ΑρχικήsecurityDoppelgänger: Εκστρατεία παραπληροφόρησης στοχεύει τη Γερμανία

Doppelgänger: Εκστρατεία παραπληροφόρησης στοχεύει τη Γερμανία

Ερευνητές των SentinelLabs και ClearSky Cyber ​​Security ανακάλυψαν μια εκστρατεία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που ξεκινά από το influence operation network Doppelgänger που σχετίζεται με τη Ρωσία. Η εκστρατεία ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου 2023. Αρχικά, ασχολούνταν με ουκρανικές υποθέσεις, αλλά έκτοτε έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Doppelgänger παραπληροφόρηση προπαγάνδα

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία, το δίκτυο Doppelgänger διαδίδει προπαγανδιστικό περιεχόμενο με στόχο να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ιδίως όσον αφορά κοινωνικοοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα. Επιπλέον, το δίκτυο ασκεί κριτική για την υποστήριξη στην Ουκρανία, θέλοντας ίσως να επηρεάσει το δημόσιο αίσθημα ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Δείτε επίσης: Ισραήλ-Χαμάς: Πώς τα Social Media ενισχύουν την παραπληροφόρηση

Πρόσφατα, το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, τις ανησυχίες του σχετικά με παρεμβάσεις στις εκλογές της χώρας.

Η εκστρατεία του Doppelgänger περιλαμβάνει τη χρήση λογαριασμών σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το X (πρώην Twitter), οι οποίοι εκφράζουν συγκεκριμένες απόψεις και περνούν συγκεκριμένα μηνύματα για να επηρεάσουν τον κόσμο.

Για να μεγιστοποιηθεί η προβολή των αναρτήσεων και το engagement του κοινού, αυτοί οι λογαριασμοί συμμετέχουν σε συντονισμένες δραστηριότητες, όπως η τακτική δημοσίευση και αναδημοσίευση περιεχομένου από εξαιρετικά δημοφιλή προφίλ. Υπάρχει, επίσης, αλληλεπίδραση με αναρτήσεις από άλλους ύποπτους λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι Doppelgänger“.

Πέρα από τους λογαριασμούς στα social media, χρησιμοποιείται και ένα δίκτυο ιστοσελίδων με άρθρα που διαδίδουν παραπληροφόρηση και προπαγανδιστικό περιεχόμενο. Αυτοί οι ιστότοποι αντιγράφουν τον σχεδιασμό και τη δομή των νόμιμων ειδησεογραφικών πρακτορείων και μάλιστα μιμούνται κάποια από αυτά. Επιπλέον, το δίκτυο Doppelgänger χρησιμοποιεί διάφορες τακτικές για να αποφύγει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση.

Δείτε επίσης: Παραπληροφόρηση: Ο Παγκόσμιος κίνδυνος τα επόμενα 2 χρόνια

Οι αναρτήσεις από αυτούς τους λογαριασμούς περιέχουν συνδέσμους που ανακατευθύνουν τους επισκέπτες, μέσω δύο σταδίων, προς τα άρθρα προορισμού“, εξήγησε η SentinelLabs.

Αυτά τα στάδια εφαρμόζουν τεχνικές obfuscation και παρακολούθησης. Σε συνδυασμό με τις προσεκτικά κατασκευασμένες πρακτικές διαχείρισης υποδομής που παρατηρήσαμε ότι εφαρμόζει η Doppelgänger, αυτό υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του δικτύου να λειτουργεί χωρίς διακοπές ενώ παρακολουθεί αποτελεσματικά την απόδοση της επιρροής του“.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της εκστρατείας υπογραμμίζει τις προκλήσεις για την καταπολέμηση τέτοιων επιχειρήσεων παραπληροφόρησης.

Αναμένουμε ότι οι δραστηριότητες του Doppelgänger, που στοχεύουν τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες, θα επιμείνουν και θα εξελιχθούν, ιδιαίτερα υπό το φως των μεγάλων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί σε ολόκληρη την ΕΕ και τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια“, αναφέρουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: AI Υδατογράφημα: Προσπάθειες για Έλεγχο Παραπληροφόρησης

Για την αντιμετώπιση τέτοιων εκστρατειών, χρειάζεται ευαισθητοποίηση του κοινού και συντονισμένες ενέργειες από τις πλατφόρμες social media για τον περιορισμό της εξάπλωσης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Μια από αυτές είναι η διατάραξη της δημοκρατικής διαδικασίας, καθώς οι πληροφορίες που διαδίδονται μπορεί να επηρεάσουν τις απόψεις και τις αποφάσεις των ψηφοφόρων.

Επιπλέον, η εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να προκαλέσει αναταραχή και αστάθεια, καθώς οι ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες μπορεί να προκαλέσουν φόβο, πανικό ή ακόμα και βία.

Τέλος, μπορεί να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στα μέσα ενημέρωσης και στις κυβερνητικές αρχές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση και απογοήτευση, καθώς και σε αυξημένη ευαισθησία σε περαιτέρω προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS