ΑρχικήyoutubeΣελήνη: Είναι 40 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι πιστεύαμε;

Σελήνη: Είναι 40 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι πιστεύαμε;

Μια πρόσφατη ανάλυση των δειγμάτων από το φεγγάρι που φέρανε πίσω οι αστροναύτες του Apollo 17, υποδηλώνει ότι η Σελήνη μας είναι 40 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Δείτε επίσης: Η Σελήνη απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από τη Γη

Σελήνη

Αυτό υποδηλώνει ότι ο φεγγάρι είναι 4,46 δισεκατομμυρίων χρονών, παρά τα 4,42 δισεκατομμυρίων χρονών που προηγουμένως πιστεύαμε. Οι επιστήμονες πίσω από την ανάλυση λένε ότι ένας πιο ακριβής χρόνος μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία και την εξέλιξη του φεγγαριού, καθώς και της Γης.

Η ύπαρξη του πλανήτη μας θα ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχε η Σελήνη,” αναφέρει σε μία έκθεση ο Philipp Heck, καθηγητής στο University of Chicago.”Είναι μέρος του φυσικού μας συστήματος που θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα, και η μελέτη μας παρέχει ένα μικρό κομμάτι του παζλ σε αυτήν την εικόνα.

Μια κυρίαρχη θεωρία, γνωστή ως η υπόθεση της γιγαντιαίας σύγκρουσης, υποστηρίζει ότι το φεγγάρι δημιουργήθηκε από τα απομεινάρια μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε ένα αντικείμενο μεγέθους όσο ο Άρης και της νεαρής ακόμα Γης. Το υλικό αυτό, περιορισμένο από την ίδια την βαρύτητά του, πιστεύεται ότι δημιούργησε τη Σελήνη που βλέπουμε σήμερα. Ωστόσο, η ακριβής χρονική στιγμή αυτής της σύγκρουσης και ο χρόνος που απαιτήθηκε για το σχηματισμό του φεγγαριού παραμένουν ανοικτά ερωτήματα μέχρι σήμερα.

Δείτε ακόμα: Η βάση προσεδάφισης του Apollo 17 προκαλεί σεισμούς στη Σελήνη

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν σκόνες ενός μεταλλικού ορυκτού που ονομάζεται “ζιρκόνιο“, παρόντες σε δείγματα φεγγαριού που ήρθαν στη Γη το 1972 από την τελευταία αποστολή Apollo. Δημιουργήθηκε αρχικά όταν η λιωμένη επιφάνεια του φεγγαριού στερεοποιήθηκε μετά τη σύγκρουση που οδήγησε στη γέννησή του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κρύσταλλα ζιρκονίου είναι τα πρώτα στερεά που κρυστάλλωσαν μετά τον σχηματισμό του φεγγαριού. Έτσι, μπορεί να εμφανίζουν χαρακτηριστικά σημάδια της ηλικίας του φεγγαριού.

γηραιότερο

Για να προσδιορίσουν την ηλικία του δείγματος, οι ερευνητές αναγνώρισαν και χαρτογράφησαν μεμονωμένα άτομα σε ένα κομμάτι δείγματος από το φεγγάρι. Αρχικά, οι ερευνητές το βελτίωσαν χρησιμοποιώντας ένα συγκεντρωμένο ρεύμα ηλεκτρονίων, παρόμοιο με μια εξελιγμένη ξύστρα μολυβιών, όπως περιγράφεται από την Jennika Greer, την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια, η ομάδα της χρησιμοποίησε ένα λέιζερ για να ατμίσει άτομα από την άκρη του δείγματος και μέτρησε τις ταχύτητες αυτών των ατόμων. “Το πόσο γρήγορα κινούνται μας δείχνει πόσο βαριά είναι, που μας λέει με τη σειρά του από τι είναι φτιαγμένα“, πρόσθεσε η Greer.

Οι επιστήμονες μέτρησαν την ποσότητα των ατόμων ουρανίου και μολύβδου στο δείγμα, το οποίο, με προηγούμενες γνώσεις για το πόσο γρήγορα εξασθενούν τα ατόμα, βοήθησε να προσδιοριστεί η ηλικία του δείγματος, η οποία ανέρχεται σε 4,46 δισεκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Δείτε επίσης: Ρωσία: Το διαστημόπλοιο Luna 25 συνετρίβη στη Σελήνη

Είναι καταπληκτικό να έχεις την απόδειξη ότι ο βράχος που κρατάς είναι το παλαιότερο γνωστό μας έως τώρα κομμάτι της Σελήνης“, δήλωσε η Greer. “Αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τόσα πολλά ερωτήματα σχετικά με την Γη. Όταν γνωρίζεις την ηλικία ενός αντικειμένου, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τι έχει συμβεί σε αυτό κατά την ιστορία του.

Πηγή: space.com

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS