ΑρχικήSecurity8 απάτες με θύματα ηλικιωμένους - Τρόποι προστασίας

8 απάτες με θύματα ηλικιωμένους – Τρόποι προστασίας

Καθημερινά ακούμε για νέες online απάτες που σκαρφίζονται οι επιτήδειοι για να κλέψουν χρήματα και πολύτιμα δεδομένα και πολύ συχνά τα θύματα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Οι απατεώνες επιλέγουν τους ηλικιωμένους για διάφορους λόγους, όπως:

  • Εμπιστεύονται περισσότερο τους άλλους και μπορούν να ξεγελαστούν πιο εύκολα και να πιστέψουν ότι μιλούν με κάποιον γνωστό τους.
  • Μπορεί να έχουν αρκετά χρήματα ή πολύτιμα υπάρχοντα.
  • Οι περισσότεροι δεν είναι καλοί γνώστες της τεχνολογίας και είναι πιο εύκολο να τους εξαπατήσουν στο διαδίκτυο, μέσω τηλεφώνου ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Μπορεί να έχουν γνωστικές ή σωματικές βλάβες που τους εμποδίζουν να σκεφτούν λογικά.
  • Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναφέρουν την απάτη από φόβο μήπως χάσουν την ανεξαρτησία τους ή θεωρηθούν ανίκανοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι απάτες σε ηλικιωμένους γίνονται από φίλους, την οικογένεια ή άτομα που γνωρίζει το θύμα.

Δείτε επίσης: FTC: Απατεώνες υποδύονται υπαλλήλους της και κλέβουν χρήματα

online απάτες ηλικιωμένοι

Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες απάτες που στοχεύουν ηλικιωμένους:

Phishing επιθέσεις

Οι phishing επιθέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αποστολή ψεύτικων μηνυμάτων ή emails ή την πραγματοποίηση κλήσεων, κατά τις οποίες οι απατεώνες υποδύονται τον εκπρόσωπο κάποιας εταιρείας, κάποιο δημόσιο υπάλληλο, έναν τραπεζικό υπάλληλο ή ακόμα και κάποιο γνωστό άτομο και ζητούν από τους ηλικιωμένους να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως στοιχεία σύνδεσης λογαριασμού ή τραπεζικά στοιχεία. Αν πρόκειται για μήνυμα, μπορεί να τους ζητηθεί να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να ανοίξουν ένα συνημμένο αρχείο. Και τα δύο στοχεύουν στην πρόσβαση σε λογαριασμούς και στην κλοπή δεδομένων και χρημάτων.

Ρομαντικές απάτες

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες γνωριμιών ή στα social media και προσεγγίζουν ηλικιωμένους μοναχικούς ανθρώπους. Σταδιακά, χτίζουν μια σχέση, με στόχο να τους αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Μπορεί να ζητήσουν χρήματα για θέματα υγείας ή για να ταξιδέψουν για μια επείγουσα κατάσταση.

Απάτες με τηλεφωνικές κλήσεις

Οι «ρομποτικές» κλήσεις βασίζονται σε αυτοματοποιημένη τεχνολογία για να καλούν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό χρηστών. Ένα ηχογραφημένο μήνυμα προσπαθεί να πείσει το θύμα για μια δελεαστική προσφορά. Σε άλλες περιπτώσεις, προσπαθεί τρομάξει τον παραλήπτη και να τον αναγκάσει να δώσει άμεσα κάποια πολύτιμα δεδομένα, όπως κωδικούς τραπεζικών καρτών και άλλα.

Απάτες με συγγενείς

Οι απατεώνες καλούν τους ηλικιωμένους και προσποιούνται έναν συγγενή, λέγοντας ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Αναφέρουν ότι τους έχει συμβεί κάτι πολύ κακό και ζητούν χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Οι ιστορίες που λένε είναι πολύ σοβαρές ώστε να πανικοβάλουν τους ηλικιωμένους και να τους κάνουν να δράσουν άμεσα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο απατεώνας προσποιείται ότι είναι αστυνομικός, γιατρός ή δικηγόρος που προσπαθεί να βοηθήσει τον συγγενή που έχει το πρόβλημα.

Απάτες τεχνικής υποστήριξης

Οι απατεώνες καλούν τους ηλικιωμένους και παρουσιάζονται ως αντιπρόσωποι μιας εταιρείας τεχνολογίας ή τηλεπικοινωνιών, για την επιδιόρθωση μιας συσκευής. Σε αυτές τις απάτες, οι ηλικιωμένοι καλούνται να δώσουν πρόσβαση σε μια συσκευή, όπως στον υπολογιστή τους. Οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν την πρόσβαση για να κλέψουν χρήματα.

Δείτε επίσης: Οι επενδυτικές απάτες αυξάνονται – Χιλιάδες ψεύτικα sites

Επενδυτικές απάτες

Οι απατεώνες προσεγγίζουν ηλικιωμένους και αφού χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης, τους πείθουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε υποτιθέμενες αξιόπιστες πλατφόρμες, υποσχόμενοι γρήγορα και εύκολα κέρδη.

Απάτες με κρατικές υπηρεσίες

Σε αυτές τις απάτες, οι απατεώνες καλούν ηλικιωμένους και λένε ότι είναι από την εφορία, το ασφαλιστικό ταμείο ή άλλη κρατική υπηρεσία και απαιτούν απλήρωτους φόρους ή άλλες πληρωμές. Συνήθως, απειλούν ότι η μη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη ή άλλες κυρώσεις.

Απάτες με αγορές στο διαδίκτυο

Οι απατεώνες δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα που μοιάζουν νόμιμα και προσελκύουν τους χρήστες να τα επισκεφθούν, μέσω emails, μηνυμάτων ή διαφημίσεων στα social media. Συνήθως προσφέρουν προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν τους χρήστες. Ωστόσο, τα προϊόντα μπορεί να είναι ψεύτικα, κλεμμένα ή ανύπαρκτα και ο πραγματικός στόχος είναι να κλαπούν τα στοιχεία τραπεζικών καρτών.

Προστασία ηλικιωμένων (και όχι μόνο) από απάτες

  • Όλοι οι χρήστες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κάθε απρόσμενη επικοινωνία (email, μήνυμα, τηλέφωνο) με καχυποψία. Αν κάποιος υποστηρίζει ότι είναι από μια υπηρεσία ή εταιρεία, πρέπει να γίνει ένας έλεγχος της διεύθυνσης email ή του αριθμού τηλεφώνου για να επιβεβαιωθεί ότι είναι επίσημο.
  • Αν κάποιος καλέσει και αναφέρει ότι είναι συγγενής και έχει πρόβλημα, πρέπει να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να καλέσετε αμέσως το εν λόγω άτομο στον αριθμό του για να επιβεβαιώσετε αν όλα πάνε καλά.
  • Μην δίνετε προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες μέσω κλήσεων, μηνυμάτων ή emails.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς.
  • Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων, όπου είναι δυνατόν.
  • Ποτέ μην στέλνετε χρήματα μέσω εμβάσματος, εφαρμογών πληρωμών, ή κρυπτονομισμάτων.
  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ή emails από αγνώστους.
  • Όσον αφορά στις online αγορές, θυμηθείτε ότι αν μια προσφορά είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον πρόκειται για απάτη.
  • Χρησιμοποιήστε λογισμικά προστασίας από ιούς στις συσκευές σας, ώστε να σας προστατεύσει από κάποιο malware που μπορεί να στοχεύει στην κλοπή στοιχείων.

Δείτε επίσης: Οι καταναλωτές νιώθουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα απάτης

Επιπτώσεις απατών για τους ηλικιωμένους

Οι απάτες που στοχεύουν τους ηλικιωμένους έχουν συχνά βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή τους. Πρώτον, οι οικονομικές απώλειες μπορεί να είναι καταστροφικές, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι έχουν περιορισμένους πόρους και δεν μπορούν να ανακτήσουν τα χαμένα χρήματα.

Δεύτερον, οι απάτες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ψυχολογικό τραύμα. Οι ηλικιωμένοι που έχουν γίνει θύματα απάτης μπορεί να αισθάνονται ντροπή, ενοχή και απογοήτευση, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή τους και την εμπιστοσύνη τους στους άλλους.

Τρίτον, οι απάτες μπορεί να οδηγήσουν σε απομόνωση. Ο φόβος της επανάληψης της απάτης μπορεί να κάνει τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν την επικοινωνία με τους άλλους ή να αποσύρονται από κοινωνικές δραστηριότητες.

Τέλος, οι απάτες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι οικονομικές απώλειες μπορεί να κάνουν δύσκολη την αγορά απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών, όπως τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρική φροντίδα.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS