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το φράγμα του ήχου για άλλη μια φορά», δήλωσε η NASA.

Το αεροσκάφος πέρασε κρίσιμες δοκιμές νωρίτερα φέτος και τώρα ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του το 2023. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ένα εμπορικό υπερηχητικό αεροσκάφος θα μπορούσε να είναι εφικτό πριν από το 2030.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS