ΑρχικήSecurityThales Data Threat Report: Αύξηση των επιθέσεων ransomware

Thales Data Threat Report: Αύξηση των επιθέσεων ransomware

Με τις οργανώσεις να αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες απειλές στην ασφάλεια δεδομένων, η έρευνα Thales Data Threat ανάδειξε μία αύξηση 27% στις εταιρείες που έπεσαν θύματα ransomware.

Δείτε επίσης: Πάνω από 40 χώρες θα υπογράψουν για να σταματήσουν να πληρώνουν λύτρα σε ransomware συμμορίες

Thales Data Threat ransomware

Σήμερα, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν απειλές από κακόβουλο λογισμικό έως ανθρώπινο σφάλμα, με την επιδεινούμενη φύση των απειλών στην ασφάλεια δεδομένων να είναι πλέον προφανής. Ανάμεσα σε αυτές τις απειλές, οι επιθέσεις ransomware συνεχίζουν να αποτελούν τον μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας για τους επαγγελματίες του IT.

Σύμφωνα με την έκθεση Thales Data Threat για το 2024, οι απειλές ασφαλείας και κυριώς το ransomware, εντείνονται ως προς τον όγκο ή τη σοβαρότητα – μια άποψη που είχε το 93% των ερωτηθέντων.

Η ετήσια έκθεση Thales Data Threat, βασισμένη σε έρευνα σχετικά με σχεδόν 3.000 επαγγελματίες πληροφορικής και ασφάλειας από 37 βιομηχανίες σε 18 χώρες, αποκαλύπτει μια σημαντική άνοδο από μόλις 47% το προηγούμενο έτος, υπογραμμίζοντας τονγρήγορα εξελισσόμενο τοπίο όσον αφορά τις κυβερνοαπειλές.

Οι κυβερνοαπειλές συνεχίζουν να αυξάνονται τόσο σε ποσότητα όσο και σε σοβαρότητα

Η έκθεση Thales Data Threat, παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα του κινδύνου των ransomware, με πάνω από 27% περισσότερες επιχειρήσεις να πέφτουν θύματα τέτοιων επιθέσεων μόνο τον προηγούμενο χρόνο. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι λιγότερο από το μισό των οργανώσεων που εξετάστηκαν έχουν μια επίσημη απάντηση σχετικά με τα ransomware, ενώ ένα εντυπωσιακό 8% παραδέχτηκε ότι κατέβαλε τα λύτρα που τους ζητήθηκαν.

Δείτε ακόμα: Hive ransomware: Αμοιβή 10 εκατομμύρια για πληροφορίες σχετικά με τα μέλη του

Το malware έχει εμφανιστεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη απειλή του 2024, επηρεάζοντας το 41% των επιχειρήσεων τους προηγούμενους 12 μήνες, με phishing και περιστατικά ransomware να ακολουθούν από κοντά. Οι υπηρεσίες στο cloud – περιλαμβάνοντας εφαρμογές SaaS, αποθήκευση στο cloud και πλατφόρμες διαχείρισης υποδομών στο cloud – παραμένουν κύριοι στόχοι για τέτοιες επιθέσεις.

Η έκθεση Thales Data Threat δείχνει επίσης ότι – για δεύτερη συνεχή χρονιά – ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει η κύρια αιτία διαρροής δεδομένων και αρωγός των επιθέσεων ransomware, με το 31% των επιχειρήσεων να εντοπίζουν αυτό ως τη ρίζα του προβλήματος.

Η συμμόρφωση είναι το κλειδί για την ασφάλεια των δεδομένων

Η έρευνα ανέδειξε ότι πάνω από τα δύο πέμπτα (43%) των επιχειρήσεων απέτυχαν σε έλεγχο συμμόρφωσης τους τελευταίους δώδεκα μήνες – με την έκθεση να υπογραμμίζει μια πολύ ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ συμμόρφωσης και ασφάλειας δεδομένων.

Από όσους είχαν αποτύχει σε έλεγχο συμμόρφωσης τους τελευταίους 12 μήνες, το 31% είχε βιώσει μια παραβίαση την ίδια χρονιά. Αντίθετα μόλις το 3% εκείνων που είχαν περάσει με επιτυχία τους ελέγχους συμμόρφωσης δέχτηκαν επίθεση.

Δείτε επίσης: Knight ransomware: Πωλείται ο source code

Οι 3 πιο επικίνδυνες τρύπες στην κυβερνοασφάλεια των εταιρειών

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για την προστασία από ransomware;

Για να προστατευτείτε αποτελεσματικά από επιθέσεις ransomware, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση Thales Data Threat είναι η διατήρηση ενημερωμένου λογισμικού και συστήματος. Τα ενημερωμένα συστήματα είναι λιγότερο ευάλωτα σε επιθέσεις. Η χρήση ισχυρού λογισμικού antivirus είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να ανιχνεύσουν και να απομακρύνουν το ransomware πριν αυτό προλάβει να προκαλέσει ζημιά στα ψηφιακά σας περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, η εκπαίδευση των χρηστών για την αναγνώριση και την αποφυγή επικίνδυνων συνδέσμων και συνημμένων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία από το ransomware. Τέλος, η τακτική δημιουργία και διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων, μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Πηγή: technologymagazine

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS