ΑρχικήYoutubeΣπάνιο κόκκινο σέλας λόγω διαταραχών στο μαγνητικό πεδίο της Γης

Σπάνιο κόκκινο σέλας λόγω διαταραχών στο μαγνητικό πεδίο της Γης

Αυτή την εβδομάδα, ασυνήθιστα ισχυρές διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης έχουν προκαλέσει μερικά εκπληκτικά κόκκινα σέλας. Αυτή η σπάνια κόκκινη λάμψη είναι ορατή από τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Συνήθως, το διάσημο Βόρειο Σέλας εμφανίζει κυρίως πράσινες αποχρώσεις. Αν και καμιά φορά παρατηρούνται λάμψεις ή ραβδώσεις σε βυσσινί αποχρώσεις, ο κόκκινος ουρανός αποτελεί έναν ασυνήθιστο θέαμα.

Δείτε επίσης: Αστροναύτης φωτογράφισε εντυπωσιακό σέλας γύρω από τη Γη

κόκκινο σέλας

Η εντυπωσιακή εμφάνιση προκλήθηκε από μια εκτεταμένη εκτόξευση πλάσματος, γνωστή και ως στεφανιαία εκτόξευση μάζας (CME), που προήλθε από τον Ήλιο. Στις 24 Σεπτεμβρίου, ένα ηλιακό σωματίδιο (CME) προκάλεσε μια τρύπα στο μαγνητικό πεδίο της Γης, επιτρέποντας σε φορτισμένα σωματίδια να διοχετευθούν και να προκαλέσουν μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2.

Καθώς αυτά τα ηλιακά σωματίδια ρέουν προς τους πόλους, αλληλεπιδρούν με τα άτομα και τα μόρια αερίου στην ατμόσφαιρα της Γης, προκαλώντας διέγερση και αλληλεπίδραση. Στη συνέχεια απελευθερώνουν φωτόνια, δημιουργώντας έτσι το εκθαμβωτικό θέαμα των φωτών που είναι γνωστό ως aurora borealis (ή Βόρειο Σέλας) και aurora australis (Νότιο Σέλας).

Το φαινόμενο αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, καθώς τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια δημιουργούν μικρές τρύπες στη μαγνητόσφαιρά μας. Οι τρύπες αυτές συνήθως είναι πολύ μικρές και δεν αποτελούν απειλή για εμάς, τους κατοίκους της γης.

Δείτε ακόμα: Φωτίζει τους χάρτες της Google το Βόρεια Σέλας

μαγνητικό πεδίο

Αυτό που καθιστά αυτήν την τελευταία γεωμαγνητική καταιγίδα λίγο διαφορετική, είναι ότι τα ηλιακά σωματίδια κατάφεραν να συγκρουστούν με μόρια οξυγόνου ψηλά στην ατμόσφαιρα της Γης. Συνήθως, οι ηλιακοί άνεμοι φτάνουν σε υψόμετρο μεταξύ 100 και 300 χιλιομέτρων, όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση οξυγόνου για αντίδραση. Όταν αυτό συμβαίνει, το φως γίνεται πράσινο, γι’ αυτό και το χρώμα αυτό κυριαρχεί στον ορίζοντα.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, τα φορτισμένα σωματίδια βρίσκονται σε ύψος μεταξύ 300 και 400 χιλιομέτρω, όπου η συγκέντρωση οξυγόνου είναι αραιή και απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για διέγερση. Το αποτέλεσμα είναι μια εκθαμβωτική λάμψη κόκκινου φωτός, αν και αυτά τα ρουμπινένια σέλας είναι ευαίσθητα και μπορεί να τα παρατηρήσουμε μόνο εάν τα άτομα οξυγόνου παραμείνουν ακίνητα για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να απελευθερώσουν τα κόκκινα φωτόνια τους.

Το ανθρώπινο μάτι είναι λιγότερο ευαίσθητο στο κόκκινο φως σε σύγκριση με το πράσινο, προκαλώντας έτσι τη σπανιότητα εμφάνισης κόκκινων σέλας. Αυτή η ανισορροπία αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Παρόλα αυτά, δεν αντιμετωπίσαμε τέτοια προβλήματα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με το Spaceweather, τα κόκκινα φώτα ήταν ορατά με γυμνό μάτι μέχρι και τη Γαλλία.

Δείτε επίσης: Ο πύραυλος GREECE της NASA μελετά το Βόρειο Σέλας

Καθώς ο Ήλιος ενισχύει τη δραστηριότητά του και πλησιάζει το Ηλιακό Μέγιστο τον Ιούλιο του 2025 (ή ακόμα νωρίτερα), αναμένουμε να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερες θεαματικές παραστάσεις στον ουρανό.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS