ΑρχικήSecurityGoogle Play: Εφαρμογές με 2,5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις φορτώνουν διαφημίσεις όταν η οθόνη...

Google Play: Εφαρμογές με 2,5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις φορτώνουν διαφημίσεις όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη

Το Google Play Store έχει μολυνθεί από 43 εφαρμογές Android με 2,5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις που παρουσιάζουν κρυφές διαφημίσεις, ενώ η οθόνη ενός τηλεφώνου είναι απενεργοποιημένη, εξαντλώντας την μπαταρία της συσκευής.

Δείτε επίσης: Google Play: Δοκιμάζει λειτουργία που δείχνει πώς είναι μια εφαρμογή σε διαφορετικούς τύπους συσκευών

Google Play

Η ερευνητική ομάδα της McAfee για κινητές συσκευές ανακάλυψε κακόβουλες εφαρμογές Android και τις ανέφερε στην Google, καθώς παραβίαζαν τις πολιτικές του Google Play Store. Η Google στη συνέχεια αφαίρεσε τις εφαρμογές από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών.

Οι εφαρμογές που πρόσφεραν κυρίως ροή μέσων και ειδήσεων, είχαν ως κοινό-στόχο τους Κορεάτες χρήστες. Ωστόσο, οι ίδιες παραπλανητικές τακτικές μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν και σε άλλες κατηγορίες εφαρμογών και σε διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία χρηστών.

Παρότι αυτές οι εφαρμογές θεωρούνται adware, εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για τους χρήστες, καθώς ανοίγουν την πόρτα σε πιθανούς κινδύνους όπως τη δημιουργία προφίλ χρήστη, την εξάντληση της μπαταρίας της συσκευής, τη σημαντική κατανάλωση δεδομένων Διαδικτύου και τη διάπραξη απάτης κατά των διαφημιζομένων.

Σύμφωνα με την αναφορά της McAfee, το adware εντοπίστηκε σε εφαρμογές του Google Play που παρίσταναν τις λειτουργίες των εφαρμογών TV/DMB Player, Music Downloader, News και Calendar. Αφού εγκατασταθούν στη συσκευή, οι εφαρμογές adware αναμένουν αρκετές εβδομάδες πριν ενεργοποιήσουν τις απάτες με διαφημίσεις, με σκοπό να εξαπατήσουν τους χρήστες και να αποφύγουν την ανίχνευση από τη Google.

Η εταιρεία McAfee αναφέρει ότι η διαμόρφωση του adware μπορεί να τροποποιηθεί και να ενημερωθεί απομακρυσμένα μέσω του Firebase Storage ή του Messaging, επιτρέποντας στους χειριστές να προσαρμόσουν την περίοδο αδράνειας και άλλες παραμέτρους.

Δείτε ακόμα: Το Google Play θα επιβάλει επιχειρηματικούς ελέγχους για να περιορίσει τις υποβολές malware

εφαρμογές

Το Android χρησιμοποιεί μια λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας που εισάγει μια εφαρμογή σε κατάσταση αναμονής όταν μια συσκευή δεν χρησιμοποιείται, αποτρέποντας την από το να εκτελείται στο παρασκήνιο και να καταναλώνει πόρους CPU, μνήμης και δικτύου.

Όταν εγκαθίστανται κακόβουλες εφαρμογές adware, ζητούν από τους χρήστες να τις προσθέσουν ως εξαίρεση στο σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας του Android, επιτρέποντας στις κακόβουλες εφαρμογές να εκτελούνται στο παρασκήνιο. Αυτή η εξαίρεση επιτρέπει στις εφαρμογές adware να επανακτούν και να φορτώνουν διαφημίσεις ακόμα και όταν η οθόνη της συσκευής είναι απενεργοποιημένη, δημιουργώντας έσοδα κρυφά, ενώ οι χρήστες δεν ξέρουν ότι αυτό συμβαίνει.

Σύμφωνα με την McAfee, οι χρήστες μπορεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εμφάνισης φορτωμένων διαφημίσεων σε οθόνη συσκευής πριν αυτές κλείσουν αυτόματα. Παρόλα αυτά, ο πιο αξιόπιστος δείκτης παραβίασης παραμένει η ανεξήγητα υψηλή κατανάλωση μπαταρίας κατά την αδράνεια της συσκευής.

Για να ελέγξετε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια στη συσκευή Android σας, πηγαίνετε στις “Ρυθμίσεις → Μπαταρία → Χρήση μπαταρίας“, όπου θα βρείτε πληροφορίες για την συνολική χρήση και τη χρήση στο παρασκήνια.

Η McAfee αναφέρει ότι οι εφαρμογές adware ζητούν άδεια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές, συνήθως χρησιμοποιούμενες από τρόιαν τραπεζών που καλύπτουν phishing σελίδες πάνω από νόμιμες εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής. Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκε καμία περίπτωση ηλεκτρονικού “ψαρέματος” σε αυτό το σενάριο.

Δείτε επίσης: Google Play: Αλλάζει την πολιτική για εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain

Το Google Play είναι το επίσημο κατάστημα εφαρμογών της Google διαθέσιμο για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android. Πέρα από εφαρμογές, προσφέρει επίσης βιβλία, μουσική, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Όσον αφορά τις εφαρμογές, το Google Play προσφέρει χιλιάδες διαφορετικές επιλογές, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή, κατηγοριοποιημένες σε διάφορα είδη όπως Εκπαίδευση, Ψυχαγωγία, Παιχνίδια, Επικοινωνία και πολλά άλλα. Παρά τα οφέλη της ευρείας ποικιλίας εφαρμογών, συνιστάται στους χρήστες του Android να διαβάζουν πάντα τις αξιολογήσεις πριν εγκαταστήσουν εφαρμογές και να εξετάζουν προσεκτικά τα απαιτούμενα δικαιώματα κατά την εγκατάσταση νέων εφαρμογών, προτού τους επιτρέψουν να εγκατασταθούν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS