ΑρχικήSecurityΤα social media αρνούνται το Shadowban σχετικά με την Παλαιστίνη

Τα social media αρνούνται το Shadowban σχετικά με την Παλαιστίνη

Οι εταιρείες social media απέρριψαν τις κατηγορίες για Shadowban των χρηστών τους λόγω περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα, δηλώνοντας ότι η υπόνοια ότι οι Μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες “εσκεμμένα και συστηματικά καταπνίγουν μια συγκεκριμένη φωνή” είναι ψευδής.

Δείτε επίσης: Hackers που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη διέρρευσαν πληροφορίες για 6,5 εκατομμύρια Ισραηλινούς

social media Shadowban Παλαιστίνη

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, τους κατηγορούν ότι μπλοκάρουν συγκεκριμένο περιεχόμενο ή χρήστες από τις διαδικτυακές τους κοινότητες.

Για παράδειγμα, η βασίλισσα Rania Al Abdullah της Ιορδανίας κατηγορεί για Shadowban τις μεγάλες πλατφόρμες social media για τον περιορισμό του περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη.

Δέχτηκαν επίσης κριτική για την υπερβολική εξάρτησή τους από “αυτοματοποιημένα εργαλεία για την αφαίρεση περιεχομένου για τον περιορισμό ή μετάφραση περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη,” σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch για το θέμα.

Ο Hussein Freijeh, ο αντιπρόεδρος της MENA για το Snapchat, δήλωσε στον Dan Murphy του CNBC στη Σύνοδο Κορυφής του Web του Κατάρ την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυτές οι εταιρείες διαδραματίζουν “έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή“.

Καθώς αναπτύσσεται μία μάχη στο διαδίκτυο μεταξύ των υποστηρικτών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, πλατφόρμες όπως το Snapchat, το Instagram και το Facebook έχουν γίνει βασική πηγή για τους χρήστες που αναζητούν περιεχόμενο και πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση.

Απαγορεύεται στους ξένους δημοσιογράφους να αναφέρουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αποκλείοντας την κάλυψη από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να αναθεωρήσει την πρόσβαση, υποστηρίζοντας ότι η αναφορά από τον χώρο είναι “απαραίτητη”.

Δείτε ακόμα: Πόλεμος στη Γάζα: Phishing καμπάνια ξεγελά θύματα με υποτιθέμενες δωρεές

Βάσει μίας αναφοράς της UNESCO του 2023, η Μέση Ανατολή είναι μία από τις νεότερες περιοχές στον κόσμο, με τους νέους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να αποκτούν πληροφορίες από το YouTube, το Instagram και το Facebook.

Σύμφωνα με τον OECD, περισσότερο από το μισό του πληθυσμού (55%) της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι κάτω των 30 ετών, και σχεδόν δύο τρίτα βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση.

Μια έκθεση του Human Rights Watch για την υποτιθέμενη λογοκρισία της Meta, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2023, κατέληξε ότι “η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram έχει εμπλακεί αναγνωρισμένα σε ευρεία καταστολή περιεχομένου που σχετίζεται με την Παλαιστίνη.

Το έγγραφο καταγράφει πάνω από 1.000 “αποσύρσεις” περιεχομένου σχετικού με την Παλαιστίνη από τις πλατφόρμες social media Instagram και Facebook από πάνω από 60 χώρες μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023, γι’ αυτό κατηγορούνται για Shadowban.

Ένας εκπρόσωπος της Meta αρνήθηκε ωστόσο τις κατηγορίες αυτές και δήλωσε ότι: “Οι πολιτικές μας σχεδιάζονται έτσι ώστε να δίνουν φωνή σε όλους ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την ασφάλεια των πλατφορμών μας. Αναγνωρίζουμε ευχαρίστως ότι κάνουμε λάθη που μπορεί να είναι απογοητευτικά για τους ανθρώπους, αλλά η υπόνοια ότι εσκεμμένα και συστηματικά καταπνίγουμε μια συγκεκριμένη φωνή είναι ψευδής.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στα ΗΑΕ δείχνει γραφικό περιεχόμενο από τη Γάζα

Τι είναι το shadowban στα social media;

Το shadowban είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει να δημοσιεύει αναρτήσεις, αλλά αυτές οι δημοσιεύσεις δεν είναι ορατές στο ευρύτερο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιεύσεις τους δεν εμφανίζονται στις αναζητήσεις ή στις ροές ειδήσεων των άλλων χρηστών.Το shadowban χρησιμοποιείται συνήθως ως μέσο για τον περιορισμό της διάδοσης ανεπιθύμητου περιεχομένου, χωρίς να ενημερώνεται ο χρήστης ότι έχει αποκλειστεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από την προώθηση παραπλανητικών πληροφοριών μέχρι τη διάδοση μίσους.

Πηγή: cnbc

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS