ΑρχικήsecurityΤο Ιράν επιταχύνει τις κυβερνοεπιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ

Το Ιράν επιταχύνει τις κυβερνοεπιθέσεις του εναντίον του Ισραήλ

Από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, οι hackers του Ιράν και παράγοντες που συμφωνούν με την κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων και επιχειρήσεων επιρροής, με σκοπό να βοηθήσουν τη Χαμάς και να αποδυναμώσουν το Ισραήλ και τους πολιτικούς συμμάχους και επιχειρηματικούς εταίρους του. Πολλές από τις άμεσες επιχειρήσεις του Ιράν μετά την 7η Οκτωβρίου ήταν βιαστικές και χαοτικές, δείχνοντας ότι είχε ελάχιστο ή κανένα συντονισμό με τη Χαμάς, αλλά παρ’ όλα αυτά είχε αυξανόμενη επιτυχία.

Δείτε επίσης: Οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται καθώς οι χάκερς απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ

Ιράν

Τέσσερα ευρήματα ξεχωρίζουν:

  • Αύξηση κατά 42% στην κίνηση, κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, σε ιστότοπους ειδήσεων που διαχειρίζονται ή συνδέονται με το Ιρανικό κράτος. Ακόμη και τρεις εβδομάδες αργότερα, αυτή η κίνηση ήταν ακόμη 28% υψηλότερη από τα προπολεμικά επίπεδα.
  • Παρά τις πρώιμες ιρανικές αξιώσεις, πολλές “επιθέσεις” στις πρώτες μέρες του πολέμου ήταν είτε “διαρροές” παλαιού υλικού, χρήση προϋπάρχουσας πρόσβασης σε δίκτυα ή ψευδείς.
  • Η δραστηριότητα του Ιράν αυξήθηκε γρήγορα από 9 ομάδες που παρακολουθούνται από τη Microsoft και είναι ενεργές στο Ισραήλ κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, σε 14 ομάδες, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου. Οι κυβερνοεπιχειρήσεις επηρεασμένες από την τεχνολογία έχουν αυξηθεί από περίπου μία επιχείρηση κάθε δύο μήνες το 2021, σε 11 μόνο τον Οκτώβριο του 2023.
  • Καθώς ο πόλεμος προχωρούσε, οι Ιρανοί ηθοποιοί επέκτειναν το γεωγραφικό τους πεδίο δράσης περιλαμβάνοντας επιθέσεις στην Αλβανία, το Μπαχρέιν και τις ΗΠΑ. Επίσης, αυξήθηκε η συνεργασία τους, επιτρέποντας μεγαλύτερη εξειδίκευση και αποτελεσματικότητα.

Μερικώς, η προσπάθεια του Ιράν να υποστηρίξει τη Χαμάς φαίνεται ότι αφορά εξίσου την εμφάνιση επιρροής στην παγκόσμια σκηνή, όσο και τον συγκεκριμένο αντίκτυπο. Καθώς προβλέπουμε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, οι ιρανικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό που συνέβη το 2020, όταν υποκίνησαν βία κατά αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αυτές οι παρατηρήσεις προέρχονται από την πιο πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεση για το Ιράν από το Κέντρο Ανάλυσης Απειλών της Microsoft (MTAC). Το Ιράν ενισχύει τις κυβερνοεπιχειρήσεις επιρροής υπέρ της Χαμάς.

Από την έκρηξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ιράν έχει αυξήσει τις επιρροές του και τις προσπάθειες των χάκερ εναντίον του Ισραήλ, δημιουργώντας μια απειλητική κατάσταση που απαιτεί τη συμμετοχή όλων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, το Ιράν διέκοψε τις υπηρεσίες ροής τηλεόρασης και τις αντικατέστησε με ένα πλαστό βίντεο ειδήσεων που παρουσίαζε έναν φανταστικό δημοσιογράφο που φαινόταν ότι είναι δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση επηρεασμένη από το Ιράν που εντοπίστηκε από τη Microsoft, όπου η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε καίριο συστατικό στο μήνυμά της. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της γρήγορης και σημαντικής διεύρυνσης της εμβέλειας των επιχειρήσεων του Ιράν από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. Η αναταραχή έφθασε σε κοινό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδά.

Δείτε ακόμα: Ισραήλ: Η εφαρμογή RedAlert δέχθηκε παραβίαση από χάκερς

κυβερνοεπιθέσεις  Ισραήλ

Φάσεις των κυβερνοεπιθέσεων του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Οι κυβερνοεπιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν προχωρήσει μέσα από τρεις φάσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Φάση 1: Αντίδραση και παραπλάνηση. Στην πρώτη φάση, παρατηρήθηκε η εμφάνιση παραπλανητικών δηλώσεων από τα ιρανικά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Φάση 2: Αύξηση των ομάδων hacking! Προς τα μέσα έως τα τέλη Οκτωβρίου, αναδύθηκε η δεύτερη φάση. Αυτή οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των ομάδων που παρακολουθούνται από τη Microsoft στο Ισραήλ από εννέα στις πρώτες μέρες σε 14 μέχρι την 15η ημέρα.

Φάση 3: Αύξηση γεωγραφικού πεδίου. Τον τελευταίο Νοέμβριο του 2023, ιρανικές ομάδες άρχισαν να επεκτείνουν την κυβερνοεξουσία τους πέρα από το Ισραήλ, στοχεύοντας χώρες που το Ιράν ήξερε ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Οι στόχοι επιρροής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Οι προσπάθειες του Ιράν να υπονομεύσει το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα, προκαλώντας γενική σύγχυση και απώλεια εμπιστοσύνης, είχαν τέσσερεις βασικούς στόχους.

  1. Αναταραχή μέσω πόλωσης
  2. Αντίποινα
  3. Εκφοβισμός
  4. Αποδυναμώνοντας της διεθνούς στήριξης προς το Ισραήλ

Δείτε επίσης: Crypto donation scams εμφανίζονται εν μέσω πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ποιες είναι οι τρέχουσες τάσεις στις επιχειρήσεις επιρροής του Ιράν;

Οι επιχειρήσεις επιρροής του Ιράν έχουν εξελιχθεί σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι η χρήση της ψηφιακής προπαγάνδας και των κυβερνοεπιθέσεων για να επηρεάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Επίσης, το Ιράν επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή του μέσω της παροχής στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης σε προξενικές ομάδες και κυβερνήσεις που είναι ευνοϊκές προς τα συμφέροντά του.

Το Ιράν επίσης εκμεταλλεύεται τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές για να επηρεάσει τις περιφερειακές πολιτικές δυνάμεις και να προωθήσει την ισλαμική του ατζέντα.

Τέλος, το Ιράν χρησιμοποιεί την ενέργεια και την οικονομία ως εργαλεία επιρροής, ελέγχοντας την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε κρίσιμες περιοχές και χρησιμοποιώντας τις οικονομικές συμφωνίες για να επηρεάσει τις διπλωματικές σχέσεις.

Πηγή: blogs.microsoft

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS