ΑρχικήSecurityBabuk ransomware: Εργαλείο αποκρυπτογράφησης για την παραλλαγή Tortilla

Babuk ransomware: Εργαλείο αποκρυπτογράφησης για την παραλλαγή Tortilla

Σύμφωνα με την Cisco Talos, ένα νέο κλειδί αποκρυπτογράφησης έχει δημιουργηθεί για τα θύματα του Babuk ransomware και συγκεκριμένα της παραλλαγής Tortilla.

Babuk Tortilla ransomware

Τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης λειτουργούν ως ένα είδος κωδικού που μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μετατρέψουν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα πίσω στην αρχική τους, αναγνώσιμη μορφή.

Αυτά τα κλειδιά θα προστεθούν σε ένα γενικό εργαλείο αποκρυπτογράφησης για το Babuk που είχε δημιουργηθεί προηγουμένως από την Avast Threat Labs. Αυτό θα επιτρέψει στους χρήστες να πραγματοποιήσουν λήψη του ενιαίου αποκρυπτογραφητή που περιέχει όλα τα γνωστά κλειδιά Babuk.

Babuk Ransomware και διαφορετικές παραλλαγές

Το ransomware Babuk πρωτοεμφανίστηκε το 2021 και στόχευσε πολλές βιομηχανίες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και της επιβολής του νόμου.

Δείτε επίσης: Black Basta ransomware: Ερευνητές δημιούργησαν εργαλείο αποκρυπτογράφησης

Το ransomware είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές πλατφόρμες hardware και software. Τα Windows και το Linux να είναι τα πιο στοχευμένα συστήματα.

Κατά την κρυπτογράφηση, το Babuk ransomware μπορεί επίσης να διακόψει τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του συστήματος για να δυσκολέψει τη διαδικασία ανάκτησης.

Ο source code του Babuk διέρρευσε σε ένα undeground forum τον Σεπτέμβριο του 2021, με αποτέλεσμα πολλοί κυβερνοεγκληματίες να αναπτύξουν παραλλαγές.

Η Cisco καθόρισε οικογένειες ransomware που έχουν αξιοποιήσει το Babuk:

  • Rook
  • Night Sky
  • Pandora
  • Nokoyawa Cheerscrypt
  • AstraLocker 2.0
  • ESXiArgs
  • Rorschach RTM Locker RA Group

Μια από τις παραλλαγές είναι και μια που είναι γνωστή ως Tortilla. Η Cisco Talos παρατήρησε για πρώτη φορά την παραλλαγή Tortilla να στοχεύει ευάλωτους Microsoft Exchange servers. Επίσης, εκμεταλλευόταν μια ευπάθεια ProxyShell για να αναπτύξει το ransomware Babuk σε συστήματα τον Οκτώβριο του 2021.

Δείτε επίσης: Key Group ransomware: Εργαλείο αποκρυπτογράφησης επαναφέρει δωρεάν τα αρχεία

Λίγο αργότερα, η ολλανδική αστυνομία, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη Cisco Talos, κατάφερε να συλλάβει το άτομο πίσω από το κακόβουλο λογισμικό Tortilla.

Babuk ransomware: Εργαλείο αποκρυπτογράφησης για την παραλλαγή Tortilla

Κατά τη διάρκεια αυτής της λειτουργίας, η Talos απέκτησε το κλειδί αποκρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσε η Tortilla και το μοιράστηκε με την Avast Threat Labs.

Όπως προαναφέραμε, η Avast είχε ήδη αναπτύξει ένα γενικό εργαλείο αποκρυπτογράφησης για πολλές άλλες παραλλαγές Babuk.

Η Talos πιστεύει ότι αυτός ο αποκρυπτογραφητής δημιουργήθηκε από τον source code του Babuk που διέρρευσε και το generator. Ενώ οι εισβολείς μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικά ζεύγη δημόσιων/ιδιωτικών κλειδιών ανά καμπάνια, ο hacker πίσω από την παραλλαγή Tortilla χρησιμοποίησε ένα μόνο ζεύγος κλειδιών για να επιτεθεί σε όλα τα θύματά του.

Η εταιρεία είπε ότι πήρε την απόφαση να εξαγάγει το ιδιωτικό κλειδί από τον αποκρυπτογραφητή και να το προσθέσει στη λίστα των κλειδιών που υποστηρίζονται από τον αποκρυπτογραφητή Avast Babuk.

Δείτε επίσης: Avast: Εργαλείο αποκρυπτογράφησης για το Hades ransomware

Πώς γίνεται η ανάκτηση των κρυπτογραφημένων αρχείων;

Τα θύματα των επιθέσεων Babuk Tortilla μπορούν να κατεβάσουν την ενημερωμένη έκδοση του εργαλείου αποκρυπτογράφησης από το NoMoreRansom decryptors page ή τη Avast decryptors download page.

Ακόμα και άτομα που δεν έχουν εμπειρία, μπορούν να κατεβάσουν εύκολα το εργαλείο και να ανακτήσουν τα αρχεία τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αποκρυπτογράφηση δεδομένων χωρίς το κατάλληλο κλειδί μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, ειδικά αν το ransomware χρησιμοποιεί ισχυρούς αλγόριθμους κρυπτογράφησης.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS