ΑρχικήinetΟι καλλιτέχνες φοβούνται ότι το AI απειλεί το επάγγελμά τους

Οι καλλιτέχνες φοβούνται ότι το AI απειλεί το επάγγελμά τους

Την Τρίτη, η Συμμαχία Δικαιωμάτων Καλλιτεχνών (ARA) κυκλοφόρησε μία ανοικτή επιστολή κριτικής για την τεχνολογία AI, υπογεγραμμένη από πάνω από 200 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Pearl Jam, Nicki Minaj, Billie Eilish, Stevie Wonder, Elvis Costello και άλλοι.

Στην επιστολή, οι καλλιτέχνες καλούν τους προγραμματιστές AI, τις τεχνολογικές εταιρείες, τις πλατφόρμες και τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το AI για “παραβίαση και αποδόμηση των δικαιωμάτων των ανθρώπινων καλλιτεχνών“. Ένα tweet από την ARA πρόσθεσε ότι το AI αποτελεί “υπαρξιακή απειλή” για την τέχνη τους.

Δείτε επίσης: Το Μοντέλο AI “Sora” της OpenAI Διαθέσιμο Δημόσια Φέτος

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες άρχισαν να διαμαρτύρονται για την εμφάνιση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, μετά την άνοδο των πρώτων κύριων δημιουργών εικόνων AI το 2022, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η έρευνα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έχει αναληφθεί από τότε για άλλες μορφές δημιουργικών μέσων, έχουμε δει αυτή τη διαμαρτυρία να επεκτείνεται σε επαγγελματίες και σε άλλους δημιουργικούς τομείς, όπως συγγραφείς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες – και τώρα μουσικούς.

AI καλλιτέχνες

Όταν χρησιμοποιείται ανεύθυνα, η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύει τεράστιες απειλές για τη δυνατότητά μας να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας, τα αναγνωριστικά μας, τη μουσική μας και την επιβίωσή μας“, αναφέρει η ανοικτή επιστολή. Κατηγορεί ότι μερικές από τις “μεγαλύτερες και πιο ισχυρές” εταιρείες (που δεν ονομάζονται στην επιστολή), χρησιμοποιούν το έργο καλλιτεχνών χωρίς άδεια για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό την αντικατάσταση των ανθρώπινων καλλιτεχνών με περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνολογία AI.

Τον Ιανουάριο, το Billboard ανέφερε ότι η έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη που διεξάγεται στο Google DeepMind είχε εκπαιδεύσει ένα ανώνυμο AI που δημιουργεί μουσική, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς να ζητήσει άδεια από τον καλλιτέχνη. Αυτό μπορεί να ήταν το Lyria της Google, ένα μοντέλο δημιουργίας AI που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο και το οποίο η εταιρεία παρουσιάζει ως εργαλείο για την ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η τεχνολογία αυτή έχει από τότε τροφοδοτήσει μουσικά πειράματα στο YouTube.

Δείτε ακόμα: Elon Musk: Παρότρυνε την OpenAI να συγκεντρώσει 1 δισ. $

Παρόλο που δεν έχουμε δει ακόμα ένα μοντέλο AI που μπορεί να δημιουργήσει τέλεια, υψηλής ποιότητας μουσική κατόπιν αιτήματος, η ποιότητα των αποτελεσμάτων από τα μοντέλα σύνθεσης μουσικής βελτιώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Ας θυμηθούμε ιστορικά παραδείγματα όπου οι καινοτομίες στην τεχνολογία προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των καλλιτεχνών, για να κατανοήσουμε το πιθανό αντίκτυπο του AI στη μουσική. Για παράδειγμα, η εισαγωγή των συνθεσάιζερ στη δεκαετία του ’60 και ’70 και η εμφάνιση της ψηφιακής δειγματοληψίας τη δεκαετία του ’80, αντιμετωπίστηκαν αρχικά με επιφυλάξεις και φόβο από μέρη της μουσικής κοινότητας, αλλά η μουσική βιομηχανία τελικά προσαρμόστηκε.

Δείτε επίσης: Nvidia και Hippocratic AI συνεργάζονται και φέρνουν generative AI νοσηλευτές

Παρόλο που τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε φόβος για το άγνωστο, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιθανό να ενσωματωθούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία παραγωγής μουσικής όπως οποιοδήποτε άλλο εργαλείο ή τεχνική παραγωγής μουσικής που προηγήθηκε. Είναι επίσης πιθανό ότι ακόμα κι αν αυτή η ενσωμάτωση πραγματοποιηθεί, μερικοί καλλιτέχνες ίσως επηρεαστούν αρνητικά κατά τη διαδρομή—και η ARA θέλει να το επισημάνει αυτό πριν η τεχνολογία προχωρήσει περαιτέρω.

Πηγή: arstechnica

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS